Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

77 megható megemlékezés-idézet szeretteinknek

Temetési beszédre vagy halottak napi megemlékezésre kérték fel, és egy szép idézetet csempészne bele, de nem tudja hol keressen? Vagy nem biztos benne, hogy egy talált idézet temetésre illő-e? Ha egy szép gondolattal szeretne emlékezni az elhunyt szerettére, olvasson tovább és találja meg az Önnek legkedvesebb megemlékezés idézetet.

A halottak napja közeledtével mindenki elhunyt családtagjaira, barátaira, szeretteire gondol. Ilyenkor előtörnek az emlékek, és sokszor nem is találja az adott pillanatban a megfelelő szavakat. Ilyenkor segítenek a gyászversek és a megemlékezés idézetek, érdemes például írók, költők gondolatait segítségül hívni, akik pontosan meg tudják fogalmazni mindazt, amit egy ember elvesztésekor érezhet. A MrSale csapata tudja, hogy mennyi fájdalommal és intézkedéssel jár egy temetés, így legalább a megfelelő idézet kiválasztásával szeretnénk segíteni.

segítünk a megható idézet kiválasztásában
Unsplash.com

77 gyönyörű megemlékezés idézet

Nézzük a listát, amiből remélhetőleg Ön is ki tudja választani a számára legkedvesebb megemlékezés idézetet:

