Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Smart casual útmutató – hogyan legyen lazán elegáns?

Új munkahelye vagy új kinevezése mellé azt ajánlották, hogy a „smart casual” a mindennapi elvárás? Vagy egy céges parti meghívóján olvasta a dress code mellett ezt a kifejezést? Hogyan öltözzön smart casual-be, és hogyan hozza ki belőle a legtöbbet? Megmutatjuk!

Önnel is előfordulhat, hogy a munkahelyi kinevezése vagy a céges parti meghívója mellé még kap egy smart casual dresszkódot is. Nem kell nyugtalankodnia, ez nem azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig napi 8-10 órában viselheti a szmokingot meg a csokornyakkendőt. Sőt, egyenesen azt jelzi, hogy Ön jó helyre került: a munkaadójára egyszerre igaz, hogy igényes és van stílusa, emellett pedig fontos számára az alkalmazottjainak kényelme is. 

Mit jelent pontosan a smart casual viselet férfiaknak?

A smart casual öltözet egy olyan, kicsit talán nehezen körülhatárolható viseletet jelöl, amely egyszerre tükröz egyfajta visszafogott eleganciát és kényelmes mindennapokat. A munkahely mellet érdemes megfontolni, hogy egy ilyen jellegű öltözetben jelenjen meg nyilvánosan más hétköznapokra szervezett, kötetlen, baráti találkozókon is. A smart casual style nem fogja Önt korlátozni egyedi stílusa megmutatásában sem, számos lehetőség számtalan kombinációja megengedett. A ruhadarabok összeválogatásakor az elsődleges örökérvényű aranyszabály, hogy ezek passzoljanak is egymáshoz. Egy multicég alkalmazottjaként is lehet a megjelenése egyszerre tiszteletet és elismerést kiváltó, ugyanakkor lezser, sportos és fiatalos is.

Smart casual férfiaknak

Laza elegancia

Nincsen smart casual viselet zakó nélkül. Ha épp most szerez be néhány új darabot, vegye számításba, hogy, mennyire illik a meglévő ingjeihez. A két ruhadarab kapcsán nincs megszabva az anyag, a szín, vagy a minta típusa: a lényeg, hogy passzoljanak egymáshoz. 

Önt is irritálja a nyakkendő viselete? A jó hír, hogy ebben az esetben nyugodtan a fiókban hagyhatja, sőt, az ing nyakán is elfelejthet begombolni egy-vagy két gombot. A casual outfit ugyanis meglehetősen laza elegáns öltözet, ami sokmindent megenged. Legyen spontán, de csak annyira, hogy ez a lazaság, a véletlenszerűnek tűnő válogatás a harmónia szempontjából jól átgondolt legyen.

Ne csukott szemmel kapja elő a darabokat a fiókból, itt is ugyanolyan alapossággal kell összeválogatni az öltözék egyes elemeit. Sőt, még alaposabban is, hiszen míg a szmokinghoz egyértelmű, hogy fehér inget illik húzni, a smart casual esetében már kérdéses, hogy passzol-e a szürke ing a kék zakóhoz. Érdemes figyelemmel kísérni a fashion-magazinokat, és szem előtt tartani az aktuális trendeket.

Ha bizonytalan, forduljon egy stílustanácsadóhoz, vagy keressen meg bátran minket, segítünk, hogy a smart casual ízére. Engedjen az Önben rejlő kreativitásnak és legyen egyre merészebb – persze csak a megengedett kereteken belül.
Munkahelytől és eseménytől függően lecserélheti például az inget egy egyszínű, galléros pólóra, ha pedig hidegre fordul az idő, viselhet kasmír pulóvert. 

Ha megvan a két felső ruhadarab, akkor ideje gondolni a nadrágra is. Fontos az arany középút: a mackónadrágot, a kopott, világos farmert, és az elegáns, élére vasalt nadrágot egyaránt hagyja otthon. Egy fekete farmer, egy sötét pamut-, vagy vászonnadrág a megfelelő választás. 
Ne felejtse el, hogy ennek a dressz kódnak nincs köze a hetvenes évek hippi viseletkultúrájának újraélesztéséhez, azaz hagyjon a szekrényben minden olyan ruhadarabot, amely trapéz alakban végződik, és azokat is, aminek minden szála a puszta bőrére tapad. A bokája azonban stílusosan kivillanhat: hacsak nem egy komoly üzleti tárgyalásra visz az útja, kipróbálhatja a nadrág szárának felhajtását is. Természetesen ez esetben a passzoló zokni kiemelten fontossá válik!
Ha a helyzet lehetővé teszi, hogy nyáron rövidnadrágot vegyen, akkor térd fölé érő, slim fit fazont válasszon. 

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

A lábbeli kapcsán nem lehet mellélőni egy-egy oxforddal, vagy tengerész-, illetve papucs cipővel. Érdemes mellőzni a klasszikus sportcipőket, viszont a szett része lehet egy stílusos converse. 

