Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a klubzakó? Hova, mikor, hogyan illik viselni?

A klubzakó egy darab történelem, amely a mai napig fennmaradt és sokan előszeretettel viselik. Egy olyan különleges ruhadarab , amely képviselhet elegáns vagy laza megjelenést egyaránt úgy, hogy közben teret ad a személyes stílusnak is. Ráadásul kifejezetten kényelmes is! Mivel a választék nagyon széles, garantáltan mindenki megtalálja közöttük a számára leginkább megfelelőt. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mi az a klubzakó?

A klubzakó – ahogy a neve is mutatja – a klubkultúrához kapcsolódik, erősen kötődik az elektronikus zenei klubokhoz és rave partikhoz. Általában könnyű, hűvös anyagból készült rövid dzseki vagy kabát, ez amelynek számos változata létezik. Gyakran élénk színekben és mintákban pompázik, és különböző kiegészítőkkel, például cipzárokkal, pántokkal vagy fényvisszaverő elemekkel van díszítve. Egy ilyen különleges ruhadarab viselése hozzájárulhat egyedi stílusának kifejezéséhez, ráadásul a fentebb is említett eseményeken való részvétel esetében kapcsolódó szubkultúra részét képezheti.

klubzakó partikban
Forrás: Canva

Honnan ered a klubzakó?

A klubzakók viselésének gyökerei a klubkultúrából, ezzel együtt pedig főleg az elektronikus zenei szubkultúrából erednek. Az 1980-as években és az azt követő évtizedekben az ilyen stílusú klubok és rave partik hatalmas népszerűségre tettek szert, különösen az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Ezek az események olyan helyszínek voltak, ahol az emberek kifejezhették magukat a zene, a tánc és az öltözködés révén. Zöld volt az út minden előtt, ami nem hétköznapi, a klubzakók viselése pedig része lett ennek a szubkultúrának.

Az emberek a mai napig gyakran választják ezeket a ruhadarabokat, hogy kiemeljék az egyediségüket és kifejezzék a zenei ízlésüket. A klubzakó által megteremtett jellegzetes megjelenés  hozzájárult a szórakozóhelyeken kialakuló látványos és egyedi öltözködési stílushoz. Nem véletlen, hogy továbbra is népszerűek ezek a darabok, és a mai napig a szubkultúra fontos részét képezik az elektronikus zenei eseményeken és klubokban. Ha szeretne többet tudni az öltözködés történetéről, akkor kattintson korábbi cikkeinkre:

Milyen eseményekre illik klubzakót viselni?

Ahogy már fentebb is említettük, a klubzakók viselése általában olyan eseményekre illik, ahol az egyediség és az extravagancia kerül előtérbe. Tipikusan ilyen terep például egy elektronikus zenei klub vagy éppen egy rave party. Az előbb említett klubok hangulata és stílusa általában lehetővé teszi a különleges és feltűnő öltözetet, míg az utóbbiak hagyományosan híresek az extravagáns öltözködésről. Néhány zenei fesztiválra is vehet klubzakót, különösen azokra, amelyek elektronikus zenei stílusokra összpontosítanak. Ezeken felül bizonyos események, például tematikus bulik vagy születésnapi partik, ahol az egyediség és a kreativitás kiemelt szerepet kap, szintén teret adnak lehetnek a klubzakó viselésére.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden eseménynek megvan a maga öltözködési szabályozása és hangulata, így mindig érdemes előre tájékozódni, hogy az adott eseményre milyen dress code vagy stílus ajánlott!

Elegáns klubzakó viselet

Az elegáns klubzakó viseletének kulcsa az, hogy az öltözéket stílusosan és megfelelően kombinálja más ruhadarabokkal és kiegészítőkkel.