 1. Abraham Lincoln – „Szomorú világ a miénk, a gyász senkit sem kerül el; a legkeservesebb kínokat azonban a fiatalság éli meg, mivelhogy váratlanul jönnek erre reá.”
 2. Ady Endre: Költözés Át-városból – „Sírt az ajtóm. Csöndben belépett, Valaki és nevetett, Valaki, kiért sokat sírtam, S akit halottan is szeretek.”
 3. Alan Cohen: A csodák tanítása könnyedén – „A múltnak nincs hatalma, hogy kísértsen. Önmagadat kísérted azzal, hogy a múlt fájdalmaira összpontosítasz.”
 4. Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak – „A gyász nem dolgozható fel úgy, ha megkerüljük; szembe kell néznünk vele.”
 5. Alföldi Róbert – „Ez a legborzalmasabb a halálban, hogy az ember elkezd remegni, hogy ne felejtsen el semmit Belőled, és a félelemtől máris felejtek.”
 6. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége – „A halottaknak szükségük van ránk, hogy emlékezzünk rájuk, még ha nem is tudunk, csak annyit mondani, hogy sajnálom, amíg a szó minden jelentőségét elveszti és olyan lesz, mint a levegő.”
 7. Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért! – „Túl sok jó ember maga is meghal kissé, amikor elveszít valakit.”
 8. Bob Dylan – „Vigyázz az emlékeidre, mert újra átélni őket nem tudod.”
 9. Cassandra Clare: Éjfél kisasszony – „Amíg él a szeretet és az emlék, addig igazából nincs halál.”
 10. Charles Dickens: Twist Olivér – „Olykor egy-két lágy hangfoszlány vagy a fodrosodó víz csillogása, egy virág illata vagy valami véletlenül elejtett kedves szó hirtelen távoli képek emlékét ébreszti fel bennünk, amelyeket a valóságban sosem látunk. Aztán eltűnnek, mint a lehelet, de egy pillanatig boldogabb időkre emlékezünk, olyan jelenetekre, amelyeket puszta akarattal sohasem tudtunk volna felidézni lelkünkben.”
 11. Christelle Dabos – „Halottainkról nem szabad megfeledkezni, különben olyan, mintha másodszor is hagynánk őket meghalni.”
 12. Claire Douglas: Ikrek – „A haláloddal meghalt egy részem, többé már nem vagyok teljes ember. Képtelen vagyok élni nélküled, és azt sem tudom, nélküled hogyan lehetek újra önmagam.”
 13. Dan Millan: Szókratész utazásai – „A múltad nem kell, hogy megszabja a jövődet, mégis cipelni fogod azt, mint egy zsák követ a válladon.”
 14. Daniel Kehlmann: Tyll – „Az emlékek nem egyszerűen jönnek és mennek kedvük szerint, hanem rájuk lehet világítani és ki lehet oltani őket, mint egy fenyőfáklyát.”
 15. Darnel Christian – „Mi a fontosabb számodra: kellemes élmények a jelenben, vagy kellemes emlékek a múltból?”
 16. Edith Eger: A döntés – „Az emlékezet megszentelt hely – de kísértetjárta is. Ez az a hely, ahol a dühöm, bűntudatom és fájdalmam éhes madarakként köröznek, és mindig ugyanazokra a régről maradt csontokra csapnak le.”
 17. Eduardo Mallea – „Az egyes ember sorsa csak annyiban személyes, hogy esetleg emlékeztet arra, ami már megvan az emlékezetében.”
 18. Elbert Hubbard: The Philistine – „A temető tele van nélkülözhetetlen emberekkel.”
 19. Fabio Geda – „Valakinek a hiányát az apró dolgokból vesszük észre igazán.”
 20. Gárdonyi Géza – „Nem a halál szörnyű, hanem a temetés. A halál nem szerencsétlenség. Csak szomorúság azoknak, akik a Földön maradtak még s egy kedves valakijöktől látatlan időre el kell búcsúzniok”
 21. Gary Chapman: Maradjunk együtt – „Ha beszélünk a veszteségről, segítünk abban, hogy a gyász folyamata végbemenjen. Ezzel a megelőző gyógymóddal elháríthatjuk a depresszió súlyosbodását.”
 22. George Orwell: Légszomj – „Különös dolog a múlt. Egyfolytában az emberrel van, talán nem is telik el óra, hogy eszébe ne jutna valami, ami tíz-húsz éve történt, többnyire még sincs semmi valóságérzete, pusztán megtanult tények halmaza, mint egy csomó adat a történelemkönyvekben.”
 23. Gobbi Hilda – „A legijesztőbb, ha elérkezik az a kor, amikor már nincs tanú. Elmentek, elvitték a korszakok, homály fed bizonyos eseményeket, amelyeket már soha senkitől sem kérdezhetünk meg. Persze kis emberek kis eseményeit, de azok életéből tevődik össze a nagy, az egész.”
 24. Gregg Braden: A bölcsesség kódjai – „A gyászon keresztül fedezünk fel egy mélyebb és sokszor meglepő szeretetképességet.”
 25. Irvin David Yalom: Szemben a nappal – „A veszteség tudatosíthatja saját létezésünket.”
