0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

 Mit jelent az upcycling a divatban?

A divatiparban a forradalom tulajdonképpen folyamatosan zajlik, hiszen a különböző tervezők és márkák minden szezonban valami egészen új dologgal rukkolnak elő. Nincs lehetetlen; Önnek is lehetősége van arra is, hogy az aktuális trendeket követve becsempéssze a saját stílusát is az öltözködésébe. Mindezekkel együtt – vagy ezek ellenére- egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett upcycling is, amely kifejezés mögött jóval több rejlik, mint az ember gondolná. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mi az upcycling jelentése?

Az “upcycling” kifejezés az angol “up” (felfelé) és “recycling” (újrahasznosítás) szavak összevonásából származik. A divatvilágban ez egy olyan folyamatot jelent, amely során használt, régi vagy felesleges ruhadarabokat és anyagokat újraterveznek és újrafelhasználnak. A cél, hogy valami új, értékesebb vagy magasabb minőségű terméket hozzanak létre.

 • Régi ruhák átalakítása: például egy régi farmernadrágból új szoknyát vagy táskát készítenek.
 • Régi szövetdarabok újrafelhasználása: a megmaradt anyagokat új ruhák vagy kiegészítők készítésére használják fel.

Mindezek nyomán különleges, egyedi darabokat hívnak életre, amelyek nemcsak stílusosak, hanem környezetkímélőbbek is, mint újakat gyártani. Az upcycling a divatban több célt szolgál, például elősegíti a fenntarthatósági gondolkodásmód terjedését a fogyasztók körében, bemutatva, hogy a divatipar is képes környezettudatos megoldásokat alkalmazni.

upcycling és újrahasznosítás
Forrás: Canva

Cél emellett az egyedi és különleges ruhadarabok létrehozása is. A tervezők kreatívabban dolgozhatnak, és olyan darabokat hozhatnak létre, amelyek nem találhatók meg a tömeggyártott termékek között. Végül, de nem utolsósorban az upcycling jóval pénztárcakímélőbb módja a ruhatár frissítésének, mint új anyagokat beszerezni és feldolgozni, különösen kisvállalkozások és független tervezők számára.

Mindezeknek köszönhetően pedig az upcycling lehetőséget ad arra, hogy régi ruhadarabok új életre keljenek, megőrizve ezzel az emlékeket és történeteket, amelyek hozzájuk kapcsolódnak.

Mi a különbség a recycling és az upcycling között?

A recycling (újrahasznosítás) és az upcycling (felértékelő újrahasznosítás) két olyan környezetbarát megközelítés, amelyek célja a hulladék mennyiségének csökkentése. Ugyanakkor alapvető különbségek vannak közöttük mind a folyamatokban, mind az eredményekben.

 • Az újrahasznosítás során a hulladékokat lebontják alapanyagokká, majd ezeket az alapanyagokat új termékek előállításához használják fel.
  Például a műanyag palackokat ledarálják, megolvasztják, és új műanyag termékeket készítenek belőle. Az újrahasznosítás fő célja a hulladék csökkentése és az anyagok körforgásban tartása, hogy kevesebb természetes erőforrást kelljen felhasználni.
  Az újrahasznosított termékek gyakran ugyanolyan vagy alacsonyabb minőségűek, mint az eredeti termékek, mivel az anyag tulajdonságai és minősége sokszor romlik a folyamat során. Példák erre a papír újrahasznosítása új papírtermékek előállításához, vagy a műanyag palackok újrahasznosítása új műanyag termékekhez.
 • Az upcycling ezzel szemben egy kreatívabb megközelítést alkalmaz. Ennek során a meglévő anyagokat és termékeket úgy alakítják át, hogy új, magasabb értékű, vagy funkcionálisan jobb termékeket hozzanak létre. Az anyagokat nem bontják le alapanyagokká, hanem kreatívan újragondolják és új formában használják fel. Célja, hogy minimalizálja a hulladékot, és egyedi, magasabb értékű termékeket hozzon létre, amelyek új funkcióval vagy esztétikai értékkel bírnak.
  Az így létrejött termékek gyakran magasabb minőségűek vagy értékűek, mint az eredeti anyagok vagy termékek, és az új termékek kreatívabbak és egyedibbek lehetnek.
upcycling a divatban
Forrás: Canva

 Hogyan jelenik meg az upcycling a divatban?

