Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Ballagási dekoráció kialakítása: ötletek tanároknak, diákoknak, szülőknek

A ballagási dekoráció egy olyan elengedhetetlen eleme az eseménynek, amelynek kialakítása során figyelembe kell venni az adott intézmény (iskola vagy óvoda) elvárásait, és a ballagó közösség elképzeléseit egyaránt. Mutatunk néhány tippet, mire érdemes figyelni!

Mi a ballagási dekoráció szerepe? Hogyan készüljön erre az alkalomra?

A ballagási dekoráció célja, hogy biztosítsa az ünnepélyességet és lehetővé tegye, hogy az adott osztály, illetve évfolyam egyes tagjai  vagy a hozzátartozók kifejezhessék, még egyszer megmutathassák az adott közösség egyedi jellemzőit, erejét, összefogását, a közösséget alkotó egyének sikereit. Végül, de nem utolsósorban, valahol az egész intézmény felé is egyfajta köszönetnyilvánítást fejezzenek ki azáltal, hogy ünnepi díszbe öltöztetik azt.

ballagási dekoráció asztalra
Forrás: Canva

Milyen típusú ballagási dekorációk vannak?

Ahány osztály, vagy óvodás csoport, annyiféle ballagási dekoráció. Elsősorban a fő hangulatot kell meghatározni: a ballagási dekoráció lehet elegáns, visszafogott, vagy vidám és mókás. Fontos, hogy a dekoráció jellege, hangulata és színvilága összhangban legyen a ballagók ruhájával, a környezettel, az esemény témájával egyaránt. Ezután számtalan kérdés következik. A dekorációs elemekben milyen minták, színek, milyen elemek fognak dominálni? Visszafogott, pasztellszínekkel, a ballagások nagy klasszikus elemeivel és azok árnyalataival vagy az adott intézmény, ballagó csoport színeivel szeretnék ünneplőbe öltöztetni az intézményt? Szeretnének-e élő növénnyel dekorálni, ha igen mennyit és honnan szerzik be azt? Milyen mértékben akarják feldíszíteni az iskolát, mennyi egyedi elemet visznek bele a tervezésbe? Megbíznak-e vele egy szakmai csapatot, kérnek-e szakmai tanácsadást valakitől, vagy önállóan készítik el a dekorációt? Szükség van-e további közös inspirálódásra, ötletelésre? Milyen fórumon, felületen osszák meg egymással a dekorációval kapcsolatos ötleteiket a szervezés folyamán? A ballagásig hátralévő időben milyen szakaszokra bontják a szervezést, és milyen belső határidőket állítanak fel maguknak ezt illetően?

Van iskolai szabály a dekorációra, vagy az osztály szabad kezet kap? Egy ember lesz a felelőse, vagy demokrácia lesz és mindenről szavaznak? Sok-sok más kérdés, apró részlet is van, amivel kapcsolatban érdemes átgondolni, kitalálni, egyezségre jutni azelőtt, hogy nekiállnának a dekoráció kialakításának, megtervezésének és az egyes elemek beszerzésének. Ezt megelőzően mindenképp egyeztessenek egy alkalmas időpontot, amikor közösen meg tudnak beszélni mindent.

Mikor érdemes elkezdeni a ballagási dekoráció szervezését?

Sosem lehet elég korán elkezdeni a szervezést, készülődést. Különösen igaz ez a végzős osztályokra, ahol a ballagás helyett már inkább az érettségire készülnek, érdemes a ballagási teendőket a lehető legkorábban elintézni. Az utolsó évben több olyan, különböző iskolai, tanórai programot is szervezhet az osztály, ahol a gyerekek már előre készíthetnek dekorokat – természetesen nem élő virággal – így akár hónapokkal előre kész lehet a díszítés, már csak fel kell helyezni. A fiatalok a közös alkotásban még emlékezetesebbé tehetik az utolsó évet és a nagy napot. Az élővirágos dekorációt is érdemes ilyenkor megtervezni, majd az utolsó nap reggelén kihelyezni.

Itthon szokás az is sok iskolában, hogy a ballagási dekoráció tervezése és kivitelezése nem a végzős, hanem az eggyel alattuk lévő osztály feladata, így a ballagókra kevesebb teendő hárul.

