0 Elemek
Oldal kiválasztása

Második pulóver fél áron...

Borkóstolás: menete, öltözködési és viselkedési etikett

Vajon milyen öltözködési és viselkedési szabályok érvényesek egy borkóstolás alkalmával és hogyan érdemes egy ilyen eseményre felkészülni? A borkóstolás inkább egy gasztro-kulturális esemény, nem a fogyasztásról, hanem a borok tiszteletéről szól. Ezért a szabályok is mások, mint amikor elmegy az ember a barátaival meginni egy pohárral. Bemutatjuk az alapvető öltözködési és viselkedési etikettet egy borkóstoló során!

Mit jelent a borkóstolás?

A borkóstolás nagyon népszerű program a minőségi italok kedvelőinek körében. Ezeket az eseményeket általában egy adott pincészet vagy borszaküzlet szervezi. A borkóstolás keretében a résztvevők nem csak megkóstolhatják a termelő vagy tájegység különböző típusú borait, de készítésük módjáról, valamint a borászat működéséről és történetéről is sok érdekes információt tudhatnak meg. Az italok mellé általában úgynevezett “borkorcsolyákat” is felszolgálnak, amelyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy a borok zamata a legintenzívebben érezhető legyen. Ezek a kis falatok lehetnek különböző sajtok, kenyérfélék, sonkák vagy akár magvak, minden esetben gondosan a kóstolásra váró borok ízvilágához igazítva. A borkorcsolyák természetesen ahhoz is hozzájárulnak, hogy az alkoholos italokat ne éhgyomorra kelljen fogyasztani, így megelőzve a kellemetlen élményeket.

A borkóstolás valószínűleg annak is köszönheti kiemelt népszerűségét, hogy összeköti a kulináris- és a közösségi élményeket. A résztvevők az érzékszervek kényeztetése közben minőségi időt tölthetnek szeretteikkel, legyen szó akár randevúról vagy baráti, családi összejövetelekről. A nagyobb, csoportos borkóstolók új ismeretségek kötésére is kiválóan alkalmasak lehetnek.

borkóstolás borsor
Forrás: Canva

Mik a borkóstolás szabályai?

A borkóstolókon nem csak a résztvevőkre, de a teljes folyamat lebonyolítására is vonatkoznak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani az esemény sikere érdekében.

  • A vendégek üdvözlése és egy rövid bevezető következik, mielőtt a kóstolás érdemi része megkezdődik.
  • A bemutatott borok hőmérséklete különösen fontos szempont. A fehérborokat 10-12 °C-on, az édesebb, különlegesebb aszúkat kicsit melegebben, 10-14 °C-on, a testesebb vörösborokat pedig 16-20 °C-on illik felszolgálni a zamatok legjobb érvényesülése érdekében.
  • A termékek bemutatása során a sorrendnek is kiemelt szerepe van: mindig a könnyedebb italokkal kezdik, s ezektől haladnak a testesebbek felé. Így a nehezebb, erőteljesebb borok nem nyomják el a könnyedebb ízeket, a megfelelően megválasztott borkorcsolyák pedig tovább fokozzák a kulináris élmény intenzitását.
  • Ugyanebből az okból a borkóstolókon sokszor köpőcsészéket is biztosítanak, hogy minden egyes bort tisztán ízlelhessenek meg a résztvevők. A zamatok tényleges érzékelése miatt fontos, hogy minél kevesebbet nyeljen le a kóstolt borokból. Természetesen így azt is elkerülheti, hogy az alkohol tompítsa az érzékszerveket. Legtöbbször víz is rendelkezésre áll, hogy két korty között kiöblíthesse a száját.
  • Az egyes borokból általában kisebb adag, körülbelül 2 cl-es kóstolókat kapnak a résztvevők, hogy biztonságosan ízlelhessenek meg több fajtát is. A kóstoló végeztével gyakran van lehetőség igény szerinti “visszakóstolásra”, tehát a kedvenc ízek ismételt megkóstolására, ha a készlet ezt lehetővé teszi.

Mi a borkóstolás viselkedési etikettje?

Mivel a borkóstolók általában formális közösségi összejövetelek, nagyon fontos, hogy tisztában legyen vele, hogy milyen viselkedési szabályok vonatkoznak Önre mint résztvevőre. A borkóstolás egy konkrét, minden alkalommal hasonlóan zajló tevékenységgel járó program, így jól meghatározható protokoll érvényes rá.

Az általános udvariassági normákat ezen a programon a megszokottnál is komolyabban kell venni: ne keltsen feltűnést túl hangos vagy harsány megnyilvánulásokkal, és ha társaságban érkezik, akkor is igyekezzen halkan beszélgetni társaival. Az előadót mindig figyelmesen hallgassa, kérdéseit pedig akkor tegye fel, amikor erre alkalom kínálkozik az előadás megszakítása nélkül.