  • Először is mindenképpen válasszon minőségi anyagokat, ajánljuk például a gyapjút, a bársonyt vagy a selymet.
  • Alapestben az extravagáns klubzakót érdemes alapdarabokkal kombinálni, például egy sima fehér inggel vagy egy stílusos fekete nyakkendővel. Illik hozzá egy szűkített nadrág vagy öltöny is.
  • A megfelelő kiegészítőkkel fokozhatja az eleganciát. Egy elegáns óra, egy stílusos öv és néhány jól megválasztott ékszer, például egy karkötő vagy egy gyűrű, hozzájárulhatnak a teljes megjelenéshez.
  • Ha elegáns akar lenni, a klubzakóhoz bőrcipők illenek, és mindig azt tartsa szem előtt, hogy a cipő stílusa és színe harmonizáljon az összes többi ruhadarabbal. Más esetekben a sportcipő vagy a tornacipő is jó lehet; erről bővebben lentebb írunk még.
színes öltözet
Forrás: Canva

Laza klubzakó viselet

Természetesen nem kell feltétlenül teljesen elegánsra venni a figurát, egy klubzakó határozottan támogatja a lazaságot is. Amennyiben az esemény engedi, bátran válasszon egy élénk színű vagy feltűnő mintákkal díszített darabot, és párosítsa egy egyszerű pólóval, trikóval, farmerrel vagy akár rövidnadrággal. Lehetőség szerint válasszon olyat, amely laza és könnyű anyagból készült, például pamutból vagy könnyű poliészterből, hogy kényelmes legyen viselni. Extrém esetekben színes vagy mintás nadrág is mehet mellé, hogy még egyedibbé tegye a megjelenést.

Alkothat urban stílusú megjelenést is e zakó segítségével. Párosítsa baseball sapkával, sportcipővel és egyenes szabású farmerrel vagy rövidnadrággal. A lényeg, hogy a klubzakó stílusában és anyagában olyan darabot válasszon a laza stílus eléréséhez, amely kényelmes, kifejezi az egyéniségét, és amely megfelel az adott esemény hangulatának és dresszkódjának!

Milyen kiegészítőkkel hordja a klubzakót?

A klubzakóhoz választott kiegészítők az öltözet stílusát és hangulatát emelhetik ki, vagyis nagyon sokat tehetnek hozzá vagy éppen vehetnek el belőle. Éppen ezért fontos tudatosnak lenni. Íme néhány kiegészítő, amelyek jól illenek a klubzakóhoz:

  • Ha elegánsabb megjelenést szeretne elérni, válasszon mellé stílusos nyakkendőt vagy csokornyakkendőt, amely harmonizál a zakóval és a komplett öltözettel.
  • Lazább esetben egy divatos baseball sapka vagy egy szövetből készült sapka hozzáadhat egy laza és fiatalos érzetet a megjelenéshez, vagy akár a kalapok között is jó ötlet lehet szétnézni.
  • A stílusos óra pedig nem csak funkcionális kiegészítő lehet, hanem elegáns vagy sportos vonalat is csempészhet a szettbe attól függően, hogy milyen típusú klubzakóval kombinálja.
  • Ha belefér a választott stílusba, jöhetnek divatos karkötők vagy éppen finom ékszerek is.
  • Végül, de nem utolsósorban a megfelelő napszemüveg segítségével megkoronázhatja mindezt.

Bármire is esik a választása a fentiek közül, mindig fontos, hogy a kiegészítők harmonizáljanak egymással és a választott ruhadarabokkal úgy, hogy közben kifejezzék az egyéniségét is. Próbáljon ki különböző kombinációkat, hogy megtalálja azt, ami a legjobban passzol Önhöz és az adott eseményhez. Ha ebben segítségre van szüksége, jelentkezzen be hozzánk bátran egy ingyenes stílustanácsadásra:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ahogy a fentiekből is látható, a klubzakó elképesztően különleges és sokoldalú ruhadarab, amely úgy tesz hozzá nagyon sokat az öltözködéshez, hogy közben engedi kifejezni a személyiséget és komfortot is biztosít.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0