0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

A 35 legszebb ballagási dal

Mennyiben határozzák meg a ballagási dalok az esemény színvonalát? Ugyanaz a dal illik óvodába, iskolába, vagy más szempontok szerint kell választani? A cikkünk segít eligazodni a ballagási dalok világában.

Egy ballagás egyet jelent egy emberi élet sorsfordulójával, mindig egy olyan eseményt jelöl, ami valami ismerősnek, megszokottnak a végét jelenti. Egy kicsit megfoszt a biztonság érzetétől, miközben abban is megerősít, hogy bátran nézzünk valami újnak az elébe.

Ha Ön is ballagási ünnepséget szervez, vagy megkérték arra, hogy dalokat válogasson össze az ünnepséghez, akkor az alábbi cikkünk Önnek szól. Segítünk a választásban, hiszen más nóta illik egy óvodába és más egy iskolába.

Lehetnek ezek a ballagási dalok hagyományosak, amelyeknek az eredetije évszázadokra nyúlik vissza, sőt, olyan is van, ami latinul hangzik el a mai napig. De az ünnepélyesség akkor is megmarad, ha néhány tartalmas mondanivalóval rendelkező, modern dalt is beválogat a ballagási zenék közé. Gondolt rá már például, hogy a Ballag már a vén diák mellé Ákos Ilyenek voltunk, vagy a Bagossy Brothers Visszajövünk számát is javasolja a programba? A dalok összeválogatása nagy felelősség, hiszen nem csupán a háttérben szóló zenéről, hanem egy hangulat megalapozásáról is szól. Íme, egy lista a 35 legszebb dalról!

Ballagási dalok óvodásoknak

Nézzük milyen ballagási dalok valóak a legkisebb ballagóknak:

1.Kaláka együttes – Óvodások ballagódala

A legkisebbek körében is népszerű Kaláka együttes is gondolt erre a különös pillanatra, az Óvodások ballagódala tökéletes választás lehet.

2. Buborék együttes – Ovibúcsú

A Buborék együttes: Ovibúcsú című dala kedvesen, gyermeknyelven fogalmazza meg azt a gondolatot, hogy a következő naptól valami új kezdődik, tele bizonytalan mégis érdekes dolgokkal.

3.Hahó Együttes – Ballagó dal

Kedves és vicces dal a Hahó együttes Ballagó dala, ami a gyerekhumorra is épít, és amiben nagyobb hangsúlyt kap a jövő, az iskola. Egy kicsit formabontó, de bátran lehet kísérletezni vele.

4. Pintér Béla: Mesevilág – Ovis ballagó

Egész életművét tekintve rendhagyó, erőteljes egyedi jeleket mutató Pintér Béla Mesevilág: Ovis ballagó című dala. Kicsit melankolikusabb az előbb bemutatott daloknál, és legalább annyira szól a nagyobbaknak, a szülőknek óvónéniknek is, mint a kicsiknek.

5. Judit és a zenemanók – Gyermek volt minden óriás

Judit és a zenemanó: Gyermek volt minden óriás című dala kicsit kevésbé direkt módon rejti dalba a változást, úgy hogy a meseolvasás, a mesehallgatás élményét helyezi középpontba.

6. Búcsú az ovitól – Dal az óvónéniknek

Érdemes egy olyan dalt is választani, melynek középpontjában az óvónéniknek szóló hála, a tőlük való búcsú áll:

7. Halász Judit – Mindannyian mások vagyunk

Halász Judit a retro gyerekbulik nagy kedvence, örökzöld gyerekdalai között természetesen találunk olyat, ami illik az alkalomhoz:

Ballagási dalok általános- és középiskolásoknak

Most nézzük, hogy a nagyobbaknak milyen ballagási dalokat ajánlunk:

8. Ballag már a vén diák

Ballag már a vén diák: a klasszikus. A magyar ballagási énekek, dalok bölcsője Selmecbánya, ahova az 1870-es években egész Közép-Európából jöttek diákok, ennek következtében összeolvadtak a különböző népek hagyományai. A Ballag már a vén diák német eredetű nóta, melyet Csengey Gusztáv fordított magyarra.

9. Elmegyek, elmegyek

Elmegyek, elmegyek: Szintén Selmecbányához kötik, a legenda szerint az 1920-as években, amikor a trianoni döntés miatt a Selmeci Akadémia bezárt, akkor jelent meg az erre reagáló énekek sora, köztük ez is. A valóságban azonban régebbi népdal, aminek az első feljegyzése 1912-ből származik.

10. Magyar Rózsa – Elindultam szép hazámbúl

Az Elindultam szép hazámból szintén egy régi magyar népdal, ami tökéletesen illik a ballagási dalok közé:

11. Gaudeamus igitur

A középkori eredetű Gaudeamus igitur című nótát a mai napig latinul hallgatják, éneklik a ballagásokon. Tartalmilag egy nagyon vidám, pozitív dalról van szó: rövid bár az életünk, de addig érezzük jól magunkat, éljen az iskola, és éljen az a boldogság, ami az iskolán kívül reánk vár!

