Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Tweed: mi készül belőle, hogyan illik viselni?

Azt bizonyára Ön is tudja, hogy a tweed minden valamirevaló detektív elengedhetetlen kelléke – Sherlock Holmes mit sem érne nélküle. De mi is pontosan az a tweed? Az egykor rendkívül népszerű textília ismét felkapottá kezd válni, amit időtlensége is elősegít. Mi készül tweedből, és hogyan illik viselni ezt a rendkívüli anyagot? Ebben a cikkben választ adunk minden kérdésre.

Mi az a tweed? Milyen összetevőkből áll?

A tweed tartósságának és melegségének köszönhetően egykor rendkívül népszerű textília volt. Az anyag teljes védelmet nyújt a széllel szemben, és bizonyos mértékig még vízálló is. A 18. században készítették először Skóciában, ahol a munkások használták a kegyetlen időjárással szembeni védekezésre. A tweed ekkor még 100 százalékig gyapjúból állt, ma már legtöbbször gyapjú keverékekből készül. Ez segíthet az ár csökkentésében, illetve a ruha tisztítását is egyszerűbbé teszi.

A tweed alapvetően zöldes-barnás színárnyalatban ismert, amelyen különböző színű minták jelenhetnek meg, leginkább négyzetes elrendezésben. Legalábbis ez az a detektív viselet, amelyet legtöbben a tweeddel azonosítunk. Azonban a tweed nem egy specifikus ruhadarabra utal, hanem egy anyagra, amely számtalan formában, színben és súlyváltozatban fordulhat elő.

tweed zakók
Forrás: Canva

A tweed mellett érdekes lehet a poliészter anyagról szóló cikkünk is!

Mik az előnyei és a hátrányai?

Bár rendkívül változatos anyagról beszélünk, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. A tweed jó légáteresztő képességgel rendelkezik, gyorsan beszívja a nedvességet, de gyorsan ki is engedi azt. Ezért is használták kinti tevékenységekhez, amelyek izzadással járhattak. Remekül szigetel, emiatt hideg időben tökéletes választás. Változatosságának köszönhetően bármilyen eseményhez használható.

A tweedet nem szükséges, sőt nem is érdemes gyakran mosni. Nem koszolódik könnyen, még megpróbáló kinti tevékenységek után sem. Az anyag természetéből fakadóan ellenáll a koszolódásnak, vagyis egyszerűen csak le lehet porolni.

Amikor a tweedből készült ruhadarab eljut odáig, hogy valóban tisztításra van szükség, akkor hátránya, hogy ez igen körülményes. A tweedet általában csak szárazon lehet tisztítani, ami vagy időigényes elfoglaltság, vagy pedig sok pénzbe kerül. Meg lehet próbálni kimosni a tweedet, de a helytelen mosási technika a ruhadarab zsugorodásához vezethet, mint a legtöbb gyapjútermék esetében. Erről részletesebben írunk még a cikk 2. felében.

A tweed mellett érdekes lehet a kasmír anyagról szóló bejegyzésünk is!

tweed zakó
Forrás: Canva

Milyen ruhadarabokat készítenek tweed anyagból?

A tweedet hagyományosan a merinó juhok gyapjából készítik. Ezekből fonalakat sodornak, majd beszínezik és mintákban fonják. A mintázatokat általában úgy alakítják ki, hogy a természetbe be tudjanak olvadni a ruhadarabok. Miután elkészült az anyag, utána különböző ruházatot készítenek belőle.

Tweedet gyakorlatilag bármilyen ruhadarab elkészítéséhez használhatnak, régebben leginkább öltönyöket készítettek az arisztokrácia számára kinti tevékenységekhez. Ez magába foglalja a tweedből készült ruhadarabok 3 legfontosabb elemét: a zakót, a mellényt és a nadrágot. Ahogy az haladunk az idővel, a tweedből többfajta ruhadarabot is készítettek, akár szoknyákat, sapkákat vagy blézereket is.

Ugyan a tweed továbbra is használatos mindenféle ruhadarab elkészítéséhez, leginkább a mellények, zakók és kabátok esetében maradt meg. Szolid ruhadarabok a jellemzőek, különösebben nem figyelemfelhívók, mégis markánsak és jellegzetesek. Érdemes őket az öltözet középpontjába helyezni, egyfajta visszafogott eleganciát képviselve, ezért lesz a mellény vagy a zakó anyaga. Ezt pedig könnyedén lehet chinokkal vagy akár farmerrel is kombinálni.

