Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Melyek a legizgalmasabb magyar múzeumok?

Mennyire rajong a klasszikus, az interaktív és a rendhagyó tárlatokért? 15 izgalmas magyar múzeumot mutatunk be, melyek jóval túlmutatnak a vitrinbe állított tárgyak és szöveges dokumentumok kombinációján.

Magyar múzeumok: a 15 legjobb, ahová érdemes ellátogatni

Rendszeresen látogatja a különböző kulturális intézményeket és programokat? Vagy az igazság az, hogy távol tartja magát tőlük, mert kellemetlen gyerekkori, unalmas iskolai emlékei vannak? Esetleg van néhány „törzshelye”, amelyek a klasszikus intézményi hagyományokat követi, esetleg ismer néhány rendhagyó időszakos és állandó kiállítást, amiről nem tud lemondani? Itt az ideje, hogy eldobja előítéleteit vagy éppen bővítse ismereteit néhány új múzeumi élménnyel. Cikkünk bárki számára érdekes lehet, még azoknak is, akik rutinos múzeumlátogatók!

Melyek a legjobb magyar múzeumok?

A legjobb magyar múzeumok nem feltétlenül a legnagyobb ismertségnek örvendő múzeumok, sőt, nem is csupán 15 van belőlük. Az sem igaz, hogy minden modern, forradalmi kiállítás a fővárosban található. Nehéz lenne megmondani, melyek a legjobbak, hiszen mindenkinek az egyéniségétől függ, hogy milyen szempontok alapján választ, ezért természetesen a mi válogatásunk is szubjektív egy kicsit.

1. Oroszlányi Bányászati Múzeum

A bányamúzeumban amellett, hogy autentikus környezetben megtekinti a régi műszereket és eszközöket, megismerkedhet a környék bányászatának történetével is. Archív felvételeket láthat a munkafolyamatokról, végigjárhat egy régi, klasszikus U-alakú bányajáratot, de persze csak akkor, ha a megfelelő védelmi felszerelést magára öltötte! Ezentúl kisvasúttal utazhat a bányaüzem területén, és egy speciális kilátó felső szintjéről pazar kilátásban is részese lehet a bánya területére.

Az izgalmak keresőinek érdekesség, hogy a múzeum már egy szabadulószobát is kínál, amelyben 2-6 fő között vehetnek részt a játékosok, tehát érdemes ide akár kisebb baráti társasággal is betérni. A klasszikus kiállítások kedvelői még a bányászok világán, a bányászat történetén túl más érdekes információkhoz is juthatnak: a Vértes környékére jellemző ásványok, a geológusok és bányamérők eszközei, valamint a – bányásztelepülésekre olyannyira jellemző – fúvószenekar relikviái is megcsodálhatók.

Oroszlányi bányászati múzeum

2. Sziklakórház Atombunker Múzeum

A kiállítás, ahol a háttér, a helyszín teszi igazán egyedivé a múzeumot. A 2. világháborús szükségkórház 56-ban is segített a betegeken, majd a hidegháború alatt atombunkerré alakították, erre azonban a titkosítás miatt csak a kétezres években derült fény. A barlang mélyén, a budai vár aljában található múzeumban több kiállítás is található, ami többek között helytörténettel, a világháború és a forradalom alatt elérhető orvosi műszerekkel és eszközökkel, a főváros ostromával foglalkozik, de bemutatja a különleges műveleti erőket és azt, hogy működött a hely légoltalmi riasztóközpontként. A legdrasztikusabb élményt minden bizonnyal az a rész nyújtja, mely a Hirosima és Nagaszaki felett végrehajtott atomrobbanások után készült képekkel és eredeti tárgyak másolataival mutatja be, mire képesek a nukleáris fegyverek.

