Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Barna öltöny: így viselheti stílusosan!

A barna szín az öltözködés világában mára már valódi kérdőjellé vált. Egyre népesebb azok tábora, akik szerint nem illik ilyen árnyalatot viselni, míg mások szerint ódivatúak ezek a darabok, másnézetek szerint viszont megfelelő színekkel és kiegészítőkkel kombinálva bátran viselhetők. Utánajártunk, hogy mégis mi az igazság a barna öltönyökkel kapcsolatban? Eláruljuk, hogyan viselheti stílusosan, a modern igényeknek megfelelően!

barna öltöny
Forrás: Canva

Kinek érdemes barna öltönyt viselnie?

Ha egészen egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor valójában ízlés kérdése, ki visel barna öltönyt. Ugyanakkor ezzel együtt lényeges kihangsúlyozni azt is, hogy egy ilyen szett nem tartozik az alapdarabok közé, nem minden eseményen állja meg a helyét.

Ha biztosra szeretne menni, továbbra is bátran mozoghat a fekete, szürke, sötétkék vonalon, ám amennyiben kísérletezni támad kedve és engedik az esemény keretei, akkor jöhet a barna is. Mindig érdemes nagyon körültekintőnek lenni, ha erről az árnyalatról van szó, hiszen, ha nem figyel oda, könnyen egy önjelölt Mr. Bean válhat önből. Megfelelő elemekkel párosítva viszont egy remek ízléssel megáldott, a színeket viselni tudó, kifejezetten elegáns fiatalemberrel is találkozhat a tükörben.

Az árnyalattal kapcsolatos sztereotípiák nem véletlenül alakultak ki; egy időben a „no brown in town”, vagyis „soha barnát a városban” kifejezetten szállóigévé nőtte ki magát. Régen a brit arisztokraták számára tiltott volt ez a szín, ha a városba látogattak. A barna szín sokakat a katonai egyenruhákra emlékeztetett, így inkább kerülték azok viselését. Ma már nem létezik ilyen szabály és egyre inkább kezd visszatérni a divatba ez az árnyalat, főként az elegáns vonalat tekintve. Ha egy kicsit is szemezett már egy barna színű öltönnyel, akkor nem kérdés, hogy itt az ideje egy kis kísérletezésnek a divat terén.

Milyen alkalomra illik barna öltönyt venni?

barna öltöny elegáns alkalomra
Forrás: Canva

Tény, hogy egy ilyen öltözék nem minden szituációban állja meg a helyét, leginkább könnyed, nappali eseményekre ajánlott, mint egy üzleti ebéd, egy kávéházi találkozó vagy éppen egy délutáni koktélparti. Ilyen szituációkban tökéletesen megállja a helyét, különösen a megfelelő kiegészítőkkel és árnyalatokkal kombinálva. Természetesen számít, hogy milyen évszak van éppen, hiszen télen nem kérdés, hogy a vastagabb anyagú modellek között érdemes válogatni. A nyári öltönyökkel kapcsolatban ebből a korábbi írásunkból olvashat részleteket.

Milyen színekkel, kiegészítőkkel lehet kombinálni egy barna öltönyt?

A barna öltönyben az a jó, hogy képes egészen más arcát mutatni egy komplett szett attól függően, hogy milyen egyéb színekkel és kiegészítőkkel kombinálja azt az ember.

Remekül mennek hozzá a kék és szürke bizonyos árnyalatai, így ezekben mindenképpen érdemes gondolkozni, ha ing vagy éppen nyakkendő választásról van szó. Ebben az esetben azonban különösen nagy figyelmet kell fordítani az anyagokra is, ugyanis fontos például, hogy a szövetek együtt ne keltsenek túlságosan retro hatást vagy éppen ne hassanak ódivatúként. Egy fehér inggel például tökéletes vintage megjelenés érhető el.

barna öltöny kombinálása
Forrás: Canva

De mi a helyzet az elegáns eseményekkel? Nos, ha megfelelően visszafogott egy barnás árnyalatú öltöny, akkor akár egy-egy kifejezetten elegáns eseményeken is megállhatja a helyét. Hangsúlyozandó, hogy az öltönyök különböző technológiával készülhetnek, amelyek nem csak a kialakítás módjában különböznek, de egészen eltérő esést, stílust és karaktert adnak az öltözéknek. A szett összeállítása során lényeges, hogy a kiindulópont mindig az öltöny színe legyen, ehhez érdemes választani első körben egy színben és mintázatban passzoló inget. Ez lehet az öltönyétől teljesen eltérő árnyalat, ugyanakkor harmonizálnia kell vele. A nyakkendő esetében viszont mindenképpen vissza kell köszönnie az öltöny színeinek. Szabály továbbá, hogy az ingnek világosabbnak kell lennie, mint az öltöny, a nyakkendő viszont legyen sötétebb, mint az ing. A fazonok kapcsán ebből a korábbi bejegyzésünkből tájékozódhat részletesebben.

Melyik a legszebb barnás árnyalat, ha öltönyről van szó?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, hiszen a választék ezen a téren igen széles, ráadásul ez gyakran az ízlés kérdése is. A legideálisabb választást a barna öltönyök világában az egészen sötét, mély barna színek jelentik, amennyiben az elegáns vonalon maradna. Azonban a sportosabb, lazább öltözékek kapcsán bátran lehet világosabb árnyalatokban is gondolkozni, amelyek például egy bézs nadrággal vagy egy farmerrel tökéletesen mutatnak a megfelelőcipő és kiegészítők társaságában. Vagyis, minden azon múlik, hogy hol szeretné viselni az adott szettet és milyen „dress code”-dal rendelkezik az adott esemény.

barna öltöny üzleti alkalomra
Forrás: Canva

Milyen cipőt vegye fel egy barna öltönyhöz?

Sokan gondolnák kapásból, hogy a sötét cipő jó választás egy barna öltönyhöz, de ez a legkevésbé sem igaz. A fekete cipőt a kék, szürke és fekete öltönyökhöz ajánlott viselni, míg a barna cipők a cser, a khaki, a barna és az olíva színekkel harmonizálnak. Ebből következik, hogy a barna öltözékhez ugyanilyen színvilágú cipőt ajánlott választani. Lényeges, hogy mindenképpen viseljen a lábbelihez passzoló zoknit, amely sötét árnyalatú, és nem villan ki belőle a boka, vagyis akár felér a lábszár közepéig.

Ha pedig a cél a tökéletes harmónia, akkor egy színnek több helyen is ajánlott megjelennie az öltözékben. Például, ha a cipő barna, akkor az övnek is barna árnyalatúnak kell lennie. Korábban már írtunk öltözködési etikettről, érdemes ezt is elolvasni.

barna öltöny elegáns alkalmakra
Forrás: Canva

A fentiekből látható, hogy ma már a barna öltöny a legkevésbé sem számít mumusnak sem a lazább, kötetlenebb eseményeken, sem pedig a komolyabb, elegánsabb alkalmakon bizonyos keretek között. Az viszont nem kérdés, hogy tudni kell viselni ezeket a szetteket és nem árt időt szánni a megfelelő kiegészítő ruhadarabok kiválasztásához. Így mindig stílusosan és magabiztosan jelenhet meg a barátai, munkatársai, üzlettársai előtt egyaránt. Ráadásul egyetlen öltöny ezer arcát megmutathatja a fenti tippek alapján, ami hatalmas előnyt jelent a mindennapok során!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0