Oldal kiválasztása

BMSZKI faültetés

2023. november 5., a BMSZKI kőbányai úti részlegén elültettünk 16 (szabad gyökerű) gyümölcsfát és 10 cserjét.

Sokan összejöttünk, többmint 20-an voltunk.  Jelen voltak a MrSale Öltönyüzlet vásárlói és dolgozói, a 10 Millió Fa és a BMSZKI dolgozói. A gyümölcsfákat és cserjéket a MrSale Öltönyüzlet finanszírozza. A szakmai tudást és a szerszámokat a 10 Millió Fa biztósította.

A faültetés során összesen 16 gyümölcsfát, és 10 cserjét ültettünk el. Köszönjük minden részvenőnek, hogy a zord időjárási körülmények ellenére eljött.

Élménybeszámoló

Nem sok kedvem volt elmenni múlt vasárnap a BMSZKI, a 10 millió fa Alapítvány és a MrSale közös projektjeként megvalósult faültetésre.

Zuhogott az eső, hideg szél fújt, igazi, barátságtalan novemberi időjárás volt. De megígértem, hogy ott leszek, úgyhogy elmentem.

Az elején csak néhányan voltunk -már azon a pár emberen is csodálkoztam ebben a kutyának sem való időben- de aztán szállingózni kezdtek, és a végén egy 15-20 fős csapat gyűlt össze kedves MrSale-es vevőkből, 10 millió fás elkötelezett szakemberekből, néhány BMSZKI-s és MrSale-es dolgozóból.

A hajléktalanokat ellátó intézmény Kőbányai úti telephelyének kertjében volt hely az ültetnivalóknak, de láthatóan el volt hanyagolva némileg.
Nagyon klassz csapatmunka alakult ki. Még sosem ültettem szakszerűen fát, ez volt az első eset. A 10 millió fások szakmai irányításával gödröket ástunk, abba trágyát szórtunk, beleállítottuk a facsemetéket (szabad gyökerű gyümölcsfákat), majdnem teljesen betemettük a gödröket földdel, amit tömörítettünk, mulcsot szórtunk rá, végül még földet, kis medencéket alakítva ki a facsemeték körül, amelyben majd megáll a víz.

Tocsogtunk a sárban, de lassacskán elállt az eső, és közben egyre több kis fa került a földbe. Egyre jobban belelendültünk, összeállítottunk egy magas ágyást is, amit megtöltöttünk korhadékokkal és földdel, hogy abba majd fűszernövények kerüljenek, cserjéket is ültettünk a kis fák közé, a facsemeték mellé karókat szúrtunk, a kert sarkában levő kivágott fát összevagdostuk, a gallyakból sün menedéket építettünk, kitisztítottunk két nagy vadrózsa bokrot a gaztól, kivágva a közepéből a belenőtt ecetfákat, összeszedtük az eldobált szemeteket.

Felvillanyozott bennünket, ahogyan 2-3 óra alatt a kezünk nyomán percről perce formálódott a kert új képe, láttuk lelki szemeink előtt, ahogyan a gyümölcsfák majd megnőnek és gyümölcsökkel látják el az ott lakókat, árnyékot és oxigént is adva.

Házigazdáink meleg teával, kávéval, rágcsálni valókkal tartották bennünk a lelket, s a végére még a paprikás krumpli is elkészült a bográcsban.

Nagyon hálás vagyok ezért az élményért. Felemelő érzés volt megtapasztalni a közösség összefogásának erejét. És ez csak egy kis projekt volt. Mi mindenre lennének képesek az emberek nagyban, ha összefognának jó ügyek mentén. Reményt adó volt ez az akció.

Vass Krisztina
MrSale gazdasági vezető

Az alábbi fényképek a falültetésen készültek.

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0