Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Mesébe illő esküvői helyszínek: 10 magyar kastély

Összegyűjtöttük a legszebb magyar kastély helyszíneket, ahol igazán exkluzív körülmények között mondhatják ki a boldogító igent!

Sokan sokféleképpen képzelik el az álomesküvőt: van aki csendes, meghitt, szűk körű eseményre vágyik, más meg sem tudja kerülni a nagy rokonságot, mig megint mások el se tudják képzelni a nagy napot luxus nélkül. Nekik szól a cikkünk – összegyűjtöttük a legszebb magyar kastélyokat, amiket lefoglalhat esküvőjére!

További tippeink a nagy napra:

Kastély esküvő helyszínek: mikor érdemes kastélyban tartani az esküvőt?

Ha mesébe illő esküvőt szeretne, nem is kérdés, hogy egy kastély jár a hercegnőnek. Főleg, ha ahhoz történelmi legendák, sajátos romantikus történetek kapcsolódnak, és impozáns mivoltuk egyben idilli, pompás hangulatot is áraszt.

Ha belefér a költségvetésbe, hogy egy kastély legyen a nagy nap helyszíne, akkor érdemes sorra venni, hogy elérhető közelségben milyen bérelhető helyek vannak a megfelelő áron es időpontban. A kastélyt a nagyobb, 100-200 fős lagzikra ajánljuk, olyan pároknak, akiknek komoly anyagi háttere van az eseményre. Ha Önt és kedvesét is elvarázsolta múltbéli kirándulásaik során a régi épületek atmoszférája, számos romantikus emlékük van francia és angol kertekhez köthetően, szeretnének hercegi pompában, mesébe illő fotókon megörökíteni a nagy napot, akkor alap, hogy egy kastélyban kell kimondaniuk a boldogító igent!

Mire kell figyelni a kastély esküvő helyszín kiválasztása során? 

 A hagyományosabb helyszínekhez hasolóan a kastélyok esetében is időben kell érdeklődni arról, hogy

 • foglaltak-e a nagy napra,
 • mekkora a befogadóképességük,
 • mennyiben tudnak külsős és belsős helyszíneket biztosítani az esemény egyes elemeinek,
 • mikor kell eldönteni, hogy kinn vagy benn lesz a szertartás,
 • tudnak-e segíteni az esküvő szervezésének részleteiben,
 • mi az amit biztosítani tudnak – szállás, étkezés, fotós, anyakönyvvezető
 • mikor tekinthető meg a helyszín
 • lehet-e parkolni, és ha igen, hány jármű számára
 • milyen a szobák beosztása
 • mikor lehet érkezni és meddig kell elhagyni a helyszínt (hajnalig tartó dínomdánom után az early check-out fájdalmas lehet)
 • lesz-e másik rendezvény az Önök esküvőjével egyidejűleg
 • milyen helyi, speciális „házirend” vonatkozik Önökre
 • mik a fizetési – és a lemondási – feltételek.

Melyek a legszebb kastély esküvő helyszínek Magyarországon?

Cikkünkben összeválogattunk 10 olyan kastélyt Magyarország különböző pontjairól, ami egyben remek esküvői helyszínek lesznek:

1. Nádasy-kastály, Nádasladány

Nádasdy Kastély
Forrás: Wikimedia

Nádasladányban Nádasdyak őszi fészke varázslatos atmoszférával bír. Nemhiába, hiszen egy legendás szerelem emlékét őrzi, amely az épület első tulajdonosával esett meg.

Nádasdy Ferenc skót és angol kastélyok mintáit követve, a Tudorok korát megidézve, 1873 és 1880 között építette. Nem bízott semmit sem a véletlenre: a kor legjobb mesterembereit fogadta fel es az akkori technológia legmodernebb elemeit is az épülete részévé tetette: légfűtés, vízvezeték, gáz-majd villanylámpák, beszélőcső hálózat is volt új otthonában.

1868-ban akkoriban ritkának számító szerelmi házasságot kötött gróf Zichy Ilonával, es a korszakban egyedülálló módon közös hálószobát is terveztetett. Házasságukból 4gyerek született, Ilona azonban belehalt a kolerába mindössze 24 évesen. A gróf soha többé nem nősült meg, átalakíttatta a kastélyt, mégpedig úgy hogy minden terem úgy legyen kialakit a es berendezve, mintha elvesztett kedvese még mindig élne.

