Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Karácsonyi öltözet útmutató: mit viseljünk az ünnepek alatt?

„Csúnya pulcsis” nap, elegáns karácsonyi est a munkahelyen, családi villásreggeli egy étteremben, karácsonyi vendéglátás: a karácsonyi ünnepi öltözet annyiféle lehet, ahány szokás kötődik ehhez a csodás ünnephez. Cikkünkből kiderül, mit viseljen az ünnepek alatt, vagyis jöjjön a nagy karácsonyiöltözet-útmutató!

Hogyan legyen stílusos a karácsonyi öltözetünk?

A karácsony az egyedülálló időszaka az évnek, amikor az öltözet egy megszabott színvilágot, hangulatot közvetít, kicsit megváltoztatva a hétköznapi viseletet. Ezt érdemes kihasználni, hogy úgy érezhesse magát, mint egy bájos, kedves karácsonyi film főhőse, akivel minden nap csodák történhetnek. A stílusról azonban nem szabad megfeledkezni, hiszen nem mindegy, hogy milyen eseményen kell részt venni: baráti vásárolgatás, egy finom forrócsoki a szeretett személlyel vagy barátnővel közös ajándékkészítés? Esetleg céges karácsonyi party? Ezeken az eseményeken bizonyára Ön is más és más képet akar magáról mutatni. De hogy válassza ki a megfelelően stílusos öltözéket?

Esemény résztvevői alapján

Egy karácsonyi esemény viselete többnyire attól függ, hogy kik vesznek részt rajta. Nyugodtan villoghat rénszarvasagancsokkal, ha egy mikulásbuliba igyekszik, de talán ugyanennek a poénnak nem örülne a főnöke, ha a külföldi befektetők előtt sütné el.

Karácsonyi öltözet bohém partikra
Forrás: Unsplash

Helyszín alapján

Az sem mindegy, hogy az esemény hol kerül megrendezésre. Egy kávéházban nyilvánvalóan más megjelenés szükségeltetik, mint egy étterem halljában rendezett esten, mert míg az elsőre lehet kicsit lazára venni a figurát, addig a másik esetben nem illik alulöltözött módon mutatkozni.

Tevékenység alapján

Lényeges szempont az is, hogy milyen elfoglaltság várható az eseményen. Törekedjen arra, hogy a programhoz illő ruházatban jelenjen meg. Ha egy vadabb buliba hivatalos, lehetséges, hogy kimondottan furcsán fogja magát érezni szmokingban!

Milyen eseményhez milyen karácsonyi öltözet illik?

A karácsonyi hangulat főként a színek hívják életre, ezért bátran lehet kísérletezni mind személyiségtől, mind eseménytől, mind résztvevőktől függően. Bár a férfi megjelenés, pláne, ha az hivatalos kell, hogy legyen, kevés mozgásteret enged, egy piros kiegészítő, egy bordó kis jelzés máris behozza a karácsony-feelinget, és különleges hangulatot kölcsönöz az öltözetnek. Itt is, mint minden eseményen, az a legfontosabb, hogy komfortosan tudjon mozogni a ruhában. Bármilyen jól is néz ki, nem érdemes egy kényelmetlen cipőt választani egy hivatalos eseményre, ha tudja, hogy a téli időjárásban szabadtéri lesz a program. Ugyanez igaz az ellenkező nemre is, a fedetlen vállak sem előnyösek a hölgyeknek, ha nem teljesen zárt a tér.

Szűk családi körben ünnepelnek?

A karácsony, bármilyen meghitt is, nem telhet el melegítőben. A legtöbb család legalábbis úgy tartja, hogy minimum az ünnep egy pontján megtisztelik az egymást azzal, hogy szépen felöltöznek, és a karácsonyhoz illő ruházatot húznak. Legyen ez akár az ünnepi vacsora, akár az éjféli mise, esetleg karácsony másnapján a család tágabb körének meglátogatása, érdemes úgy öltözni, hogy az még kényelmes, otthonos legyen, de azért tükrözze az ünnep fényét, melegségét. Természetesen senki nem mondja, hogy az emberek feszengjenek a kényelmetlen ruhákban. Higgye el, hogy jól fog esni, hogyha a családi fotókon 20 év múlva nem az elnyűtt mackónadrágot fogja viszontlátni!