Az upcycling egyre nagyobb teret nyer a divat világában, mivel egy fenntartható és kreatív megközelítést kínál a ruházati cikkek és kiegészítők újrahasznosítására. Nem csak a tervezők és gyártók szintjén, hanem a fogyasztók is aktív szereplői lehetnek ennek a folyamatnak. Egyre többen döntenek úgy, hogy maguk alakítják át régi ruháikat, vagy keresnek olyan márkákat, amelyek upcycled termékeket kínálnak. Ez a tendencia hozzájárul a fenntarthatósági tudatosság növekedéséhez, és segít abban, hogy a divatipar környezetbarátabb irányba mozduljon el.

Mi az előnye az upcyclingnak?

A már fentebb említett környezetvédelem és tudatosság mellett más előnyökkel is bír. Ilyen például a tervezési szabadság is, amelynek köszönhetően az alkotóbb nagyobb kreatív szabadságot élvezhetnek a különféle anyagok és technikák kombinálása során. A fenntarthatóságra törekvő márkák számára az upcycling lehetőséget nyújt arra, hogy kiemelkedjenek a piacon, és egy olyan vásárlói réteget vonzzanak, akik értékelik a környezettudatos és egyedi termékeket.

A felelősségteljes fogyasztást is támogatja ez a megoldás, hiszen a vásárlók tudatosabbak lehetnek a vásárlási szokásaikban és előnyben részesíthetik a fenntartható termékeket.

Mennyiben jelent környezettudatos megoldást az upcycling?

Ahogy már többször említettük fentebb, az upcycling jelentős mértékben hozzájárul a környezettudatossághoz, több szempontból is elősegítve a környezet védelmét és a fenntarthatóbb életmód kialakítását.

 • Először is ennek a megoldásnak az egyik legfontosabb előnye a hulladékcsökkentés. Azáltal, hogy régi, felesleges vagy eldobott anyagokat és termékeket kreatív módon újrahasznosítanak, jelentősen csökken a szeméttelepekre kerülő ruha. Ez különösen fontos a textil- és divatiparban, ahol hatalmas mennyiségű szemét keletkezik évente.
 • Jelentős erőforrás-megtakarítást is eredményez. Mivel nem szükséges új nyersanyagokat előállítani, sokkal kevesebb energiát és vizet használnak fel.
 • Csökkenti a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó károsanyag- kibocsátásokat is. A kevesebb új termék kevesebb szén-dioxid és más szennyező anyag kibocsátását jelenti. Ezáltal az upcycling közvetlenül hozzájárul a légszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.
 • Az upcycling lehetőséget ad a kreatív újrahasznosításra, mely során régi, már nem használt tárgyak új funkciót kapnak.

A környezetbarát ruhadarabokkal kapcsolatban ide kattintva olvashat bővebben:

Az upcycling nem csupán a ruhaiparban jelenik meg; használják a lakberendezésben, a közlekedésben (például kerékpárok átalakításával), de még az élelmiszeriparban is létezik a “maradékmentés”. Mégis, talán a legnagyobb szerepet a divatiparban játssza, hiszen ez az egyik legkörnyezetkárosítóbb iparág.

Az egyedi, upcycled ruhadarabok előállítása alternatívát kínál a tömeggyártott, környezetszennyező termékekkel szemben, és támogatja a fenntartható divatot. Gyakran helyi művészek és kézművesek munkája ami hozzájárulhat a helyi gazdaságok fejlődéséhez és a közösségek erősítéséhez.

Összefoglalva tehát az upcycling korántsem azt az újrahasznosítást jelent, mint amikor gyerekkorunkban megörököltük idősebb testvéreink, unokatestvéreink ruháját. Ez egy értékteremtő, kreatív, fenntarható módja az egyedi öltözködésnek!

Ezek is érdekelhetik még…