Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Aranylakodalom: mikor, mit, hogyan ünneplünk ilyenkor?

Közeleg az aranylakodalma, azonban nem tudja, hogyan is kezdjen bele a szervezésbe? Vagy egyáltalán hányadik házassági évforduló az aranylakodalom? Ne aggódjon, nincs egyedül a kérdéseivel, olvassa el cikkünket, és találja meg mindegyikre a választ.

Minden ifjú pár az oltár vagy az anyakönyvvezető előtt örök hűséget fogad egymásnak, ami azt jelenti, hogy a házasság napjától kezdve ők egyek. Ez hatalmas elköteleződés, így minden évfordulót meg szoktak ünnepelni. A nem kerek évfordulót általában kettesben, viszont a „fontosabb” házassági évfordulókat szélesebb körben szokták ünnepelni az emberek. Az aranylakodalom egy olyan vágyálom, amiről minden házas ember vágyik, hiszen csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy együtt ünnepelhessék meg ezt a jeles mérföldkövet.

Mit jelent az aranylakodalom? Hányadik házassági évfordulót ünnepeljük ilyenkor?

Az aranylakodalom az 50. házassági évfordulót jelenti. Ezt az évfordulót megérni nem kis feladat. Először is azért, mert egy házasság fenntartása bizony mindennapos, kemény munkát igényel, egy jól működő házasság titka az kompromisszumkészség, illetve az, hogy mindkét fél a másikat helyezi előtérbe. Ez a kemény munka még a legsziklaszilárdabb párkapcsolatot is próbára teszi hosszú távon, így nem mindenki lehet olyan szerencsés, hogy az aranylakodalmát ünnepelhesse.

Nem csak a felek kitartásán múlik a dolog: sajnos sokszor az élet is közbeszól, és egy baleset, vagy egy betegség akadályozza meg, hogy a pár együtt ünnepelhesse az aranylakodalmat. Nem véletlen, hogy az 50. évforduló a legértékesebb nemesfém, az arany után kapta a nevét, hiszen ez fejezi ki leginkább a fél évszázadon át tartó kapcsolat ritkaságát és értékét.

aranylakodalom

Mi a különbség az aranylakodalom, ezüstlakodalom, gyémántlakodalom között?

Az alapvető különbség a házasságban eltöltött években van. Ugye az már ismeretes, hogy az aranylakodalom a 50. házassági évfordulót jelenti; az ezüst a 25 éves, míg a gyémántlakodalom kifejezést a 60 évnyi együttélésre szokták használni. De nem csak évtizedekben mérhetjük a pár együtt töltött idejét:

 • -1. év: jéglakodalom
 • 0. év: lakodalom
 • 1 év: papír- vagy gyapjúlakodalom
 • 3. év: bőrlakodalom
 • 5. év: falakodalom
 • 6.5 év: ónlakodalom
 • 7. év: rézlakodalom
 • 8. év: ólomlakodalom
 • 10. év: rózsalakodalom
 • 12. év: nikkellakodalom
 • 12,5. év: petrezselyemlakodalom
 • 15. év: üveg- vagy kristálylakodalom
 • 20. év: porcelánlakodalom
 • 22. év: bronzlakodalom
 • 25. év: ezüstlakodalom
 • 30. év: gyöngylakodalom
 • 35. év: vászon- vagy korall-lakodalom
 • 37,5. év: alumíniumlakodalom
 • 40. év: rubinlakodalom
 • 45. év: zafírlakodalom
 • 50. év: aranylakodalom
 • 55. év: smaragdlakodalom
 • 60. év: gyémántlakodalom
 • 67,5. év: kőlakodalom
 • 70. év: platinalakodalom
 • 80. év: tölgylakodalom
 • 85. év: angyallakodalom
 • 90. év: márványlakodalom
 • 100. év: égilakodalom

Legyen az 60, 50, 25 vagy akár 1 év, mindig van ok az ünneplésre, hiszen egy házasságot életben tartani hatalmas feladat. Így teljesen mindegy, hogy mennyire „kerek” az az évforduló, mindig ünnepeljék meg és ne hagyják, hogy a mindennapi „tűzoltás” miatt ne tudjanak időt szakítani arra, hogy szerelmüket ünnepeljék! Nyugodtan vonják be a gyerekeket is, ha szeretnék, hiszen nem csak az Önök évfordulóját ünneplik, hanem egy család megalakulását is, amelynek a gyermekek is ugyanolyan szerves részei, mint Ön és a párja. Persze az is érthető, ha szeretnének egy estét gyerekek nélkül, kettesben eltölteni, hiszen egy jól működő házasság a férjen és a feleségen múlik.