Nagy családi esemény várható?

Ha nagyobb családi esemény várható, akkor különösen illik megtisztelni az eseményt! Főleg, ha „új” családtagok is érkeznek, például Önnek, vagy valamely szerettének az új párja most találkozik először a családdal. Ezekre az eseményekre már érdemes egy fokkal jobban felkészülni, de persze itt sem ajánlott átesni a ló túloldalára, nem kell frakkot húzni egy egyszerű ebédhez (kivéve, ha Önöknél így szokás.) A közepesen elegáns pulóver egy inggel, vagy akár egy félgarbó tökéletes választás lehet a férfiak számára, míg a nőknél egy melegebb nadrághoz felvett szép blúz, vagy elegáns kiegészítő is megteszi.

Barátokkal töltji az ünnepeket?

Ha barátokkal tölti az ünnepeket, akkor szinte bármit felvehet. Ebben az esetben szoktak a legmókásabban, leglazábban felöltözni az ünnepekre, hiszen a barátok veszik és értik is a tréfát. Érdemes előre érdeklődni az esemény jellegéről, hiszen az is lehetséges, hogy direkt „kiöltözős” bulit tartanak, vagy éppen témát adnak az ünnepnek, mint egy farsangi vagy szilveszteri mulatságnak. Minden más esetben azonban nem kell túlgondolni. Egy piros ing, egy zöld nyakkendő pont elég lesz és máris kész a karácsony hangulata.

Karácsonyi öltözet baráti ünneplésre
Forrás: Canva

Hogyan öltözzünk fel a munkahelyi karácsonyi partira?

A válasz: visszafogott eleganciával. Ha nem akarja koppintani Bridget Jones karácsonyi partiját, ami után a főhősnő egy teljes évet szégyenkezhetett, akkor rakja csak vissza a szekrénybe a kirívó ruhadarabokat. Ha a munkahelye konzervatív, és elvárnak egy bizonyos megjelenést, akkor ehhez a karácsonyi partin is tartsa magát! Épp elég egy apróbb kiegészítéssel, egy más színű nyakkendővel, mandzsettával, pulóverrel kiegészíteni az amúgy is megszokott képet. A hölgyek kimondottan jó, ha odafigyelnek arra, hogy a munkahelyi megjelenés milyen dekoltázst, ruhahosszt enged meg általában. Ha felelősségteljes pozícióban van, akkor egy elegánsabb, télies megjelenés lesz az Önnek megfelelő választás.

Milyen színű és fazonú legyen a karácsonyi öltözet?

A szabással és a színnel lehet játszani, már amennyire azt az évszak és a fűtés megengedi. A karácsonyi megjelenés alapja a piros, a fekete, a bordó és a zöld, ékszerek és kiegészítők tekintetében pedig inkább a melegebb tónusok felé érdemes kacsintgatni, mint az arany, a réz, az ezüst fémes csillogása helyett. A ruha fazonját illetően, érdemes előnyben részesíteni a bővebb, hosszabb, kevésbé karcsúsított darabokat, már csak a kényelem és a hőérzet szempontjából is. Ez az az évszak, amikor előkerülhetnek a kényelmes, mindent elrejtő kabátok, zakók: ne féljen őket viselni! Ráadásul így eggyel több sütit is ehet.  

Milyen kiegészítőket illik felvenni a karácsonyi öltözethez?

A karácsonykor felvehető kiegészítők határa a csillagos ég, természetesen itt is attól függ, hogy milyen eseményre hivatalos. Ha mókás buliban vesz részt, még karácsonyfadíszt is aggathat a fülébe, ha munkahelyi találkozója van, ugyanez nem javallott. A kiegészítőket meghatározza az, hogy kültéren vagy beltéren lesz az esemény, így például a hölgyek esetében nem szokott szóba jönni a karkötő, sem a látványos nyakbavaló egy szabadtéri eseménye, hiszen ezt amúgy is eltakarná a kabát. A férfiak esetében pedig indokolatlanná válik a nyakkendőtű, hiszen a meleg öltözet alatt amúgy sem látszódna. Ha az Ön stílusához és az eleganciájához passzol, akkor érdemes olyan rejtett, nem hivalkodó elegáns kiegészítőkön gondolkodnia, mint amilyen egy drága pénztárca, egy szép óra vagy egy pulóverre is tehető melltű vagy kitűző.

