Oldal kiválasztása

Ön, a MrSale és a Boosterra közös biológiai sokféleséget megóvó kampánya!

A MrSale-nél nemcsak stílusos öltönyöket vásárolhat, hanem most lehetősége van arra is, hogy hozzájáruljon a bolygónk megóvásához. A biológiai sokféleség (biodiverzitás) nemzetközi napja (május 22.) alkalmából az Ön, a MrSale és a Boosterra közös kampányában most 100 (!) Ft-ért egy 30×30 cm-es esőerdő terület védelmét támogathatja. És mindezt úgy, hogy támogatását azonnal megduplázza a MrSale: amennyi esőerdőt megvédet, ugyanannyit teszünk mi is mellé.

Miért pont 30×30?

Biodiverzitás

A kampány a nemzetközi 30×30 kezdeményezéshez kapcsolódik, amelynek célja, hogy 2030-ra a Föld szárazföldi és tengeri területeinek 30%-át védetté nyilvánítsák. A 30×30 cm-es terület szimbolikus, de kézzelfogható módon jelképezi ezt a globális erőfeszítést.

A 30×30-as célt 2022 végén fogadta el 196 ország a biológiai sokféleségről szóló ENSZ-konferencián (COP15). A globális biodiverzitás egyezmény hasonlóan nagy jelentőségű, mint a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény.

Mi az a biológiai sokféleség?

A biológiai sokféleség, vagyis biodiverzitás, az élővilág változatosságát jelenti. Magában foglalja a különböző fajok, ökoszisztémák és genetikai állományok gazdagságát. Az elmúlt évtizedekben a biológiai sokféleség drámaian csökkent:

 • 1 millió állat- és növényfajt veszélyeztet a kihalás. (IPBS, 2019)
 • minden nap, beleértve a mait is, körülbelül 150 faj pusztul ki. (Yale Environment 360)
 • 1970 óta 69 százalékkal csökkent a vadvilág állománya. (WWF, 2022)

A biodiverzitás pusztulása súlyosan veszélyezteti az emberi jólétet. A környezeti válság visszafordítása kulcsfontosságú az élelmiszerbiztonság és az egészség védelméhez, és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Miért fontosak az esőerdők?

Az esőerdők bolygónk legfontosabb ökoszisztémái közé tartoznak, és számos módon hozzájárulnak az emberi jóléthez világszerte. Tudtad például…
…hogy az ismert gyógyszerek körülbelül 25%-a esőerdőkből származó növényekből lett kifejlesztve?
…hogy az esőerdők csupán a föld 2 százalékát borítják, de a világ állat- és növényfajai felének adnak otthont.

Tudományos konszenzus van jelenleg arról, hogy az emberi élet biztonságos feltételeit jelenleg legnagyobb mértékben fenyegető veszélyek egyike a élővilág pusztulása.

Amit megvédünk most: az El Globo felhőerdő

Az El Globo felhőerdő Kolumbiában található, “Antioquia vízi csillagaként” ismert területen helyezkedik el. Ez a 340 hektáros terület a kolumbiai Andok egyik legveszélyeztetettebb ökoszisztémájának, a Magas-Andoki Őserdőnek maradványait őrzi.

MrSale- Boostera esőerdő támogatás. kolumbia
MrSale- Boostera esőerdő támogatás. kolumbia
MrSale- Boostera esőerdő támogatás. kolumbia
MrSale- Boostera esőerdő támogatás. kolumbia

Mi teszi egyedivé az El Globo Felhőerdőt?

 • Egyedülálló biodiverzitás: Az El Globo otthont ad 23 veszélyeztetett fajnak és 36 olyan fajnak, amely a világon csak itt található meg.
 • Veszélyeztetett fajok: Az erdő olyan veszélyeztetett fajok élőhelye, mint a sárga-fülű papagáj, a tarajos sas és az andoki medve. E fajok fennmaradása szorosan kapcsolódik az erdő megőrzéséhez.
 • Kritikus ökoszisztéma: Az El Globo nemcsak a biodiverzitás miatt fontos, hanem az ökológiai folyamatok fenntartása szempontjából is. Az erdő kulcsszerepet játszik a vízszabályozásban, a szénmegkötésben és a tápanyagkörforgásban.

Miért fontos megvédeni az El Globo felhőerdőt a helyi élővilág védelmén túl?

 • Vízforrások védelme: Az erdő segít a vízkészletek szabályozásában, 16 vízforrást őriz, biztosítva a környező közösségek számára tiszta ivóvizet.
 • Klímavédelem: Az El Globo jelentős mennyiségű szén-dioxidot köt meg, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.
 • Biológiai kapcsolódás: Az erdő csökkenti az élőhelyek szétszabdaltságát, ami elengedhetetlen a fajok túléléséhez és a genetikai sokféleség fenntartásához a régióban.

A természetvédelmet biztosító szervezet, a Terrasos 30 évre biztosítja a természet védelmét. Az erdő megóvásával nemcsak a természeti kincseket védjük, hanem hozzájárulunk a bolygónk fenntartható jövőjéhez is.