Hogyan szokták megünnepelni az aranylakodalmat?

A hagyomány szerint az aranylakodalmaknak általában meg szokták adni a módját. Ilyenkor az idős pár sokszor még egyszer örök hűséget fogad egymásnak. Ez általában egy olyan volumenű családi esemény, ahol jelen van rokonság apraja nagyja. Bár sokszor a pár nem mondja, mert nem akar a fiatalok terhére lenni, de hatalmas örömmel tölti őket az el, hogy láthatják az egész családot egy helyen.

Ilyenkor már a gyerekek mellett az unokák, sőt, akár dédunokák is jelen lehetnek, nem is beszélve a „pluszegyfőkről” és az unokatestvérekről, így igazán nagy esemény kerekedhet belőle!

aranylakodalom

Ki szervezze meg az aranylakodalmat?

Az aranylakodalmat általában a házaspár szervezi, ők hívják meg a vendégeket, illetve bonyolítanak minden, szervezéssel kapcsolatos teendőt. De nagyon sokszor a szervezésbe a gyerekek vagy akár az unokák is segítenek. Ez szép gesztus lehet a rokonság részéről, ha egyes teendőket le akarnak venni az idős házaspár válláról. Azonban ne felejtsék el, hogy ez az ő aranylakodalmuk, így annak olyannak kell lennie, amilyet ők szeretnének! Ha a házaspár kikéri valamiről a véleményét, akkor természetesen nyugodtan elmondhatja, viszont semmiről se beszélje le őket, hiszen ez az ő ünnepségük, ezt tiszteletben kell tartani. Ha úgy érzi, hogy az aranylakodalmas pár valami miatt másokat helyezne a középpontba, vagy mások igényeit szeretnék kielégíteni, győzze meg őket, hogy ez az ő nagy napjuk, és csak arra kell koncentrálniuk, hogy nekik mi a fontos.

A család többi részének általában csak egy feladata van: elmenni és reszt venni az ünnepségen. Biztos lehet benne, hogy ez egy olyan alkalom lesz, amire a rokonság még hosszú éveken keresztül emlegetni fog.

Kiket hívjunk meg az aranylakodalomra?

Ez egy olyan kérdés, ami nagyban függ a (már nem annyira ifjú) pár preferenciáitól. Alapvetően ilyenkor meg szokás hívni minden rokont; nem csak a gyerekeket és az unokákat, hanem még azokat a távolabbi rokonokat is, akikkel rendszerint temetéskor vagy esküvőn találkoznának. Általában egy aranylakodalmon csak a család szokott részt venni, ez nem olyan esemény, mint az igazi esküvő, ahová minden barátot meg ismerőst, kollégát meg illik hívni. Természetesen, ha vannak olyan közeli családi, vagy netán még gyermekkori barátok, akikkel szívesen osztanák meg az örömüket, akkor őket meg lehet hívni az aranylakodalomra is. Az azonban eléggé ritkaságszámba megy, hogy egy aranylakodalomra a gyerekek vagy akár az unokák barátait is meghívják.

Ahogy egy sima lakodalmon, itt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rokonok között lehetnek olyanok, akik nem kedvelik egymást, nem jönnek ki jól egymással. Ha nagyon rossz a viszony köztük, akkor megfontolandó, hogy kit hívjanak meg, ki az, aki inkább maradjon távol…

Más kérdés, hogy ha nagyon közeli hozzátartozók, akár testvérek nem beszélnek egymással. Ilyen esetben a gyerekeknek előtérbe kell helyezni a szülők boldogságát, mint a sajátját vagy meg kell próbálni megoldani a fennálló konfliktusokat.

Hol tartsuk meg az aranylakodalmat?