 26. Jandy Nelson: Az ég a földig ér – „A gyász örökké tart. Nem hagy el soha. A részünkké válik, ott van minden lépésünkben, lélegzetünkben”
 27. Jennifer Niven: Veled teljes a világ – „Nem lesz könnyebb idővel, mindössze annyi történik, hogy az ember (valamennyire) beletörődik. Soha nem szűnünk meg hiányolni elvesztett szerettünket.”
 28. Jessica Park: Lélegezz velem! – „A gyásznak nincs rögzített sémája, hiába dumálnak összevissza a hülye pszihológiakönyvek, amiket olvastam. Nincs megszabott időbeosztás, ami előírná, mikor mit érezzünk. Egyszerűen meg kell birkóznunk a pokollal, ahogyan és amikor lesújt ránk.”
 29. John Scalzi: Vének háborúja – „Hiányzott a feleségem. A hiányát könnyebb volt elviselni a temetőben, ahol mindig is halott volt, mint az összes olyan helyen, ahol élt.”
 30. Juhász Gyula: Consolatio – „Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.”
 31. Justin Cronin: Élők, holtak adósságok – „A halottak, ha kerülnek egyáltalán valahová, akkor az élők részeivé válnak.”
 32. Kaffka Margit: Színek és évek – „Csak úgy – gondolkozni; és mindig arról: mi hogy volt, és hogyan lehetett volna. Mennyit eltűnődtem így, valósággal visszafelé élek!”
 33. Kányádi Sándor: Zelk Zoltán meghalt – felköltöztek a szavak a mennybe. Csönd van. csak az úr léptei kongnak az űrben
 34. Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál csöveken keresztül üzent – „Lassan több halottat kell szeretnem, mint amennyi a méltó élő.”
 35. Katja Kettu: Éjlepke – „Fontos emlékezni. Az emlékezés begyógyítja a sebeket.”
 36. Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék – Vannak helyek, ahol a varázserejű múlt hosszú ujjai akár több száz kilométernyi kihalt vidéken is átnyúlnak, és tűzforró harapófogójukba szorítják a nyílt sebként vérző szívet.
 37. Kemény Zsigmond – A rajongók: „Szemünkben egy könny elég arra, hogy elfátyolozza a csillagok fényét. S ki örömeit eltemette, a tavasz virágos kertjeiben is csak temetőben járkál, minden kő a keresztet, minden fa a fejfát hozza emlékezetébe.”
 38. Konrád György – „Ha valakit szeretek és azt elveszítem, akkor a gyászt mindenképp végig kell élni, gyászolnunk kell holtunkig azt, akit szerettünk.”
 39. Kőrösi Zoltán: Szívlekvár – „Ami szép és jó volt az életben, az mindig is velünk marad.”
 40. Kresley Cole: Elfojtott üvöltés – „Temesd el a múltat, vagy a múlt temet el téged!”
 41. László Gyula: A honfoglalásról, a honfoglalókról, mindennapi életükről – „A múlt nem azonos azzal, ami megmaradt belőle.”
 42. Leslie L. Lawrence: A múlt árnyai – „A múlt azonban olyan valami, ami nemigen hagyja elfelejteni magát. Ott ólálkodik körülöttünk, türelmesen várakozik, s csak az alkalmat lesi, hogy egy óvatlan pillanatban megszorongassa a nyakunkat.”
 43. Lois Lowry: Az emlékek őre – „Amikor magam vagyok, újra meg újra átélem az emlékeket. Ez a bölcsesség forrása. És a jövőnk formálásának útja.”
 44. Maja Lunde: Kékség – „Az emlékek megbízhatatlanok, ugyanolyan szeszélyesek, mint a képzelgés.”
 45. Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát – „A szeretet nem mindig menti meg azokat, akikért küzdünk.”
 46. Marcus Tullius Cicero – „A halottak az élők emlékezetében élnek tovább.”
 47. Maria Ángels Anglada: Auschwitzi hegedű – „Ki kell törölnöm a tegnap nyomát, nem szentelhetek helyet magamban azok emlékének, akik már nem léteznek, hiszen nem akarom követni őket a nyírfák alá”
 48. Matt Haig: Ha megáll az idő – „Különös, milyen közel van a múlt, még ha távolinak hisszük is. Különös, hogy elég egyetlen mondat, és pofán vág. Különös, hogy minden tárgy vagy szó kísértetet rejt.”
 49. Mattias Edvardsson: Jó szomszédok – „Egy ember a múlt, jelen és jövő összessége. De ha már nem vár az, ami eddig várt, amikor a jelen egy üresség: mi marad akkor? Az emlékezet és a történelem.”
 50. Melissa Müller: Anne Frank, egy lány élete – „Semmi értelme, hogy gyászban az ember föleméssze magát. Semmi értelme a tépelődésnek (…). Tovább kell élnünk, tovább kell építkeznünk.”
 51. Mika Waltari: Az ország titka – „Az idő és a távolság elhomályosítja a történteket, és mert az emlékezet is gyöngül, a legjobb akarat ellenére sokszor hamisan emlékezik az ember.”
