Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi az a cortado kávé? Hogyan készül?

A cortado kávé egy igen népszerű élénkítő ital, mely kapcsán a köztudatban számos téves információ kering. Ideje tiszta vizet, vagyis kávét önteni a pohárba!

A kávéfélék, a kávékészítés módjainak végtelen rengetegében az utóbbi időkben egész Európában egyre nagyobb népszerűségre tett szert a cortado. Mondhatjuk, hogy fénykorát éli, miközben sokan nem is tudják, hogyan is készül pontosan. Ön kóstolta már? Ha kíváncsi arra, milyen kávék léteznek az eszpresszón, americano-n, latte-n és kapucsínó-n túl, akkor a kísérletezgetést érdemes egy cortadóval kezdenie – de nem mindegy, hol és hogyan!

Mit jelent az, hogy cortado?

A spanyolországi Baszkföldről származó cortado egy olyan kávé, melyet tejjel készítenek el.  A kifejezés a corto szótőből ered, ami jövevényszóként a magyar nyelvben is megtalálható, kurtítottat jelent.

A spanyol ember a kávéját mindig valamivel együtt issza, és jellemzően aszerint nevezi el, hogy milyen is az a kávé a café solo-hoz (fekete kávé, önmagában) képest. A cortado jelentése a spanyol kultúrában alapvetően arra utal, hogy a tej módosít, „kurtít” a kávé intenzív karakterjegyein, de csak annyira, hogy a jellegzetes kávéíz is megmarad. Ez a meghatározás egyben a hozzáadott tej látszólag hozzávetőleges, valójában azonban pontos mennyiségére is utal.

A köztudatban tévesen van jelen az, hogy a cortado egyet jelent a flat white-tal, vagy a latteval. Ez a fajta bizonytalanság a vendéglátáson is otthagyja a nyomát, mégpedig kölcsönösen: nem csak a vendégek, hanem a szolgáltatók is sokszor mást értenek alatta, mint amit hagyományosan jelent, így gyakran előfordul, hogy a vendég nem azt kapja, amit várt. Ha cortado-t iszik, fel kell készülnie, hogy tulajdonképpen a rendelése egy gasztro-zsákbamacska…

Hogyan készül az igazi cortado kávé?

A cortado kávét erősen pörkölt arabicából állítják elő, és eredetileg úgy készül, hogy 0,5:1 vagy 1:1 arányban vegyítik a forró, habosított tejet a kávéval. Ez az a pontos mennyiség, melyre a cortado kifejezés eredetileg utal, mivel ezzel lehet ugyanis elérni azt az ízharmóniát, mely a cortado egyedüli jellemzője. A lattéval ellentétben a hozzáadott tej mértéke tehát – amennyiben az eredeti, spanyol receptúrát nézzük – egy jóval szűkebb keretek közt változó tényező. Az is fontos tényező, hogy a tejet nem ráöntik, hanem elkeverik a kávéval.

Hol kapható cortado kávé?

A klasszikus cortadoval találkozhat a különböző újhullámos kávézókban, illetve speciális verzióival a nagy kávéházláncok kínálataiban. Ha biztosra akar menni, mindig kérdezzen rá, hogy pontosan hogyan készítik!

Lehet-e cortado kávét kapszulában kapni?

Lehet, többek között a Nescafé, Gimoka, Unaltro, Vergnano, Nocciolino, 12 Italian Coffee is forgalmaz ilyen kapszulákat.

Létezik-e cortado pohár? Hogy néz ki?

Igen létezik, sőt, az esztétikailag is különleges cortadonál alapvető kritérium, hogy a pohár, amiben felszolgálják, üvegből készüljön. A spanyol kávézókban a cortado mellé olyan felszolgálást kapunk, mely egy rítussal ér fel. Az üvegpoharat sokszor egy fémfogantyú és egy stilizált, gyűrű alakú fémtalp egészíti ki, mely utóbbi a fogantyúig nyúlik. Jellegzetes alakú, hőálló pohárban szolgálják fel, mellé helyezve a kávéskanalat és a cukrot is.  Ha magyarországi megfelelőjét keresi, lehet, hogy megtalálja még szülei, nagyszülei régi kredencében: ez a ’60-as-70es években divatos Durit kávéspohár.