Az, hogy az ember hol tartsa az aranylakodalmát csakis az elképzeléseitől, illetve anyagi lehetőségektől függ. Azonban egy fontos szabály mindig be kell tartani: ha egy mód van rá, soha ne szervezze az aranylakodalmat otthon. Mindig valami külsős helyen legyen, hiszen, ha a pár otthonában van az ünnepség, akkor ők maguk nem tudják úgy élvezni, hiszen egy nagymama sem engedné, hogy őt a saját házában kiszolgálják, vagy valaki a saját konyhájában főzzön. A legtöbb családban előbb-utóbb csak a nagymama tüsténkedne és szolgálna ki mindenkit, pedig ezen az eseményen ő az ünnepelt, akinek semmi más dolga nincs, mint jól érezni magát.

A párt az aranylakodalom alkalmával mindenben ki kell szolgálni, és a kedvükben kell járni. Nem muszáj ötcsillagos szállodában tartani az ünnepséget, elég egy kis közeli étterem vagy olyan hely, ahol elfér az összes vendég. De az sem ritka, hogy jó idő esetén egy szabadtéri helyszínen bográcsozással ünneplik meg az aranylakodalmat. A lényeg az, hogy az ünnepeltek ezen a napon vendégként, és ne vendéglátóként érezzék magukat.

Vannak olyan éttermek, helyszínek, akik kimondottan aranylakodalmakra specializálódtak, hiszen ők akár különleges menüvel is tudnak készülni, vagy akár olyan, egyedi szolgáltatást is tudnak nyújtani, ami akár az idősebb korosztály igényeit is teljes mértékben ki tudja elégíteni. Sőt, már az egyéb szolgáltatók, mint például a vőfély vagy a zenekar is teljesen más repertoárral készül egy aranylakodalomra, mint egy esküvőre.

aranylakodalom

Hogy öltözzünk az aranylakodalomra?

Az aranylakodalom egy ünnepélyes alkalom, így illik megadni annak a módját. Nem kell túlzásba vinni, de a férfiak esetében egy elegánsabb ing és nadrág, a nők esetében pedig valamilyen kosztüm vagy szebb ruha megteszi. Érdemes mindig megkérdezni a párt, hogy ők hogyan gondolták, és ahhoz kell majd igazodni.

Fontos azt is egyeztetni, hogy meddig tart az ünnepség. Ha az aranylakodalmat olyan formában akarják megtartani, mint a hagyományos esküvőket, azaz hajnalba nyúlóan, akkor érdemes ennek tükrében kiválasztani az öltözéket vagy váltóruhával készülni. Azonban ne érezze feszélyezve magát, ha estleg nagyon alul- vagy netán túlöltözött, hiszen Ön a családja körében van, itt teljes mértékben önmaga lehet.

Milyen ajándékot adjon aranylakodalomra?

Ajándék tekintetében is nagyban megoszlanak a vélekedések. Egyesek szeretnek ilyenkor valami nagyobb ajándékkal meglepni az évfordulós párt, mások viszont csak jelképes ajándékot adnak, olyat, ami inkább szentimentális jelentéssel, eszmei értékkel bír.

A legfontosabb, hogy az ajándékot mindig a pár igényeihez mérje. A legtöbb idős ember nem szeret semmiféle „felesleges” ajándékot kapni, hiszen úgy érzik, hogy mindenük megvan, és teljesen értelmetlen még egy tizedik váza. Ezért próbáljon meg olyasvalamit adni, amit még ennek ellenére is szívesen használna. Ilyen lehet valamilyen elektronikai eszköz: laptop, tablet vagy okostelefon, netán digitális fényképezőgép, vagyis olyan dolgok, amik segítenek tartani a kapcsolatot a családdal, és megörökíteni a meghitt, vagy vicces pillanatokat.
Szintén jó ajándék lehet az élmény, például egy utazás, egy romantikus vacsora kettesben egy sétahajón, vagy akár egy közös élményfestés.

Az aranylakodalom egy szép és nemes esemény, hiszen a jóban-rosszban eltöltött fél évszázadot ünneplik meg ilyenkor. Keveseknek adatik meg, hogy ilyen hosszú házasságot érhessenek meg együtt, ők megérdemelnek minden tiszteletet és gratulációt, és azt, hogy igazi királyként és királynőként bánjanak velük életük 2. Nagy Napján! Sok boldogságot és még legalább 50 évet kívánunk!

Olvassa el egy másik cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0