Mik azok a biodiverzitás tanúsítványok és hogyan teszik a támogatásodat ellenőrizhetővé?

A biodiverzitás tanúsítványok (más néven kreditek) olyan digitális dokumentumok, amelyek garantálják, hogy a támogatásod valóban a természetvédelem céljait szolgálja. A hagyományos adományozással szemben ezek a tanúsítványok átláthatóvá teszik, hogy pontosan milyen és mekkora hatáshoz járultak hozzá a támogatók.

 • Harmadik fél általi ellenőrzés: A biodiverzitás krediteket független szervezetek hitelesítik, amelyek szigorú ellenőrzési folyamatokat alkalmaznak. Ezek a szervezetek ellenőrzik a projektek teljesítményét, valamint a biodiverzitás eredmények monitorozását és mérését. Az El Globo felhőerdő projekt ellenőrzője a KPMG.
 • Digitális nyomon követhetőség: A kreditek nyomon követhetők nyilvános regiszterben. Gyakran – mint jelen esetben is – blockchain technológia biztosítja, hogy minden tranzakció visszakövethető legyen, és lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy ellenőrizzék a hozzájárulásuk valódiságát. A jelen kampányban használt biodiverzitás tanúsítványok nyilvános könyvelését az Ecoclic – Biotrust végzi a természetvédelmi projektet vezető Terrasos számára.
 • Folyamatos jelentés és auditálás: A projekteknek rendszeresen monitorozni és jelenteni kell a biodiverzitás változásáról az alkalmazott módszertan alapján. Az El Globo projektnek jelentési kötelezettsége van a kolumbiai környezetvédelmi minisztérium felé is. Emellett a MrSale partnere, a Boosterra is monitorozza a területet szatellit képeken keresztül.

Hogyan monitorozza a területet a Boosterra?

A Boosterra figyeli a projekt terület talajborításának változását, erdőterületek érintetlenségét, ezzel ellenőrizve, hogy a természetvédelmi célok és a szatellitek által mutatott kép összhangban van. A Boosterra oldalán részletes adatlapot és műholdas képi adatokat találsz az El Globo projektről.

Ismerd meg a Boosterra-t!

boosterra logó

A Boosterra egy természetvédelemmel foglalkozó technológiai vállalkozás, amelyet 2024 januárjában a természet iránt elkötelezett magyar alapítók indítottak. Megnyerték az EIT Food Challenge Labs versenyét, majd bekerültek a budapesti Climate KIC GreenAccelerator programjába, jelenleg is részt vesznek a svájci Brainforest biodiverzitás területre fókuszáló vállalkozás gyorsító programjában. Tagjai az ENSZ égisze alatt létrejött Biodiverzitás Kredit Szövetségnek. Céljuk a biológiai sokféleség pénzügyi támogatásának megkönnyítése és a támogatók számára megbízhatóvá tétele. Kiemelten fontos a Boosterra számára az átláthatóság és ellenőrizhetőség biztosítása. A MrSale jelenlegi kampányában minden netto bevételből, azaz 30×30-as támogatási egységenként 100 forintból 64 forint (0.18 USD) közvetlenül a kolumbiai Terrasos szervezethez kerül, a fennmaradó összeget pedig a Boosterra a hasonló természetvédelmi kampányok számának növelésére és az ezt lehetővé tevő megoldások fejlesztésére használja.

Mit kell tennie?

 1. Támogassa: Egy vagy több 30×30 cm-es esőerdő terület védelmét.
 2. Oklevelet kap: Online oklevelet kap május 24-ig emailben.
  1. Fizikai vásárlás esetén a MrSale-nél email címmel és névvel regisztrált vásárlók, emailben névre szóló oklevelet kap.
  2. Online vásárlás esetén nincs több dolga, az oklevél az email címére fog megérkezni.
 3. Ellenőrizheti a támogatását: A Boosterra honlapján tudja ellenőrizni a támogatását. Az ellenőrzésre szolgáló felületen nyilvános, anonimizált regisztert talál május 24-étől minden megvalósult támogatásról. Saját támogatását a vásárláshoz használ email-címnének @(kukac) előtti részével találja meg (PÉLDA: [email protected] email cím eseténben, a tesztelek rész seítségével találja meg) . Az ellenőrzésre szolgáló link: boosterra.io/hu/verify

Egyéni támogatói oklevél minta

Egyéni támogató oklevél minta

A teljes kampányt összegző közös oklevél is készül

A kampány által elért eredményeket egy hitelesített Boosterra Oklevél fogja összegezni a MrSale és közössége számára, amelyen fel lesz tüntetve a kampányhoz támogatást adó vásárlók száma, hozzájárulásuk mértéke és a MrSale duplázó hozzájárulása.

Tetszik a kampány? Oszd meg te is a kampány közösségi média tartalmait és tegyük együtt népszerűvé a biodiverzitás támogatását!

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0