2. Pallavicini-Keglevich-kastély, Szilvásvárad

Erdődy-Pallavicini_castle_(La_Contessa_castle)_Szilvásvárad_1
Forrás: Wikipedia

Szilvásváradon, az idilli hangulatot árasztó ősparkban fekvő neobarokk kastélyszálló jó példa arra, hogy egy kastély nem csak egy nagy szerelem kivirágzásának helyszíne, hanem extrém szerelmi zálog is lehet.  A 2009-ben felújított, elegáns épület többszáz éves múltra tekint vissza, nevét onnan kapta, hogy az egykori szilvási kastélyt őrgróf Pallavicini Alfonz Károly vásárolta jegyajándékként hitvesének. Ha megvenni nem is tudja kedvesének, de életük legszebb napját megünnepelhetik benne!

3. Festetics-kastély, Keszthely

castle-gb1218e191_640
Forrás: Pixabay

A keszthelyi Festetics-kastély több szempontból is kiváló választás lehet egy esküvő számára. Az eseményhez kapcsolódó fotózás számára egyaránt nagyszerű háttér lehet a kastély és a Balaton is. Az esküvő másnapján a mértékletesen mulató násznép tagjai kirándulhatnak is egyet a környéken.

A 18. században épült barokk kastélyt később többször átépítették, bővítették az 1880-as évekig. Az egyedi elemek itt is egy szépasszonynak köszönhetőek: Festetics Tasziló neje, az angol Hamilton hercegnő hozományában szereplő értékes angliai műtárgyak miatt a kastélyt elkezdték európai színvonalúként emlegetni.

A kastély termei és természetvédelmi területnek nyilvánított parkja egyaránt alkalmasak a ceremónia, illetve a lakodalom megtartására. A franciakert, az angolpark, a többszáz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, kerti tó és az oroszlános kút garantálják a romantikus hátteret!

4. Esterházy-kastély, Fertőd

Esterházy-kastély_(4051._számú_műemlék)_23
Forrás: Wikimedia

A világörökségi helyszínként számon tartott Esterházy kastély is sokak kedvence, ráadásul a mai napig ott él a család feje, Esterházy gróf ukrán hitvesével egy meg nem nevezett lakosztályban. A kastély számos film forgatási helyszíneként is szolgált, többek között felbukkan a Kincsem című filmben is.

Egykor vadászkastély állt itt, majd helyére Esterházy Fényes Miklós 1762-ben alakította kastéllyá a korábbi épületet. Először nyári laknak tervezte, de aztán ahogy teltek az évek, egyre több időt töltött itt. A kastély állapota a második világháborúban vált ismét kritikussá, a magyar Versailles”-nek nevezett kastélyt 1959-ben kezdték el renoválni és 2019-re fejeződött be teljesen.

5. Podmaniczky kastély, Fenyőharaszt

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Forrás: Wikimedia

A négycsillagos szállóként működő, 19. századi neoklasszicista Podmaniczky kastély Fenyőharaszton található, Pest megyében, egy őspark közelében. Ha ezt a helyszínt választják, a mesebeli kastéllyal együtt megkapják az „elvarázsolt erdő” érzést is.

A Podmaninczky család egykori vadászkastélyának felújítását 1987-ben kezdeményezték, addig többek között a kastély épületében és területén volt a huszadik században a hatvani Cukorgyár célgazdasága, a Honvédség által használt mezőgazdasági terület, a Magyar Televízió felvételeihez használt, kiöregedett állatok „lakhelye,” Gödöllői Agrártudományi Egyetem diákszálója és növényvédőszer-raktára is.

De ezek az idők elmúltak. A kastély az esküvő napjára egy kisebb létszámú csoportnak akár az ebédet is biztosítja, a szertartás pedig egyaránt lehet külső vagy belső helyszínen. A legjobb, hogy szinte az utolsó pillanatig lehet dönteni arról, hogy ez miképp alakuljon, mert az üzemeltetők biztosítják, hogy 15 perc alatt berendezik a helyszínt, így nem kell tartani attól, hogy az időjárás beárnyékolja a boldogságát.

