Oldal kiválasztása

Katt ide: 8.950 Ft helyett 5.950 Ft!

Tilos-e a bőrcipő mosása mosógépben?

Nem feltétlenül tilos, de az biztos, hogy a bőrcipő mosása mosógépben nem a legjobb megoldás. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi minden történhet vele, ha a centrifugába kerül, és hogy mi mást tehet helyette!

Ön is ismeri azt a jól bevált technikát, hogy kifordít az ember egy már kopottas, de masszívabb kispárnahuzatot, belegombolja az erdők sarától vagy városok porától koszos cipőjét, elhelyezi a mosógépben, és szűk 2 órán belül a végeredmény egy valóságos csoda lesz? Tisztábbnak fog tűnni a cipő, mint akkor, mikor levette a boltból. Nos, ez egyes típusú és anyagú cipők esetén ez be is jöhet, sőt olykor még a bőrcipőknél is beválik. De az ő esetükben inkább kevesebbszer mint többször.

Ha a bőrcipőt a mosógépében mossa ki, az tulajdonképpen olyan, mintha a cipőt orosz rulettezésre kényszerítené, vagy zsákbamacskát vásárolt volna. Míg kézhez nem veszi a frissített darabot, nem lehet benne biztos, hogy még használható lesz-e egyáltalán. Sőt, sokkal több az esélye annak, hogy a bőrcipő mosása a mosógépben valami visszafordíthatatlan kárt okoz a lábbelin, mint hogy még hosszú ideig hordható legyen.

Ajánlott-e a bőrcipő mosása mosógépben?

Egy úriember lábbelikészletéből nem hiányozhat pár bőrcipő, ahogy azt sem engedheti meg magának, hogy ezek a cipők rossz állapotban, elhanyagolva legyenek. Mert jól tudja, hogy a benyomáson összeségében mennyit is dobhat ez. Mind a karrierje, mind a magánélete esetében nagyon sok múlik azon, hogy a cipő a lábán hogy néz ki.

Nagyon sok energia és idő, valamint precizitás és rendszeresség kell egy bőrcipő tisztán- és karbantartásához. Íme, 5 indok, ami miatt arra biztatjuk Önt, inkább kerülje el a gépi mosást, még ha nincs is rajta a cipő használati utasításán, hogy tilos bedobnia a mosógépbe.

Miért NEM ajánlott a bőrcipő mosása mosógépben?

  1. Gépi mosás esetén könnyen előfordulhat, hogy a bőr rostjai leszakadnak és bolyhosodnak.
  2. A bőr minőségi, de kényes anyag: a természetes bőr a beállított program erejétől függetlenül akár szét is rétegződhet.
  3. Attól még, hogy első osztályú, minőségi cipőt vásárol, nem fogja tudni garantálni, hogy a mosógépe nem tesz kárt a ragasztásban. A ragasztó a forró víz hatására feloldódhat, és ezzel nem csak a cipő egyes részei válhatnak le egymástól, hanem a cipő felülete is roncsolódhat.
  4. Ha a cipője velúrbőr, akkor kifejezetten ártalmas lehet a centrifuga: a bőrszálak jóval érzékenyebbek, a mosógép forgásának hatására különböző irányba rendeződhetnek, amit nem lehet utána helyrehozni. A végeredményről nem a hajlakk hatása fog eszébe jutni, hanem a purhabé. Szó szerint rosszul rögzíti egy kiadós program a cipő „frizuráját”.
  5. Annak a kockázata is fenáll, hogy a bőrcipője a mosás során eldeformálódik vagy elszíneződik.

3 ötlet a bőrcipők helyes tisztítására

Jobb, ha nem kísérletezik, és nem adja át önként a mosógépnek kicsit leamortizált cipőit. A helyes tisztítás időigényes, de megéri, hiszen egy jól karbantartott, rendszeresen ápolt bőrcipő sokat elmond a viselőjéről. Nem nézhet ki úgy, mintha most jött volna a futószalagról, de mégis azt sugallhatja, hogy nagy becsben tartja a gazdája, aki precíz, szorgalmas, rendszerető ember és nem halogatós típus.

