0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Útmutató a házasság utáni névváltoztatáshoz

Mi a teendő a házasság utáni névváltoztatás során? Egyáltalán ki veheti fel kinek a nevét és milyen formában? Míg régen ezt a legtöbb esetben a feleség részéről egy „-né” végződéssel el lehetett intézni, ma már akár a férj is változtathat nevet. Lássuk, mi mindenre kell felkészülni ezzel kapcsolatban!

Házasság utáni névváltoztatás: mit kell tudni róla?

Egy esküvő mérföldkő egy pár életében, hiszen családjuk és barátaik előtt kötik össze örökre az életüket, új fejezetet nyitva ezzel. Sokan ehhez új nevet is választanak, az összetartozást, családdá válást jelképezve ezáltal. Fontos tudni, hogy erről már az esküvő előtt nyilatkozni kell, amikor az anyakönyvvezetővel egyeztet a pár az házasságkötés részleteivel kapcsolatban. Akkor is, ha nem kívánja egyik fél sem megváltoztatni a nevét. Sőt, már ekkor gondolni kell a születendő gyermek vezetéknevére is, bár ez még ilyenkor sokak számára igen távolinak tűnik.

Hányféle módon változtathatjuk meg a nevünket házasság után?

A házassági utáni névváltoztatásra számos lehetőség van. Ma már nem csak a nők vehetik fel férjük nevét, a férjeknek is joguk van feleségük nevének felvételéhez, sőt, egy új közös vezetéknevet is ki lehet találni. Éppen ezért érdemes alaposan mérlegelni a különböző variációkat, és eldönteni, ki milyen névvel szeretne tovább élni a házasságkötés utáni „új” életében.

házasság utáni névváltoztatás menete
Forrás: Canva

Milyen, házasság utáni névváltoztatás variációk vannak nőknek?

A nők számára számos lehetőség létezik:

  • Nem változik semmi. Ha a leendő feleség nem szeretné felvenni a férfi nevét semmilyen formában, csak egy nyilatkozat aláírására van szükség ezzel kapcsolatban. Így maradhat például Kovács Rita.
  • A férj teljes nevét is fel lehet venni, így a klasszikus „né” végződés kerül a férfinév után, így lehet a feleség Nagy Róbertné.
  • A férj nevének felvétele mellett a sajátot is meg lehet tartani. Lehet például Nagy Róbertné Kovács Rita.
  • Rövidítre is alkalmazható: lehet Nagyné Kovács Rita, mindegyik verzió anyakönyvezhető a jelenlegi magyar szabályozás szerint.
  • Amennyiben a menyasszony nem szeretné megtartani a lánykori nevét, teljesen felveheti a férje vezetéknevét, így lehet Nagy Rita a házasságkötés utáni neve.
  • Még egy opció a kötőjellel való névfelvétel úgy is, ha a férj nem változtat a nevén. Így lehet a feleség Nagy-Kovács Rita.

Milyen, házasság utáni névváltoztatás variációk vannak férfiaknak?

A hölgyek mellett a férfiak is változtathatnak nevet a nagy eseményt követően. Bár sok esetben ez fel sem merül, ma már egyre gyakoribb, hogy a vőlegények is elgondolkoznak ezen, arra is van lehetőség, hogy felvegye felesége családi nevét, ehhez kacsolva a keresztnevet, például Kovács Róbert.

házasság utáni név
Forrás: Canva

Milyen, együttes házasság utáni névváltoztatás lehetőségek vannak?

Van lehetőség arra is, hogy egy új, közös vezetéknevet találjanak ki maguknak, például összekapcsolják a családneveket. Így lehetnek a házasok Nagy-Kovács Róbert és Nagy-Kovács Rita vagy éppen Kovács-Nagy Róbert és Kovács-Nagy Rita. Az összekapcsolt házassági nevek legfeljebb kéttagúak lehetnek: ha valaki alapból kéttagú vezetéknévvel rendelkezik, abból egytől meg kell válnia. Vagyis ha valaki például Nagy-Kozma Adrienn néven született és a vőlegénye Szabó József, akkor a három lehet Nagy-Szabó, Kozma-Szabó, Szabó-Nagy vagy Szabó-Kozma a vezetéknév. Ezen felül a magyar helyesírás szabályai szerint mindenképpen kötőjellel kell írni.

Milyen családi nevet viselhet a születendő gyerek?

A gyermekek családi neve sem csak egyféleképpen képződhet, ennek pedig komoly köze van annak, hogy a pár milyen nevet választ a házasságkötést követően. A legmegszokottabb, hogy a gyermek az apa vagy esetleg az anya családi nevét viseli, ám nem csak erre van lehetőség. Ebben a formában lehet a gyermek például Nagy Dominik vagy Kovács Dominik.

Amennyiben a szülők összekapcsolták neveiket, akkor a gyermeknek nem lehet más a családi neve, mint ez a közös, összekapcsolt név, vagyis például Nagy-Kovács Dominik.

Van egy harmadik opció is. Ha a szülők nem változtattak neveiken akkor lehetőség van a gyermeket mindkettőjük családi nevén elnevezni, ilyenkor viszont nem szükséges a kötőjel használata. Vagyis lehet például Nagy Kovács Dominik úgy is, ha mindkét szülő megtartotta a születési nevét. Ebben az esetben is figyelembe kell venni a szabályt, hogy kéttagúnál nem lehet hosszabb egy vezetéknév.

Házasság utáni névváltoztatás ügyintézése

házasság és a nevek
Forrás: Canva

Ha megszületett az új név és mindkét fél egyetért a változtatással, akkor az esküvőt követően ügyintézés vár az ifjú párra, nem elég, hogy a házassági anyakönyvi kivonatba be lett jegyezve az új név. Meg kell változtatni minden személyi okmányban és egyéb iratban is, amiken szerepel. Ide tartozik például a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a jogosítvány, a TB kártya, az adókártya, de még a különböző törzsvásárlói kártyák is.

2021 óta újdonság, hogy az ügyintézés egyszerűbbé tétele érdekében az anyakönyvvezető által felvett adatok alapján az új okmányok kiállítása automatikusan megkezdődik, így nem kell személyesen bemenni megindítani az eljárást. Ha valami miatt ez mégsem történik meg, vagy hetekig nem kap információt ezzel kapcsolatban, érdemes felkeresnie a legközelebbi kormányablakot. Ide el kell hozni az összes jelenlegi iratot, beleértve a házassági anyakönyvi kivonatot is. Az egyetlen kivétel az adókártya, amit a NAV-nál lehet majd igényelni egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével. Fontos, hogy ha ezen idő alatt a pár nászútra menne, semmi akadálya, érvényes okmányok esetén a régi nevekkel ellátott iratokkal is szabadon lehet utazni.

Az ifjú házasulandóknak számos lehetősége van arra, hogy valamilyen módon felvegyék a párjuk nevét. Érdemes alaposan mérlegelni ezzel kapcsolatban, hiszen innentől kezdve ez a név szerepel majd mindenhol, és ez hangzik el minden bemutatkozás során. Sőt, hatással van a születendő gyermekek nevére is. Az anyakönyvvezetők azt szokták tanácsolni ezzel kapcsolatban, hogy írják le a szóban forgó opciókat, mintha csak aláírnának valamit. Közöttük lesz a telitalálat, ami a legjobban kézre esik – ezzel pedig új családnév születik.

A sikeres házasságkötés után érdemes ezeket a cikkeket is elolvasni:

Ezek is érdekelhetik még…