6. Teleki-Degenfeld kastély, Szirák

Szirákon a kastályt Kiralyfalvi Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála emeltette 1748-ban. Leányuk, Johanna házassága által a kastély a Teleki család birtokába, majd egy későbbi esküvő által a Degenfeld grófoké volt 1944-ig. Ekkor semmisültek meg a bútorok és a 4000 kötetet tartalmazó könyvtár, míg a díszteremből istálló lett.

1977-ben történő renoválás után a kastély és a hatalmas park mára már ideális választás esküvők számára.

7. Teleki-Tisza kastély, Nagykovácsi

A Nagykovácsiban található Teleki-Tisza kastély Budapesttől alig félórára található, tehát egy nagyrészt fővárosiakból álló násznépnek ideális helyszín. Az épület 2017-ben újult meg, gyönyörű zöld ősfákal teli parkban helyezkedik el. A park része egy kerti tó, ráadásul az Ördögárok patak is átfolyik a birtokon – a különleges vizes elemek a szertartás helyszínét és a fotózás hátterét is egyedivé teszik.

A kastély parkjában, helyben tartható az esküvő polgári része. Az egyházi szertartás esetén a közeli katolikus templomban van lehetőség az adott felekezetnek, minden más esetben akár a helyszínen is megtartható a ceremónia.

8. Szidónia Kastély, Röjtökmuzsaj

A röjtökmuzsaji Szidónia kastély romantikus, klasszicista stílusú, oszlopos árkádokkal ellátott épülete 1750-ben készült el. Azóta is megmaradt a hall korabeli faburkolata és gipszmennyezete, és a márványcímeres kandalló, ahol ugyanúgy érdemes egy esküvői fotót készíteni, mint az emeleti szalonban, amelynek bútorzata Bonaparte Lajos király, Napoleon testvérének amszterdami palotájából volt berendezve.

A helyszín egyediségét tovább fokozza, hogy a 46 felújított szoba, étterem, különtermek, bálterem, kávézó mellett wellness részleg, teniszpálya, strandröplabda pálya, kosárlabda pálya, óriás sakk tábla is található itt.

9. Dudits katsély, Sobor

A sobori Dudits kastély a múlt században épült, historizáló stílusú épület. Az egyedi dekoráció része a falakon látható gróf Széchenyi Zsigmond fotói, valamint a híres magyar vadászok, többek között Soltész István és id. Dudits Gábor, a kastély építőjének trófeái. 

A Rábaköz szívében található kastély rendszerint szolgál esküvők helyszínéül, ahol a békebeli hangulatot a személyzet is biztosítja. A kastély egy különleges vizi színpadot is magáénak tudhat, ahol megtartható maga a szertartás is.

10. Károlyi kastély, Fehérvárcsurgó

Károlyi-kastély_(3637._számú_műemlék)_7
Forrás: Wikimedia

Az 1800-as évek közepén lett a fehérvárcsurgói kastély a Károlyiak tulajdona, később volt katonai szálló, üdülő, gyermekotthon is. Több szakaszban végzett felújítása 2011-ben a zárult le.

A festői környezetben lévő nemesi kastély és az 50 hektáros történelmi angolpark kitűnő lehetőséget kínál egyházi és polgári szertartások, valamint az esküvő teljes körű megrendezésére. Mindemellett a kastély saját, 120 fő befogadására alkalmas katolikus kápolnával is rendelkezik, valamint legfeljebb 180 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, kültéri Csipketerasz és a gyertyafénnyel díszített Díszudvar szolgál az esküvői vacsorák helyszínéül.

Reméljük, hogy Ön is talál olyat az itt felsorolt helyszínek közül, ami elnyerte tetszését. Már csak egy lenyűgöző esküvői öltöny hiányzik; egy ilyen varázslatos helyszínhez egy mesebeli herceg dukál elsőosztályú szövetben. Ahogy a kastélyt is jóval az események előtt kell lefoglalni, úgy minden másra is érdemes megfelelő időt hagyni: látogasson el üzletházunkba időben, hogy sikerüljön azt az öltönyt megvásárolnia, amivel igazán felteheti a pontot az i-re!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0