Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Történet | Elegancia | Hova illik? | Kinek előnyös? | Kiegeszítők | Tisztítás | Színek

Bár a szmoking is egy öltönyfajta, jóval összetettebb viseletet biztosít, kiemelten elegáns eseményekre érdemes tartogatni. Mindez azonban csak egy apró részlet a szmokinggal kapcsolatos tudnivalóknak. Lentebb görgetve nem csak a különböző modelleket, de számos érdekességet is megismerhet.

A szmoking története

A szmoking már régóta része a férfidivatnak. Születéséhez egészen 1860-ig kell visszautazni az időben az akkori Angliába, amikor egy rövid, dohányzó kiskabátot gyártottak a walesi hercegnek. Innen ered a neve is: smoking, azaz dohányzó, füstölő. Az új viseletre természetesen a herceg után gyorsan rákaptak az úriemberek, sőt, a New Yorki elit számára létrehozott társasági klubban az öltözet olyannyira népszerű lett a tagok között, hogy az 1886-ban egy báli vacsorához már előírás volt a szmoking viselése.

Mennyire számít elegáns viseletnek a szmoking?

Nagyon; a kialakítása, a szabása és az anyaga kifejezetten elegánssá teszik ezt a viseletet. Ebben pedig számos apró részletnek szerepe van. Például egy szmokingnak minden esetben rendelkeznie kell selyemberakással mind a kabáton, mind pedig a nadrágon. Ezt egészíti ki a hegyes vagy sálhajtóka. Mindezek együtt nagyon egyedivé tesznek minden egyes darabot, így csak kifejezetten kiemelt alkalmakon és eseményeken ajánlott a viselése.

Mikor, hova illik viselni? Hova nem való?

Számtalan olyan esemény van, amelyre alkalmas lehet egy szmoking felöltése. Ez lehet állófogadás, esküvő, opera vagy egyéb komolyzenei rendezvény is. Ha biztosra szeretne menni, érdemes figyelni a „dress code”-ot, hiszen, ha a meghívón szerepel a „Black Tie” felirat, akkor például a szmoking-csokornyakkendő viseletet írják elő a szervezők. Viszont üzleti megbeszéléseken, ebédeken, egyéb hasonló elegáns, de nem kiemelt eseményeken túlzás magára ölteni, ilyenkor a klasszikus öltöny tökéletes megoldás lehet.

Milyen testalkatú embereknek áll jól? Kiknek nem előnyös a szmoking?

Valójában mindenkinek, de csak abban az esetben, ha megtalálja a megfelelő méretet. Olyannak kell lennie, mintha Önre „öntötték volna”. Vagyis lényeges, hogy ne legyen sem túl kicsi, sem pedig túl nagy a választott darab és a hozzá tartozó kiegészítők. A „kicsit szűk, de jó lesz” vagy a „kicsit nagy, de megoldom” ezúttal nem jelentenek opciót, a tökéletes lehet az egyetlen megoldás ebben az esetben.

Milyen kiegészítők illenek hozzá? Miket érdemes kerülni?

Számos olyan kiegészítő létezik, amelyek viselését érdemes átgondolni akkor, ha szmokingot visel az ember. Alapvetően a fehér vagy krémszínű, úgynevezett duplamandzsettás ing, a hófehér díszzsebkendő, fekete spanyol öv és borjúbőr vagy lakk felülfejes Oxford cipő tartoznak az alap kiegészítők közé. Ezt ki lehet egészíteni olyan apróságokkal, mint a mandzsettagombok, amelyek nagyon sokat tesznek hozzá az elegáns megjelenéshez.

Mennyire kényes? Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani?

A tisztítás minden viselés után ráfér a szmokingra, ám nem lehet egyszerűen csak betenni a mosógépbe. Megfelelő odafigyelés nélkül könnyen összemehet vagy megsérülhet az anyag. Ha biztosra szeretne menni, akkor érdemes tisztítóba adni a szmokingot, ahol szakértő kezek között tisztulhat meg az anyag és olyan lesz, mint új korában.

Milyen színekben léteznek szmokingok?

A szmoking általában fekete, éjkék vagy fehér, esetleg szürke árnyalatokban pompázhat. Az öltönnyel ellentétben, ahol szinte bármilyen szín elképzelhető, a szmokingnál behatárolt lehetőségek vannak. A kiegészítőkre is szigorú szabályok vonatkoznak, az ing kizárólag fehér vagy krémszínű lehet, hiszen éppen ez a lényege ennek az elegáns viseletnek.

A fentieket olvasva nem kérdés, hogy minden úr gardróbjában helye van egy szmokingnak és a hozzá tartozó kiegészítőknek. Hiszen nem sűrűn kerül majd elő a szekrényből, de vannak tipikusan olyan események és alkalmak, amelyek esetében nélkülözhetetlen ez a fajta elegancia!

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0