Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

5 tipp az ősz szakáll ápolásához

Vonzó-e az ősz szakáll? A válasz egyértelműen igen! A férfiak esetében az őszülés nem csak a hajat, de egy idő után a szakállat is érinti. Ettől azonban nem kell tartani, hiszen a fehér szőrszálaktól nem válik mindenki automatikusan Mikulássá. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ahhoz, hogy az ősz szakáll jól álljon, szükség van megfelelő ápolásra. Íme 5 tipp, amelyek segíthetnek a szakállápolásban.

Mi okozza a szakáll őszülését?

Bár alapvetően az arc-és fejszőrzet textúrája eltér egymástól, az őszülés egy idő után egyik területet sem kerüli el. A melanin nevű pigmentből az életkor előrehaladtával kevesebb termelődik, a pigment helyett légbuborékok rakódnak le a haj- és szőrszálakban, így az újonnan növő szálak egy idő után fehérré válnak. Megváltozik a textúrájuk is, ezért a korábbitól eltérő ápolás válik szükségessé. Az évtizedeken át megszokott termékek és praktikák már nem feltétlenül állják meg a helyüket a fehér és szürke szálak esetében.

trendi ősz szakáll
Forrás: Canva

Milyen módszerekkel ápolhatja az ősz szakállat?

Az őszülő vagy fehér arcszőrzet egy kissé szárazabb, durvább tapintásúnak tűnhet, azonban tehet néhány lépést annak érdekében, hogy simábbnak, puhábbnak érezze. Nem kell bonyolult vagy összetett dologra gondolni, de mindenképpen ajánlott mindezt beépíteni a mindennapok rutinjába:

1. Az ősz szakáll balzsamozása

Egy speciális szakállbalzsam segítségével remekül ápolhatja és kordában tarthatja őszülő szakállát. Ezek a készítmények kifejezetten arra készültek, hogy az arcszőrzet könnyen formázható, ápolt és hidratált legyen, valamint a szőrszálak alatt található bőrt is ápolja, így nem kell tartani a viszketéstől vagy bőrirritációtól. 

2. Az ősz szakáll ápolása borbély segítségével

A napi gondozás mellett érdemes időről-időre ellátogatni egy borbélyhoz is, aki megfelelő kezelésekkel nagyon sokat tehet az ősz vagy őszülő szakáll szépségéért. Az arcbőr és a szakáll tisztítása után egy kis olajjal fogja bemasszírozni a területet, amelynek egy nedves, meleg törölköző alatt teljesedik ki a hatása. Erre érdemes körülbelül fél órát szánni. A kezelésnek köszönhetően felélénkül a vérkeringés, bezáródnak a pórusok és kisimul a szőrszálak felülete. Nem szabad megfeledkezni a szárításról sem!

3. Az ősz szakáll tisztítása

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mégis miben különbözhet az ősz szakáll tisztítása a még nem deresedő arcszőrzet tisztán tartásától. Nos főként abban, hogy az őszülő vagy fehér szakáll szárazabb és törékenyebb lehet, ezért gyakrabban fordul elő a töredezettség vagy fénytelenség. Éppen ezért érdemes kifejezetten ősz szakállra készült, hidratáló hatású sampont használni, ettől puhább és simább lesz. Hajra való sampont semmiképpen ne használjon, ez fokozhatja a kiszáradást és bőrirritációt is okozhat! Igaz ez az egyéb kondicionáló szerekre is, hiszen ma már a drogériák polcain számos ilyen, speciálisan szakáll ápolásra készült termék található, amelyeket érdemes használni.

4. Az ősz szakáll vágása, trimmelése

A rendszeres vágás és trimmelés nagy mértékben hozzájárul a szakáll egészséges és ápolt megjelenéséhez, így akkor is érdemes időt szánni erre, ha éppen növeszti az arcszőrzetét. Ehhez fontos, hogy mindenképpen jó minőségű eszközt használjon, ajánlott beszerezni például egy szakálltrimmert, amely különböző hosszúságra állítható.

az ősz szakáll vágása
Forrás: Canva

5. Az ősz szakáll fésülése

Sokan nem gondolnak erre, pedig a megfelelő ápolás része a szakállfésű használata is. Ennek segítségével nem csak egy-egy rakoncátlan szál szelídíthető meg, de segítségével eloszlathatók rajta a különböző olajok és a szakállápoló termékek. Ennek köszönhetően a szakáll egyenletesen hidratált és ápolt marad.

Milyen ősz szakáll stílusok vannak?

Elég széles skálán mozognak stílusok az ősz szakáll esetében is, a borostától az egészen komoly arcszőrzetig igen színes a lista. Hogy kinek mi áll jól, igen sok tényezőtől függ.

  • Sokaknak esik a választása például a körszakállra, különösen mióta Leonardo DiCaprio is emellett tette le a voksát. Érdemes figyelni arra, hogy ez a forma erőteljesen kiemeli az alsó arcrészt.
  • Szintén népszerű az úgynevezett balbo szakáll, amely bár Italo Balboról kapta a nevét, ma a legtöbbeknek a Vasember ugrik be erről a fazonról, ami ideális esetben az arc legelőnyösebb részeit emeli ki.
  • A bátrak az úgynevezett „full beard” stílussal is megpróbálkozhatnak, amellyel már Brad Pitt és George Clooney is tettek kísérletet.

Függetlenül attól, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát igaz az, hogy a megfelelő ápolásra mindenképpen szükség van, cserébe viszont ősz szálakkal is csodásan mutat mindegyik. Természetesen a sort még nagyon hosszan lehetne folytatni, a szakállformákkal kapcsolatban ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Kinek milyen ősz szakáll stílusok állnak jól?

Első körben mindenképpen érdemes figyelembe venni az egyéni ízlés mellett az arcformát is, amikor azon gondolkozik, milyen szakállstílust kellene választania az ősz szálakhoz. Ez azért is lényeges, mert míg a kecskeszakáll például szív, gyémánt, ovális, és szögletes arcformákhoz ajánlott, addig a Bandholz  stílus a gyémánt és téglalap formákhoz megy leginkább. Hangsúlyosabb állhoz az oldalszakáll mutat jól.

Az arcformák mellett természetesen mérvadó az is, hogy mennyi szőr nő az ember arcán, hiszen van olyan fazon, amelyhez nem elegendő a gyér szőrzet.

Milyen öltönyt viseljen ősz szakállhoz?

Az ápolt, megfelelően megválasztott ősz szakáll viselőjét sármossá teszi, és már önmagában is kölcsönöz egy megnyerő megjelenést. Az ideális öltönnyel kombinálva igazi telitalálatot jelenthet.

Természetesen az öltözet kiválasztásánál a leginkább maga az esemény, a testalkat és az egyéni ízlés a meghatározó, ám a kék és a szürke színek különösen jól mutatnak az ősz szálak társaságában.

Az őszülő vagy ősz szakáll a legkevésbé sem az öregedés jele. Sokkal inkább egy új korszak kezdete a divat terén, amely segítségével rengeteget tehet hozzá a megjelenéséhez. Itt az ideje belevágni a kísérletezésbe!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0