Mik a legfontosabb jellemzői a tweed anyagból készített ruháknak?

A tweed ruha legfontosabb jellemzői az időtálló stílus, a tartósság és a melegség. A tweed kinti viseletnek készült, éppen ezért a megjelenése egyszerű, és a természetben gyökerezik. Nehéz tisztíthatósága ellenére rendkívül hálás ruhadarab, hiszen, ha megfelelően bánik vele, akár évtizedeken át is elkísérheti Önt egy tweed öltözet. Ami még fontosabb, ha tweedet visel, egészen biztosan nem fog fázni, miközben rendkívül stílusosan nézhet ki.

Hogyan lehet mosni a tweed anyagot?

Mivel a tweed gyapjúból áll, a mosása kifejezetten körülményes. A gyapjúnak, eredetéből fakadóan, van egy természetes védőrétege, amely segít a birkáknak az időjárási viszontagságokkal szemben védekezni. Azonban, a túl sok mosás, különösen a gépi mosás nagyon könnyedén károsíthatja az anyagot.

A tweed esetében, különösen az eredeti, 100 százalékig gyapjúból készült tweed esetében csakis a ritka, kézi mosás javasolt. Ma már ritkán találkozhat igazi tweeddel, leginkább gyapjú keverékből készülnek, amely nem csak az árat segít csökkenteni, de a mosást is megkönnyítheti – egyes darabok akár gépi mosással is tisztíthatók. Mielőtt azonban bedobná a mosógépbe, mindenképpen tájékozódjon róla, hogy pontosan milyen összetételű a ruhadarab, nehogy kárt tegyen benne! Minden mosás a címke tanulmányozásával kezdődjön.

Az anyag mosása
Forrás: Canva

Hogyan lehet vasalni a tweed anyagot?

Mivel a tweedet leginkább csak szárazon lehet viselni, így a vasalását is csak nagyon alacsony hőfokon szabad végezni. A forró vasaló könnyen károsíthatja és tönkreteheti a ruhadarabot. Amennyiben a vasalón található gyapjú funkció, akkor esetleg azzal nagyon óvatosan megpróbálhatja.

Vasalás helyett esetleg könnyebb lehet, ha egyszerűen csak felakasztja a tweedből készült, vasalni kívánt ruhadarabot a fürdőszobában. Ez után engedjen forró vizet, hogy a fürdőszoba gőzzel telítődjön meg. Hagyja a tweedet egy kicsit állni a gőzben, és percek múlva gyűrődésmentes lesz. Ezen felül a tweed vasalása a legtöbb esetben szükségtelen, hiszen a használatban el fog tűnni a legtöbb gyűrődés.

Mikor válasszon tweed anyagból készített ruhát?

A tweedet eredetileg az arisztokrácia használta vadászathoz, halászathoz vagy lovagláshoz – azaz mindenféle kinti tevékenységhez, ahol a közismerten rossz brit időjárással szemben védekezni kellett. A 20. századra a tweed elterjedt, és a viselete gyakorlatilag bármilyen szituációban elfogadhatóvá vált.

Ma már a tweed kifejezetten kifinomult, elegáns anyagnak minősül, akár már hivatalos eseményeken is lehet viselni. Azonban a textília adottságaiból kifolyólag nem érdemes melegben felvenni, és inkább külső rétegnek való. Hűvösebb időben kinti viseletnek tökéletes lehet, de semmiképpen sem érdemes tűző napban tweedbe öltözni, vagy beltéri eseményre felvenni, ahol várhatóan sokan lesznek és „befülled” a terem. Ma már vannak vékonyabb tweedzakók is, amelyek még nyáron is viselhetők, de ez személyes ízlés függvénye.

A tweed egy rendkívül változatos anyag, amelyet gyakorlatilag bármilyen kombinációban használhat. Mindenféle ruhadarabban megállja a helyét, illetve a tweedből készült ruhadarabokat gyakorlatilag bármivel lehet kombinálni. Ezenkívül bármilyen eseményre megfelelő viselete, legyen az kirándulás vagy akár esküvő!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0