Lehet szervezni olyan foglalkozásokat/workshopokat, ahol esetleg magukat a szülőket/ tanárokat is bevonják a közös alkotásba. A fent említett megbeszélést pedig érdemes a ballagás előtti három, de minimum két hónappal előtte megtartani. Természetesen az élő virág megrendelése kapcsán is érdemes a szállítóval már jóval korábban egyeztetni. Itt sokat számít majd, hogy milyenek a helyi viszonyok, hány virágos van, milyen a kapacitás, hány ballagást tartó intézmény  van a környéken, van-e jellemzően ebben az időszakban más, a környéken a virágosokat érintő rendkívüli esemény, megrendelés.

Hova kerülnek a legszebb ballagási dekorációk?

A bejárati ajtóra, az ovis csoport vagy az osztály termének ajtajaira, a tanári ajtajaira érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Ide valamilyen bejárati füzért készíteni, ami állhat akár színes papírdekorációkból, virágokból, fényfüzérekből is.

A tanári asztalokra, a fogadás helyszínére – ha lesz ilyen – vagy a ballagási ünnepségen a színpadra kihelyezett asztalra kerülhet tematikus asztaldísz is, amit szintén sokféleképpen, sokféle alapanyagból elkészíthetnek, akár élővirág felhasználása nélkül is.

Ha igazán vidám és laza hangulatot és összhatást szeretnének, nem maradhatnak el a színes lufik. Jöhetnek az egyszerű, gömb alakúak, mintásak, különböző formájúak vagy hajtogatottak – igénytől, ízléstől és a költségkerettől függően. Az utóbbi időben egyre nagyobb hagyománya van a lufik elengedésének, itt érdemes figyelembe venni a környyezetvédelmi szempontokat, az élővilág védelmét is.

Bármilyen is lesz a végeredmény, akkor válik igazán különlegessé egy óvodai vagy iskolai ballagás, ha a dekorációk között van olyan is, amit maguk a ballagók (vagy a többi osztály) készítettek el. Lehet az esemény elegáns, vagy laza és vidám, az nagyon fontos, hogy valahogy személyessé, hangulatossá és meghitté is legyen.

Ha a ballagáshoz tartozok egy kis uzsonna vagy bankett, az asztalt vagy asztalokat is meg kell teríteni, fel kell díszíteni, az elkészített ételeket is fel kell szépen tálalni. Ez szintén lehet a szülők vagy az alsóbb osztályok feladata, de a ballagó osztály diákjait ebbe nem illik bevonni, hiszen éppen őket vendégelik meg!

ballagási dekoráció büféasztalra
Forrás: Canva

További hasznos ötletek ballagásra

A dekoráció mellett egy ballagás számos más teendővel, feladattal jár. A ballagó gyerekeket, diákokat, esetleg a tanárokat is illik meglepni valamilyen ajándékkal. Ezeket úgy teheti személyessé, ha egy személyes kis kártyát is ad hozzájuk az alkalomra illő idézettel. Alábbi bejegyzésünk segít önnek abban, hogy megtalálja a megfelelő idézetet.

Ha az eseményhez kapcsolódó fogadás részleteit bízzák Önre, és ihletre van szüksége ahhoz, hogy mit tálaljon fel a nagy napon, akkor íme, néhány tipp egy klassz cateringhez:

Ha pedig az eseményeket illetően némi öltözködési tanácsra vágyna, akkor a legjobb helyen jár:

És végül, de nem utolsósorban, ne feledkezzen meg a teljes összhangról, és arról, hogy a dekorációt illetően egyeztessen mindenkivel és tájékoztasson róla minden érintettet. A ballagás nagyon fontos mérföldkő a gyermekek életében. Amellett, hogy emlékezetessé teszi, érdemes kézzel fogható emlékeket is készíteni a számukra, és a tarisznyába rejtett apróságok mellett gondolni arra is, hogy az esemény meg legyen örökítve a fotókon – a dekorációval együtt!

Reméljük, hogy cikkünkkel tudtunk némi iránymutatást adni a nagy naphoz kapcsolódó teendőket illetően és már van miből kiindulnia!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0