A Cortado változatai

Nem csak Spanyolországban fogyasztanak cortado-t, létezik olasz irányzat is, ahol az alapja egy sűrített kávé, tehát nem eszpresszó hanem ristretto. Amíg a spanyoloknál kifejezetten praktikus okok álltak az elkészítés módjában, azaz, hogy a kávé savasságán csökkentsenek, addig az olaszoknál minden ital alapja a finom, jó minőségű kávé és tej volt. Utóbbival a már alapvetően kellemes élmény fokozása, és nem a kellemetlen mellékízek elnyomása volt a cél, hiszen nem csak a lefőtt kávé sűrűsége, a feldolgozás módja, hanem az alapanyag minősége, őrlése és pörkölés módja között is jelentős eltérések tapasztalhatóak a két kultúrában.

A spanyoloknál csak az utóbbi évtizedben érzékelhető változás abban a tekintetben, hogy mennyit adnak a minőségre, az is csak a turisták kedvéért és nem a spanyol emberek kávéhoz való viszonyában bekövetkezett változás miatt. Az igazán tradicionális helyi vendéglőkben sokszor azon is meglepődhetnek, ha egy hölgy kéri ezt a kávétípust, mert ezekben az országokban a cortado férfias italnak számít.

Amennyiben részletesebben szeretne informálódni a kávé kultúrtörténetével kapcsolatban, az alábbi cikkünket ajánljuk Önnek:

A modern cortado

Miután a cortado elterjedt a világban, a nemzetek a saját kávékultúrájuk keretei közt újraértelmezték azt.

  • Az Egyesült Államokban például, ahol gyakoriak a kávézókban hatalmas italok, a cortado Gibraltar névre hallgat, amely ezen esetben dupla eszpresszót, és dupla textúrált tejet tartalmaz.
  • A Cortadito Cubano verzió Kubában annyit tesz, hogy egy sötét pörkölésű eszpresszót felvernek egy kanál cukorral, s ezt követően adják hozzá textúrázott, vagy a párolt tejet. A cortado itt gyakorlatilag inkább egy desszertkülönlegesség, mint kávé.  
  • A cortadok közti különbséget tovább színesíti a nagy kávéláncok által árult, speciális változat. Van, ahol például két adag ristrettóból és tejből készül, míg más helyeken egy rész eszpresszóból, két rész tejből és 0,5 cm mikrohabból hozzák létre.

Ha tudni szeretné, milyen kávézási szokások, trendek vannak a nagyvilágban, kattintson az alábbi linkre:

Mit tartogat a jövő a cortado kávé számára?

Több oka is van annak, amiért nem túl fényes jövőt jósolnak neki. Mindig is ott volt az a probléma, hogy pontosan mit is jelent a cortado, és ahogy egyre több variációja születik, úgy szembesülnek ezzel egyre inkábba vendégek és bizonytalanodnak el abban, hogy valóban ezt rendeljék-e az adott helyen. Hiszen a cortado így alapvetően egy zsákbamacska, ami kérdéses, hogy megéri-e egyáltalán az árát. A másik probléma az a hatalmas infláció következtében létrejövő változás, ami szerint a nagyobb kávékat az adag csökkentésével, a rövid kávék árát pedig jobb híján csak az ár emelésével tudják rentábilissé tenni. A jövő kapcsán tovább erősítik a szkeptikus gondolkodást a tejjel kapcsolatos problémák is. Egyre többen állítják, hogy a klasszikus tej nem lehet az egészséges életmód része, és ezt nem ellensúlyozza az, hogy a kávéról az utóbbi időszakban beigazolódott, hogy a mértékletes mennyiség pozitív hatással van a szervezetre.

Vitathatatlan az is, hogy a bolti forgalomba hozott, átlagfogyasztók és kávézók számára elérhető áron vásárolt tej minősége is fokozattan romlik, ráadásul az emberiség egyre nagyobb hányada lesz laktóz- vagy tejfehérje érzékeny, és választja a növényi tejet a kávéjába. Egyes kávéknál ez nem jó irányban módosít az ízvilágon, és nem kivétel ez alól a cortado sem. 

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0