Az előadó általában jelzi, hogy mikor kezdheti el a kóstolást, ez előtt nem illendő inni a már kitöltött borból. Azt pedig mindenképpen meg kell várni, hogy minden résztvevő poharába kerüljön a soron következő italból.

Egy esetleges koccintás során az általános szabályok érvényesülnek: mindig nézzen a társa szemébe, és koccintás után legalább egyszer kortyoljon bele az italba.  A borkóstolók során azonban gyakran egyáltalán nem szükséges koccintani, hiszen kifejezetten cél a tényleges fogyasztás mérséklése.

borkóstolás etikett
Forrás: Canva

Az sem mindegy, hogyan fogja a borospoharat: a szárát vagy a talpát kell tartani, hogy a pohár falát ne melegítse fel az ujjaival. Szakmai borkóstolókon a bor színének és állagának vizsgálata is fontos szempont, amit az ujjak szintén akadályoznának.

A köpőcsésze megfelelő használata különösen kritikus pont, hiszen a Magyarországon érvényes kulturális szabályok szerint a szájban lévő italt nyilvánosan kiköpni alapvetően udvariatlanság. A borkóstoló ez alól természetesen kivétel, de szokatlansága miatt kiemelten fontos, hogy ezt diszkréten, kizárólag az arra kijelölt csészébe tegye, és az esetlegesen a pohárban maradt bort is ide öntse ki.

Természetesen adhat visszajelzést a borásznak vagy az előadónak, de esetleges kritikának is mindenképpen udvariasan és konstruktívan adjon hangot. Az elismerés pedig általában mindenkinek jólesik, így ezt ne vonakodjon kifejezni.

Mire kell figyelni az eseményen?

Néhány dologra már az esemény kezdete előtt is érdemes odafigyelni, például, hogy megfelelő mennyiségű ételt fogyasszon rövid idővel a borkóstolás előtt. Ebben az esetben a mértékletességet érdemes szem előtt tartani: sem túl sokat, sem túl keveset nem szerencsés enni az eseményt megelőző órákban. Teli gyomorral kevésbé élvezhető a kóstoló és az érzékszervek is tompábbak lehetnek, éhgyomorra bort fogyasztva azonban még a kis mennyiség ellenére is kellemetlen tüneteket érzékelhet.

Az érzékszervekre való tekintettel túl erős parfümöt sem illik feltenni borkóstolók alkalmával, hiszen ez tompíthatja a szaglást, ami fontos része a borokkal való ismerkedésnek is. Saját parfümjét jellemzően kevésbé érzi, így kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy ez nem fog gondot okozni, de legyen tekintettel a többi résztvevőre is, akik számára az idegen illatok jóval erőteljesebbnek hatnak.

Már régóta olyan garanciát adunk minden termékünkre, hogy a legtöbb vásárló nem akarja elhinni, pedig igaz:

Akár használtan is visszavesszük nálunk vásárolt ruháját, ha nem elégedett a minőségével, és visszafizetjük a vételárat.

Hogyan öltözzön borkóstoláshoz?

A borkóstolás elegáns esemény, így ennek megfelelően kell összeállítani az outfitet. Egyes borkóstolókon előre meghatározott dress-code van, ilyenkor természetesen ezt kell figyelembe venni. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor elegáns ing és zakó vagy öltöny kombinációja ideális öltözék lehet a férfiak számára. Ha az esemény nem kimondottan formális, stílusos garbó vagy kardigán is megfelelő.


Az általános elegáns viselettől eltérően a fehér ing kevésbé praktikus borkóstoláshoz, inkább sötétebb színeket érdemes választani, hiszen egy esetleges folt sokkal kisebb feltűnést okoz. Így elkerülhető, hogy az esemény közben történt apró baleset miatt veszítsen megjelenésének eleganciájából.

Hölgyeknek alkalmi ruha, esetleg finom anyagú blúz és nadrág viselése ajánlott, szintén sötét színekben. A hosszú hajat érdemes összefogni vagy feltűzni, hogy semmiképpen ne érhessen bele a borospohárba.

Az elegancia mellett a kényelem is releváns szempont, hiszen huzamosabb időn át állva, ritkább esetben ülve hallgatja az előadást. Mindenképpen olyan cipőt válasszon, amely stílusát tekintve illik az elegáns viselethez, de nem okoz kényelmetlenséget, ha hosszú ideig nem tud leülni. Ilyen eseményekre hölgyeknek is lapos talpú, elegáns cipő viselése ajánlott, magassarkút csak akkor vegyen fel, ha korábban ugyanaz a cipő már hosszú távon kényelmesnek bizonyult.

Ezek is érdekelhetik még…