3. Terror Háza

A 2002 óta működő Terror Háza Múzeum a 20. századi diktatúrák áldozatainak állít emléket. Az Andrássy út 60. szám alatt található intézmény a magyarországi fasiszta és kommunista rezsimekkel kapcsolatos kiállításokat tartalmaz izgalmas és érdekes formában. A nyilaskeresztesek majd az ÁVH egykori székházában megismerkedhetünk a német és a szovjet megszállással, valamint azzal, milyen hatással volt ez az emberek hétköznapi életére. A megrázó kiállítás minden fiatalnak és idősnek ajánlott, de vigyázat, nem egy könnyed elsőrandis program!

Terror háza -magyar múzeumok

4. Szolnoki Reptér

Akadálypálya, 4D mozi, repülőgép szimulátorok, 3Dkarika, pilótapont várja az érdeklődőket Szolnokon a számos kiállított repülőgép mellett, amiket még meg is lehet érinteni. Sőt, van repülő, amibe bele is lehet ülni! A repülés és a hadtechnika szerelmeseinek szinte kötelező élmény!

5. Tokaji Világörökségi Bormúzeum

Az új tokaji múzeum kialakítása minden generáció számára izgalmas élmény lehet: számos játékkal, installációval, várja a látogatókat, emellett látványos elemeket, izgalmas multimédiás tartalmakat, eredeti összefoglalókat kínál. De megmaradt mellett a régi, klasszikus múzeum is, amit szintén nem érdemes kihagyni. A múzeumokban a bor, a szőlő, és a szőlővel foglalkozó ember történetét ismerheti meg változatosan, legendákon, anekdotákon, forrásokon, irodalmi műveken és érdekes összefoglalókon keresztül.

Tokaji Világörökségi Bormúzeum

6. Duna Múzeum

Az új kiállítás bemutatja a víz és hozzá kapcsolódó események és elemek minden mozzanatát. A vízgazdálkodás felhasználásával, a vízi közlekedéssel, a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével, a víz halmazállapotaival, hajózással, úszással, vízügyi kérdésekkel, klímaváltozással is foglalkozik. A témák látványosan, interaktív módon vannak megjelenítve.

7. A Labirintus

A múzeum több, mint a vámpírnak tartott Drakula gróf (tévesen) feltételezett raboskodásának helyszíne. A Labirintusban a magyar történelem nagyjainak alakjaival találkozhat, panoptikumszerű beszögellésekben operajeleneteket idéznek meg, de a legizgalmasabb a labirintusrendszer azon szakasza, ahol vaksötétben, tapogatózva a fal mentén kell előre haladni. Érdekesség, hogy a legendával ellentétben Drakula sosem raboskodott a pincében, ugyanis hercegi ellátás járt neki, amit Mátyás király biztosított, akárcsak azt, hogy a házi őrizetben is biztonságban legyen. Akárhogy is, egészen biztosan bakancslistás hely a labirintus, csak öltözzön melegen!

8. Retro Múzeum

Gyermekkorunk ismerős tárgyai és nagyszüleink mesének hitt történetei elevenednek meg a kiállításon. Három generáció lenyomata, a közelmúlt hétköznapi tárgyai várják a panelház-szerű tárolókban. Egy számítógépes alkalmazással akár azt is megnézheti, hogy állnának Önön az igazi retro cuccok, vagy szimulátor segítségével kipróbálhatja azt is, milyen egy régi verdával hasítani egy lakótelepen. Kvízek segítségével tesztelheti tudását a rendszerváltás előtti időkről, és ha jól válaszol, még úttörő oklevelet is szerezhet! A régi, fülkés telefonok kagylóin keresztül ezredfordulós vicceket, rádiójátékokat és dalokat is meghallgathat.

9. Flipper múzeum

Menyire volt fiatalsága idejének fontos eleme egy-egy flipperverseny? Ha kimaradt, vagy csak újra átélné az élményt, van egy hely, ahol amellett, hogy gyönyörködhet a játék korai éveiben gyártott darabokban, ki is próbálhat közel 200 játékgépet. A flippereken túl egyéb retro játékgépek várják, mint a légkosarazás, a Super Mario vagy éppen a Tetris.