Az, hogy milyen gyakran kell egy bőrcipőt tisztitani, ápolni, az az őt érő külső hatásoktól, időjárási körülményektől és a fajtájától egyaránt függ. Az aranyszabály azonban mindig ugyanaz: ha bekoszolódik, mindig azonnal végezze el a tisztítási, ápolási feladatokat. Íme, 3 ötlet a cipők helyes tisztításához:

  1. Nedves rongy
    Szerezzen be egy teljes, hagyományos bőrcipő tisztító szettet. Először söpörje le a koszt ecsettel, majd lehetőség szerint flanel anyagot szappanos vízbe mártva, jól kicsavarva dörzsölje át a felületet. Ha a cipő lakk, nappa vagy barkás nappa bőrből van, csak óvatosan törölje át. Ismételje meg ezt sima vizes anyaggal. A cipőt szárazon tegye el, fából készült sámfával, hűvös, száraz helyen tárolja, lehetőség szerint eredeti dobozában.
  2. Speciális tisztítószer
    A bőr típusa szerint válassza ki, vagy mellőzze az adott a speciális tisztítószert. A nubuk és a velúr bőr esetén ne használjon wax alapút, a fedett bőr (box, sevro, nappa) esetén minden ápolószert bevethet: waxos krémek, bőrbalzsamok, cipőkrémek, méhviaszos ápolók egyaránt alkalmasak. A barkás nappa bőr esetében elengedhetetlen a viasz. Nubuk-, antilop-, velúr- és hasított bőr esetén cipősampont és zselés tisztót ajánljuk, a zsíros(wixos) cipőkre és a fedett bakancsbőrre bőrolajat vásároljon. A tisztítószerek esetében mindig ellenőrizze le, hogy ne tartalmazzanak vegyszert vagy szilikont, mert kirepedezhet tőlük a bőr.
  3. Impregnálás
    Használjon a cipője tisztítását követően impregnáló szereket, így a továbbiakban kevésbé koszolódik a cipője. Ezzel azt is megakadályozhatja, hogy egy csapadékos időszakban a különböző ásványi sók beivódjanak a bőrbe, és maradandó károsodást okozzanak.

Ha szeretné, hogy az Ön által kiválasztott cipő sokáig használható legyen, akkor a rendszeres tisztitással, ápolással, impregnálással akár évekkel is meghosszabbíthatja lábbelije élettartalmát.  Lehetőség szerint mellőzze a házi praktikákat, és a természetes vagy mesterséges tisztító szereket, amikről véletlenszerű internetes cikkekben olvasott. Kerülje az olyan maró hatású anyagok bevetését, mint a só, citromsav, ecet, vagy az olyan ártalmatlannak és egyedinek tartott ötleteket, mint a banán, hideg tej vagy krumplihéj. Párja körömlakklemosójával se próbálkozzzon, bármit is mondjanak az internetes tanácsok…

Amennyiben többet szeretne arról, hogy hogyan kell a megfelelően karbantartani a cipőt, akkor a fertőtlenítés témakörében íródott Önnek a cikkünk:

Ha pedig elsősorban nem is a tisztítással van problémája, hanem azzal, hogy melyik bőrcipőt mivel hordja, miért és milyen bőrcipőt érdemes vásárolni, akkor pedig kattinson az alábbi linkekre útmutatásért:

Ha elakadt a kiegészítők vásárlása során és nem tudja, hogy az adott ruházathoz, öltönyhöz melyik lábbbelibe bújjon, vagy épp fordítva: a lábbeli már megvan csak épp az öltöny hiányzik hozzá, forduljon nyugodtan tanácsért a MrSale csapatához. Online rendelés helyett felkeresheti üzletünket is: térjen be hozzánk egy ingyenes tanácsra, vagy kérje ki szakavatott kollégáink egyikét, hogy segítsen Önnek a választásban. Biztosak vagyunk benne, hogy megtalálja velünk álmaink szettjét, azt, ami tökéletesen ápolt bőrcipőjéhez tökéletesen illik!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0