 52. Móra Ferenc: Aranykoporsó – „A hangok hamarább meghalnak, mint a színek és illatok, de sokkal tovább kísértenek.”
 53. Müller Péter: Örömről, játékról, önfeledtségről – „A szenvedésed és pokoljárásod emléke a legnagyobb kincsed! Ha valaki kitörölné az agyadból, életed értelmétől fosztana meg.”
 54. Nógrádi Csilla: A fattyú – „A szeretett személy távozása nemcsak a saját elmúlásunkra világít rá, de eltávozik vele egy részünk is, magunkból is elveszítünk valamit.”
 55. Nógrádi Gergely: Hátborzongató históriák – „Minden halál magában hordozza az újjászületést.”
 56. Oliver Bowden: Assassin`s Creed – Alvilág – „Az emlékek könnyen átverhetik az embert – mutathatják a múltat jobbnak és rosszabbnak is annál, amilyen valójában volt.”
 57. Oliviero Toscani: Reklám, te mosolygó hulla – „Minden fényképnek belső ereje van, megmozgatja a képzeletet, emlékeket ébreszt, gondolattársításokat, értelmezéseket indít el, valósággá válik.”
 58. Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete – „Ha sírok, akkor a könnyeimmel lemoshatom magamról a halált, de legalább a szagát. És holnapra minden könnyebb lesz!”
 59. Papp Csilla: Azon is túl – „Az élet azok nélkül is teljes lehet, akik nincsenek velünk. Ezt soha ne felejtsd el!”
 60. Paulo Coelho: A kém – „Az emlékezet egy folyó, amely mindig visszafelé folyik.”
 61. Pierce Brown: A sötétség kora – „A holtaknak nem kellenek a könnyek. Sem a bosszúnk, sem a bűntudatunk nem könnyíti meg a végső álmukat (…). Azt hiszem, csak annyit akarnak, hogy mi még éljünk.”
 62. Publius Cornelius Tacitus – „Az élők szíve a holtak igazi temetője.”
 63. Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van – „Fontos az (…), hogy kibogozzuk a múlthoz kötő szálainkat. (…) Lehet, hogy a mai életének egyes helyzetei újra aktiválják a múlt sebeit”
 64. Raymond Carver: Nem ők a te férjed – „A múlt bizonytalan. Olyan, mint egy film a régi időkből. Még csak azt sem veheted biztosra, hogy amire emlékszel, az tényleg megtörtént veled.”
 65. Sidney Holland – „A hit a gyász minden mérgét hatástalanítja, minden veszteség fullánkjától megszabadít, és minden fájdalom tüzét lecsillapítja; és erre csak a hit képes.”
 66. Stephen King: Állattemető – „Mi a múlt? Csak annyi, mint a koporsótalp léce; az ember megragadja, felemeli, és aztán lerakja.”
 67. Stephen King: Álomdoktor – „Lehet egyáltalán emlékezni a fájdalomra? Aligha (…). Az ember tudja, hogy létezik, és tudja, hogy ő maga végigszenvedte, de ez nem ugyanaz.”
 68. Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak – „A halottat eltemették (…), csakhogy az emlék nem temethető, azt mindennap átgyönyörködi vagy átszenvedi az, aki vele él.”
 69. Szendrey Júlia: Emlékezet – „Oh bölcsek, mily nagy csalódástok, Midőn oly bölcsen állítjátok, Hogy nincsenek kisértetek! Mi hát egyéb, mi, mint kisértet, Mint sírjából feljáró lélek, A múltból az emlékezet?”
 70. Szent Ágoston – „A halottak láthatatlanok ugyan, de azért jelen vannak.”
 71. Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink – „Vannak olyan dolgok, amelyek sohasem mosódnak el, ezeket az ember magával viszi.”
 72. Thury Zsuzsa: Szökés Karácsonykor – „Azt akarom, hogy boldog legyél. Én emlék vagyok, és tudom, hogy ahhoz soha nem leszel hűtlen.”
 73. Tzvetan Todorov – „Az élet vereséget szenved a haláltól, de az emlékezés megnyeri csatáját a semmi ellen.”
 74. Victor Hugo – „Semmi nem idéz meg úgy egy emléket, ahogy egy illat.”
 75. Vlagyimir Szolojov: Elfáradtál – „Nagy úr az idő, a halál, mindent de becsap, ha megáhít, minden elevent lekaszál, csak szerelmünk napja világít.”
 76. Wiliam Inge – „A gyász a legmélyebb bevezetés az emberi élet misztériumaiba, mélyebb és tüzetesebb, mint a boldog szerelem.”
 77. William Paul Young: Éva – Valahol a lélek tárházában minden megőrződik, és míg az emlékezés korlátozott lehet, a múlt mindig megtalálja a módját, hogy jelentkezzen.

Az elmúlás, a búcsú mindig nehéz, különösen halottak napja közeledtével gondolunk sokat elvesztett szeretteinkre. Reméljük, hogy a fenti lista egy kis enyhülést, segítséget adott ahhoz, hogy feldolgozza a gyászt és a szomorúságot!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0