10. Szelfi Múzeum

A városban több olyan múzeum is létezik, ami lehetőséget nyújt számos vicces, ötletes, egyedi elfoglaltságra. A modern világ múzeuma a Blaha Lujza térhez közeli Szelfi Múzeum, ami több izgalmas programot is ígér. A különleges fotók elkészítése mellett, akár szabadon fröcskölhetik a festéket! Nem csak a vászonra, hanem bárhová a teremben, így a művészetnek semmi nem szab határt.

11. Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Ebben a különleges és komplex kiállítótérben – melynek van szabadtéri része is – 23 millió évet utazhat vissza az időben. A látogatóközpont érdekességein túl, izgalmas túravezetések és lombkoronaösvény is várja az érdeklődőket. Az időutazás élményének teljességét a 4D-s mozi, valamint a geológiai tanösvényen a 3D-s vetítés biztosítja. A látogatókra egy valóságos őslénypanoptikum is vár: a miocén erdőben eredeti méretükben csodálhatóak meg az egykor a környéken élő ősállatokat.

12. Illúziók Múzeuma

Jelenleg a számos izgalmas, interaktív élményt nyújtó intézmény közül a legérdekesebb talán az Illúziók Múzeuma. Olyannyira sikeres, hogy gyakran nem lehet csak úgy felkeresni, időpontot kell foglalni. Fordított antigravitációs és végtelennek ható szoba, feneketlen mélység és örvénylő alagút; csak néhány példa arra, ami Önökre vár, ha ellátogatnak ide.

Illúziók Múzeum - magyar múzeumok

13. Vitorlázeum

Egyedülálló, interaktív kiállítás a vitorlázás mesterségéről és szenvedélyéről, ahol Ön is a vitorlások bőrébe bújhat. Megismerheti, hogy ihlette meg a vitorlázás a kultúrát, és milyen eredményeket értek el a magyarok a vitorlázásban, mint sportban. Megtanulhat különböző csomókat kötni, kikötni, egyensúlyérzékét javítani, átélheti, milyen egy vihar a nyílt vízen, ahogy azt is, hogy milyen érzés a kormány mögött állni.

14. Mátra Múzeum – Gyöngyös

A gyöngyösi Orczy-kastélyban található a Mátra Múzeum, ahol az egyik legnagyobb kuriózum, hogy egy mamut csontváza várja az odalátogatókat. A természetrajzi kiállítás az interaktív játékoknak köszönhetően igazán izgalmassá teszi a múzeumi élményt, nem beszélve arról, hogy a kiállítás részeként meg is elevenedik a természet. A pálmaházban és az akváriumokban, valamint a terráriumokban élő állatokat tekinthet meg.

15. Eger Varázstorony

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületében látogatható a Varázstorony, ami a természettudományok iránt érdeklődő, játékos kedvű felnőttekre ugyanúgy számít, mint a gyerekekre. Igazi családbarát program. A kiállítás egyik legérdekesebb darabja a Camera obscura, egy világritkaságnak számító periszkóp. Olyan, mint egy hatalmas fényképezőgép, ami egy tükörrendszer segítségével kivetíti a város élő képét egy asztal lapjára. A Varázsterem szintén sok érdekességet tartogat, akik pedig nem küzdenek tériszonnyal, menjenek ki a Panoráma teraszra is, ahonnét megcsodálhatják a várost.

További izgalmas programokra vágyik, esetleg azon gondolkodik, hogy mi a tökéletes randi helyszín? Olvassa el az erről szóló bejegyzésünket, amiből kiderül mely múzeumok hogyan válhatnak egy klassz randi ideális helyszínévé.

Alábbi cikkünkben pedig szemezgethet több klassz kávéházi helyszín között. Remekül fel lehet készülni a nagy kalandra, vagy meg lehet beszélni a szerzett élményeket, legyen az kedvese, családja, vagy a baráti társaság, akikkel a múzeumot meglátogatta. Egy csésze finom kávé mellett kezdődhet hát a közös élmény!

A múzeumokhoz talán már meghoztuk a kedvét – ezzel a korábbi bejegyzésünkkel pedig az olvasásra szeretnénk motiválni!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0