Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Menyasszonyrablás: eredete, kreatív ötletek

Nincs esküvő menyasszonyrablás nélkül! Sokan a mai napig ragaszkodnak ehhez a mókás játékhoz, ami határozottan feldobja a lakodalmak hangulatát. Története igen régre nyúlik vissza, alapvetően pedig az a lényege, hogy a férj az eltűnt ara előkerítésével bizonyítja már rögtön az elején, hogy méltó a frigyre, meg tudja védeni imádott feleségét. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mit jelent a menyasszonyrablás?

A játék lényege, hogy amikor az egész násznép táncol, elengedte magát, és jó a hangulat, egy vagy több beavatott férfi elrabolja a menyasszonyt úgy, hogy a vőlegény ne vegye észre. Az elrablók lehetnek barátok, vagy családtagok is.

menyasszonyrablás az esküvőn
Forrás: Canva

A vőfély felhívja a vendégek figyelmét a történtekre és elmondja, hogy bizony a vőlegénynek nem sikerült vigyáznia a feleségére, így két lehetősége van:

  1. Az egyik az, hogy megkeresi.
  2. Ha ez nem sikerül, akkor pedig  csak bizonyos feladatok elvégzését követően van lehetőség arra, hogy újra maga mellett tudhassa a kedvesét – ezekből néhányat bemutatunk lejjebb. Természetesen a vőlegény végül visszakapja a menyasszonyát, az ünneplés pedig folytatódhat tovább.

A menyasszonyrablás eredete

A történet megértéséhez egészen a Csodaszarvas legendájáig kell visszamennünk az időben, amikor is a két fivér, Hunor és Magor üldözőbe vettek egy fehér szarvast, de ő egy mocsaras vidékre csalta őket, ahol végül új hazát alapítottak. Néhány évvel később portyázás közben az úgynevezett Berek-fiak feleségeivel találkoztak, akiket magukkal vittek. Családot alapítottak, gyarapították országukat, és együtt megteremtették a mai hazánk alapjait. Ahogy Hunor és Magor elrabolták menyasszonyaikat egy óvatlan pillanatban, úgy ragadják el a táncparkettről a menyasszonyokat is, e legenda előtt fejet hajtva . Hiszen már az őseink is így szereztek maguknak társat – legalábbis a mítosz szerint.

Hogyan zajlik a menyasszonyrablás?

Mivel ez az egyik legrégebbi esküvői játék, számos változata létezik, minden pár és násznép hozzátesz valamit.

Az alap minden esetben úgy indul, hogy a vőlegény barátai (vagy rokonai) „elrabolják” a menyasszonyt, egy óvatlan pillanatban kiviszik magukkal a tánctérről, sőt, akár az épületből is. Amikor a ceremóniamester vagy vőfély felhívja erre a figyelmet a nagyközönség előtt, akkor a feladat az, hogy a vőlegénynek meg kell keresnie a barátait, és kiszabadítani a menyasszonyt.
Ha nem találja meg őket, akkor büntetésül különböző próbákat kell kiállnia, ezek rendszerint vicces feladatokat jelentenek. Az egyik leggyakrabban bevetett vicc ilyenkor az, amikor az anyóst kiültetik a székre, a vőlegénynek pedig egy teljes percig, letérdelve kell dicsérnie kedvese édesanyját. Szintén nem ritka, ha a férjnek pálinkát kell innia lapos tányérról, vagy éppen bort a menyasszony cipőjéből. Kevésbé kellemetlen feladat lehet, ha megadott szavak alapján kell szerelmes levelet írnia, vagy különböző kvízkérdésekre válaszolnia párjával vagy a közös életükkel kapcsolatban. Ha valaki bevállalja, remek zárása lehet a menyasszonyrablásnak, ha a vőlegény négykézláb viszi körbe az arát a parketten.

Mitől lesz jó, élvezetes a menyasszonyrablás?

A sikeres és mindenki számára szórakoztató menyasszonyrablás egyik legfontosabb szabálya, hogy előre egyeztetni kell, mit vállal be a pár! Ellenkező esetben könnyen kellemetlenné válhat a szituáció. Például, ha a menyasszony nem számít az „elrablásra”, a vőlegény olyan feladatot kap, amit nem szívesen vállalna vagy éppen a násznép kedvét szegi az unalmassá váló program. Éppen ezért az esküvőszervezés részévé kell tenni a menyasszonyrablást is, akárcsak a többi játékot, programot és egyéb történést. Ezekről bővebben itt olvashat:

Milyen kreatív ötletekkel lehet feldobni a menyasszonyrablást?

A műfaj igen laza, ezért rengeteg lehetőség van benne:

  • Lehet a vőlegénynek kifejezetten a szakmájához, hobbijához tartozó mutatvány, például ha pincér, akkor tányérokat kell egyensúlyoznia
  • Kaphat kérdéseket a menyasszony kedvenc hobbijával kapcsolatban, például aerobicoznia kell 2 percig
  • Leírhat egy alternatív valóságot, annak megfelelően, hogy ő milyen feleség lenne
  • …és számtalan kreatív ötlettel lehet feldobni a játékot

Bár a hagyomány szerint csak a menyasszonyt szokták elrabolni, de egyre gyakrabban fordul elő „visszavágóként” vőlegényrablás is. Így az ara sem ússza meg az esetleg kellemetlen feladatok teljesítését, neki is meg kell dolgoznia azért, hogy visszakaphassa a párját. Ebben az esetben természetesen a fizikai erőre kevésbé lehet támaszkodni, nem fogja négykézláb végig vinni a férfit a tánctéren, de ennek ellenére lehet kreatívkodni. Például, ha a férje szeret horgászni, focizni vagy éppen imádja a söröket, akkor ezekkel kapcsolatban máris készülhetnek számára beugratós kérdések. Szintén bevethető a hölgyeknél is a szerelmes vers írása vagy éppen az anyósdicsérés is.

Természetesen nagyon sok múlik azon a feladatok teljesítése kapcsán, hogy milyen évszak van éppen, hiszen ez nagyban korlátozza a kreativitás kereteit. Míg például nyári esküvőn kültéri játékkal is lehet készülni, az őszi esküvőknél vagy téli esküvőknél már újra kell gondolni ezt is.

Elképesztően jó móka lehet a menyasszonyrablás megfelelő szervezés keretein belül, az ifjú házasok tudtával és némi kreativitással. Mivel gyakorlatilag szinte semmilyen szabály nem vonatkozik erre, mindenki a saját szája íze szerint formálhatja e hagyományt. Hiszen ilyen nagy nap csak egy van az ember életében!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0