12. Üres az osztály

Az Üres az osztály című dal nem egy tipikus klasszikus, de egy hosszúra nyúló ünnepségre szintén alkalmas elem lehet:

13. Most Búcsúzunk

A Most búcsúzunk című ballagási dalnak számos verziója létezik, íme az egyik:

14. Énekeljünk

Az Énekeljünk együtt is vidámabb hangvételt üt meg, a közösségi lét összetartozására utal, ami megmaradhat az intézményi kereteken túl is.
Kattintson ide a dalszövegért

15. Ballagás dal

Az alábbi Ballagásdal is könnyedén passzol bármilyen műsorhoz, forgatókönyvhöz:

16. Régi mesékre emlékszel-e még?

A Régi mesékre emlékszel-e még… című dal szintén egy kicsit játékosabb, elvontabb, de kedves ének:

https://www.youtube.com/watch?v=tcF6QkMFC-w

17. Diák kislány

A Diák kislány című dalt nemcsak a lányiskolai ballagásra ajánljuk Önnek:

18. Húzd cigány

A Húzd cigány is egy klasszikus ballagási dal, bár talán a kevésbé ismertek közül:

19. Régi régi régi dal

A Régi-régi dal, vagyis a Jut még eszembe kedvesem című nóta is egy örökzöld klasszikus, nem érdemes megfelejtkeznie róla, hiszen sokak kedvencei között van.

Modern ballagási dalok

Ballagási dalok természetesen nem csak a régebbi időkben születtek: a retro és a mai slágerek között is találunk szép számmal olyanokat, amiket érdemes lehet felvenni a repertoárba:

20. Zámbó Jimmy – A felkelő nap háza

A felkelő nap háza című számot Zámbó Jimmy tolmácsolásában ajánljuk az ünnepségekre, rendhagyó ötlet, de mégis figyelemfelkető lehet:

21. Csík Zenekar – Most múlik pontosan

A Most múlik pontosan című dalnak számtalan feldolgozása és értelmezése született, a Csík zenekar verziójában ez a lírai, elvont dal akár egy ballagáson is megállja a helyét:

22. Kaszás Attila – A padlás – Fényév távolság

A padlás című musical Fényév távolság című betétdala még nem vált a ballagási műsorok állandó elemévé, pedig igazán odaillik. Önre vár a feladat, hogy beépítse a hagyományba:)

23. Danielfy Gergő és az Utazók – Ha lehetne még

Nem egy tipikus, ballagásra készült dal, de Dánielfy Gergő és az Utazók: Ha lehetne még című száma egy izgalmas és megható eleme lehet az ünnepségnek:

24. Ihász Gábor – Múlnak a gyermekévek

Ihász Gábor Múlnak a gyermekévek című dalát általános- és középiskolás ballagásokra is beválogathatja:

25. Tunyogi Péter – Bárcsak tudnánk vigyázni rád!

A Tunyogi Rock Band: Bárcsak tudnék vigyázni rád egy kevésbé ismert dal, ezért igazi meglepetés lehet az ünneplők számára:

26. Republic – Ezt a Földet választottam

A Republic: Ezt a földet választottam dala is illik egy ballagási ünnepségre. A dal 2010-ben született, Bódi László szerzeménye.

27. Edda – A kör közepén állok

Az Edda: Kör című dala egy igazi jolly joker lehet, hiszen minden társasági eseményen, komoly ünnepségen és vidám bulikon is gyakran előkerül:

28. Edda – Álmodtam egy világot

Szintén az Eddától az Álmodtam egy világot magamnak című dalát is választhatja:

29. Nagy Tibor-Komár László – 20 év múlva

Nagy Tibor-Komár László: 20 év múlva című dala egy sorsfordító történelmi évben keletkezett, 1898-ban, így több szempontból is illik a nagyobb változásokhoz:

30. Bartók Eszter – Búcsúdal

A nagy sikerű Megasztár: Búcsúdal is beilleszthető egy ünnepségbe, jelen feldolgozását Bartók Eszter énekelte fel:

31. Máté Péter Egyszer véget ér…

Máté Péter: Egyszer véget ér a lázas ifjúság című dalára szem nem marad szárazon, nem véletlen, hogy évek óta a ballagási ünnepségek bevált eleme.

32. LGT – Valaki mondja meg

Az LGT: Valaki mondja meg című dalát a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalből több generáció fogja együtt dúdolni:

33. Ákor – Ilyenek voltunk

Ákos: Ilyenek voltunk című dala kötelező programpont. A sok komoly dal közé nem árt egy kis vagányság.

34. Bagossy Brothers Company – Visszajövök

A Bagossy Brothers Company egyre népszerűbb és kedveltebb a fiatalok körében, a Visszajövök című számuk hangulatát és hangvételét tekintve közvetlenül összeköthető az Elindultam szép hazámból és az Elmegyek, elmegyek című dallal.

35. Napoleon Boulevard – Legyetek jók, ha tudtok

Nézőpont kérdése, hogy a Napoleon Boulevard: Legyetek jók, ha tudtok dala klasszikusnak vagy modernnek számít-e. A Néri Szent Fülöp életéről szóló film sokak által ismert dallamai ezen zenekar tolmácsolásában szólalnak meg magyar nyelven.

Ha Ön is ballagást szervez, vagy hivatalos egy ilyen ünnepségre, akkor az alábbi cikkek is hasznosak lehetnek az Ön számára:

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos, hogy jó ballagási dalokat válasszunk?

A dalok összeválogatása nagyon fontos, hiszen nem csupán a háttérben szóló zenéről, hanem a hangulat megalapozásáról is szól. Érdemes keverni a megható, a mulatságos, a múlttól búcsúzó és a jövőt váró témákat.

Hol talál kottát, videót a ballagási dalokhoz?

A cikkünkben:) Összegyűjtöttük a 35 legszebb ballagási dalt, és mindegyikhez mutatunk egy linket is, ahol meghallgathatja a dalokat és megnézheti a hozzájuk tartozó szöveget.

Mik a legszebb ballagási dalok?

A legszebbek és legnépszerűbbek az Elmegyek, elmegyek, a Gaudeamus igitur, a modernebbek közül pedig a Bagossy Brothers: Visszajövök című dala.

Ezek is érdekelhetik még…