A kevesebb néha több – karácsonykor is!

A karácsonyi hangulatot akkor tudja megragadni, ha nem erőlködik. Nincs szükség arra, hogy még az alsóneműje is Mikulás-mintás legyen, sem arra, hogy a nyakkendője kicsi karácsonyfákat mintázzon. Ezek a jelképek, formák persze megállják a helyüket, ha nem ők lesznek a hangsúlyosak! Amennyiben mókából, játékosságból hordja őket, teljesen rendben van. A karácsony hangulatát méltón és vicc nélkül is meg lehet fogni, ha komolyan veszi, és egyszerűen a kifinomult színharmóniára törekszik, illetve az évszaknak megfelelően öltözik fel.

A tél és minden, ami belefér

Karácsonyi ruhák
Forrás: Canva

A karácsonyi öltözet igazán attól lesz hangulatos és stílusos, ha tökéletesen illeszkedik az évszak adta lehetőségekhez. Mivel manapság igen ritka nálunk a fehér karácsony, a hangulatot, a szellemiséget is meg lehet ragadni, ha a tél jelképeit ölti magára. Hidegnek hideg van decemberben, de a hó, a havas táj nélkül nehéz beleélnie magát bárkinek egy képeskönyvhöz hasonló karácsonyba, hacsak nem támogatja képzelőerejét a fényekkel és más izgalmas kiegészítőkkel. A nagykabát, a piros kockás viselet, a nagykendők, a hosszú kabátok, a bojtos sapkák, bolyhos sálak ideje ez, és ezt nyugodtan kihasználhatja. Egy karácsonyi esemény attól lesz ünnepi hangulatú, ha az évszak az öltözéken ilyen szinten is megjelenik. A nyitott, elegáns magassarkút és a vékony férfi bőrcipőt, legyenek azok bármily szépek is, érdemes egy-egy vastagabb, masszívabb darabra cserélni, ami kiegészíti a zárt, télies hangulatú ruhákat.

A karácsony, mint ünnep

A karácsony a legbensőségesebb ünnepünk, hiszen ilyenkor a család szűk köre összegyűlik az otthon melegében, és ezt érdemes megtisztelni az öltözékkel is. Az, hogy milyen karácsonyi öltözéket választ magának, valóban attól függ, hogy mi az alkalom, de érdemes elegánsabban is felöltözni legalább egyszer, legyen az akár csak az ünneplő apró kis jele. Egyébként a téli formális öltözet az egyik legkényelmesebb viselet, hiszen minden melegebb, puhább, kényelmesebb egy fokkal, mint nyári rokonaik.

Piros, zöld, arany?

Nem feltétlen kötelező az angol színklasszikust viselni, ám ezek a színek valójában praktikusak is. A fekete minden téli öltözet alapja. Sötét nadrágot, kabátot, cipőt visel a legtöbb ember. Hogy a komor öltözék ünnepi legyen, a piros és a zöld árnyalatai dobják fel igazán, így nem lesz túl sötét az öltözék hangulata. Az arany, mint az ünnep csillogását megidéző, vagy akár a betlehemi csillagra utaló szín, elég, ha csak az ünnepkor kerül elő.  A mindennapi öltözetből még akkor sem fog hiányozni, ha ünnepi megjelenést követelnek a résztvevőktől.

A karácsony nem csupán néhány különleges nap, hanem egyet jelent a várakozással és a hálaadással.  Igazán jelentőségteljes ünnep, amit illik méltó módon kezelni. Számos program, buli, est várja azokat, akik szeretnének egy kicsit szórakozni és közös időt tölteni szeretteikkel!

Olvassa el ezeket az írásainkat is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0