Ha azon ritka emberek közé tartozik, akik nyakkendőt hordanának a nap 24 órájában, a hiányát ez esetben egy elegáns nyaksállal pótolhatja. Van néhány szabadon választható, vagány kiegészítő, amivel még inkább egyedi lehet a viselete: nyugodtan hordjon például napszemüveget, vagy tűrjön egy díszzsebkendőt a zakó zsebébe! 

Női smart casual

Smart casual nőknek

Ha céges partira hivatalos, és kísérőt is visz magával, nőként egy kicsit nehezebb dolga lehet partnerének, vagy munkatársainak, ha ezen dress code-nak megfelelően akarnak megjelenni. A biztos támpont a zakóval párhuzamosan egy elegáns, jól szabott blézer viselete lehet. A hosszúságát, a színét, az anyagát, illetve a mintáját tekintve nincsenek különösebb kikötések, bár a farmeranyag minden ruhadarab esetében kerülendő. 
Az egyszínű, matt anyag könnyebben kombinálható más darabokkal, valamint markánsan képviseli a visszafogott eleganciát. 

A hölgy a blézer alatt viseljen inget vagy blúzt, de az alkalomnak megfelelően a letisztult pólók, garbók felöltésére is lehetősége van. A ruhadarabok esetén érdemes figyelni a dekoltázs méretére: nem kell állig begombolkoznia, de kerülje a mély kivágású, nagyon átlátszó darabokat is. 
A fehérnemű egyetlen tulajdonsága se legyen a választott darabokon keresztül kivehető. 

A viselethez választott nadrág vagy szoknya esetében is érdemesebb naturálisabb, egyszínű darabokban gondolkodni, a szoknya legalább a térdkalács alatt érjen véget. A ruhadarabok kiválasztása esetén – ahogy az egyrészes ruhák esetében is – azt kell elsősorban szem előtt tartani, hogy ne legyen túl élénk, ne mutasson túl sokat, ugyanakkor legyen nőies és kifinomult. 

A cipő lehet telitalpú is, persze sikkes, ha van egy kis sarka, de maximum 10 cm-eset válasszon, a karakteres tűsarkú cipőkről és a laza tornacipőről érdemes megfelejtkeznie a hölgyeknek. 
Ahogy a férfiak esetében, úgy a nőknél is érvényes az arany középút szabály, a megtervezett véletlenszerűség, a harmónia, és az, hogy kényelmes és elegáns legyen a válogatás egyszerre. Ennek fényében remek kiegészítő lehet a napszemüveg, valamint a kézitáska, vagy egy clutch.

Business casual variációk

Az informal, a business formal és a semi-formal tulajdonképpen ennek a dress code-nak a variációi, kizárólag munkahelyi viseletre vonatkozó kifejezések. A három kategória között nincsen óriási különbség. 

Az informal a casual és a business formal között helyezhető el, laza irodai öltözék, de nem jelent hétköznapi viseletet. Ahogy azt már említettük, a smart casual esetén sem teljesen mindegy, hogy mikor milyen alkalomra kell ezt viselni. 
A tárgyalások, konferenciák, szakmai rendezvények, céges rendezvények kapcsán érdemes az élénk kiegészítőkről lemondani. Az üzleti megjelenés, az üzleti ruha kapcsán a hétköznapi elegáns öltözékkel szemben legyen szem előtt a farmernadrág és a converse cipő viseletének elhagyása, és ne tűrje fel a nadrág szélét. És mondanunk se kell, hogy nyári kánikulában se jusson eszébe rövidnadrágot felkapni, ha nem az irodába, hanem egyenesen egy tárgyalásra igyekszik! 

Ahogy a múltkori cikkünkben is írtuk, ha nemzetközi tárgyalásra, meeting-re vagy partira készül, az öltözet kiválasztása során nem csupán a magyarországi szokásokat kell figyelembe venni, hanem a külföldi partnerek tradícióit is – így lesz minden helyzetben kifogástalan a megjelenése.

Ruháit nem csak viselnie kell, hanem ápolnia és megfelelően tárolnia is. Ez utóbbihoz ebben a cikkben adunk támpontokat: KonMari módszer útmutató: rendszerezés hatékonyan

További stílustippek ebben a cikkben: Mi a klubzakó? Hova, mikor, hogyan illik viselni?

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a smart casual kifejezés?

Kényelmesen elegáns stílus. Az ing, a pulóver és a szövetnadrág például beleillik a férfi smart casual stílusba.

Hol és mikor lehet smart casual öltözékben megjelenni?

Bárhol bármikor, ahol nem elvárt a black tie, a white tie vagy az öltöny viselése.

Mik a férfi smart casual öltözék alapdarabjai?

A V-nyakú pulóver, a pamutnadrág, az ing és a sportzakó de akár a mellény is lehet smart casual alapdarab.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0