Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Mi az a makkos cipő? Hova illik viselni a 21. században?

A makkos cipő a loaferek egy speciális fajtája, ami Magyarországon egy időben rossz ízlésre utalt, mára azonban – a megfelelő szabályok alkalmazása mellett – újra az elegancia jele. Megmutatjuk, hogyan viselje és hogyan ne viselje!

Minden úriember ruhatárának része kell, hogy legyen néhány olyan cipő, amelyekből minden alkalomhoz, minden ruhadarabhoz ki tudja választani a megfelelőt. Ha betér hozzánk mi biztos tippeket tudunk adni ahhoz, hogy melyik öltönyünkhöz milyen cipőt érdemes viselnie, beszereznie.

Természetesen napjainkban olyan széles választék van, hogy az Ön egyedi ízlését, egy cipővel szembeni elvárásait, igényeit már könnyedén párosíthatja a divat aktuális, írott és íratlan szabályaival. Nyugodtan forduljon szakelőadónkhoz nem csak öltöny kapcsán, hanem minden más kiegészítő esetében!

A makkos cipő pejoratív értelmet kapott Magyarországon, pedig ha Ön kedveli az eleganciát, nem él előítéletekkel, és vágyik egy kis sportos hatásra is, akkor a loafer típusú cipőket, azon belül a makkos cipőt Önnek találták ki. Bemutatjuk, milyen előnyei vannak, mikor és mivel érdemes hordani!

Mi a makkos cipő jelentése?

A makkos, illetve loafer cipő tágabb értelemben egy bőrből készült, belebújós slip-on cipő, amelynek megvannak a maga női és férfi változatai is. Szűkebb értelemben, pontosabban magyarországi köznyelvi viszonylatban olyan belebújós férfi cipő, mely bőrből készült és bojt csücsül rajta, azon a részen, ahol a cipő belseje a rüszttel érintkezik. Ez nem azt jelenti, hogy más loaferes cipőkön ne lehetne bojt: minden makkos cipő bojtos, de nem minden bojtos cipő makkos.

makkor cipő női változata

A fazon a norvég halászok mindennapi viseletében gyökeredzik, az amerikai egyetemisták tették népszerűvé, divattá pedig a Gucci által vált, amikor az üzletház kínálata részévé tett egy egyedi tervezésű verziót 1952-ben. A loaferes cipőkre Amerikában erős hatást gyakorolt a natív törzsek által viselt mokaszin is.

Miért volt rossz híre a makkos cipőnek a 90-es években?

Magyarországon a makkos cipő népszerűsége a ’90-es években futott fel, csakhogy elég szerencsétlen kombinációval: fehér zoknival és susogós melegítővel viselték ezt azok a tehetős férfiak, akik híján voltak a jó ízlésnek. Kifejezetten büszkék voltak rá, azt szimbolizálta, hogy (jellemzően újonnan szerzett) vagyonnal rendelkeznek, amihez rendkívül konzervatív világnézet párosul, különös tekintettel a nemi sztereotípiákra. Ennek köszönhetően hazánkban a makkos cipővel szemben egy nagyon negatív viszonyulás alakult ki a társadalomban, és idővel mintegy tabuvá és a jó ízlés hiányának jelévé nőtte ki magát. Az ünneplősurranónak gúnyolt darabot csak itthon fémjelezte az ellenszenv, nemzetközi viszonylatban többnyire nem társultak hozzá ilyen asszociációk.

makkor cipő

Tényleg reneszánszát éli a makkos cipő a 21. században?

Igen és nem. Napjainkban a loafer stílusú cipők egy különleges darabjaként újra meghódította divatvilágot, és népszerűvé vált szélesebb körökben is. Valójában azonban csak hazai viszonylatokban beszélhetünk arról, hogy a makkos cipő kiment a divatból és most tért vissza újra; a nyugati országokban a Gucci óta a makkos cipők mindig is ott szerepeltek a legelőkelőbb divatházak üzleteinek kirakataiban. Népszerűségének csúcsát talán Don Johnsonnak és a Miami Vice sorozatnak köszönhetően érte el a 80-as 90-es években, de azóta sem tűnt el igazából egy percre sem.

Hogyan viseljük elegánsan a makkos cipőt?

Felejtse el azt, amit tud a ’90-es évek makkos cipőiről és váljon Ön is azon elegáns, modern férfiak közösségének részévé, akik adtak egy második esélyt a makkos cipőnek, és akik megsemmisítik ezzel a kiegészítővel kapcsolatos előítéleteket.

Alapvetően eredetileg alkalmi cipőnek szánták, később terjedt el a mindennapi használatban. Üzletemberek is hordhatják, ha öltönyhöz veszik fel. Mi azt javasoljuk, hogy ilyen esetekben egy magasabban záródó verziót vásároljon. Üzleti tárgyalásokhoz, hivatalos eseményekhez válasszon egy visszafogottabb vonalvezetésű, elegáns, hasított bőrből készült darabot, amelyhez kiválóan illik egy bő szárú nadrág és hétköznapi denim overshirt. Ha az eleganciába egy csipetnyi különcséget is vinne, és nem idegenkedik a hipszter stílustól, akkor a kordbársony nadrággal és bomberdzsekivel kombinálva is ideális választás lehet.

Lehet rövidnadrággal is viselni a makkos cipőt?

Egyáltalán nem tilos a makkos cipő nyári viselete, csak arra figyeljen, ha rövid nadrágot vesz fel, akkor titokzoknit viseljen hozzá. Ha a sportosan elegáns viseletet képviselné, és az abszolút kényelemre vágyik, akkor lazább rendezvényekre keressen egy olyan verziót, ami vastag gumitalppal rendelkezik. Ez a típus inkább farmerhez vagy rövidnadrághoz illik, mint egy elegáns viselethez egy elegáns alkalomra.

Hogyan kombináljuk a makkos cipőt a retro divattal?

Amennyiben arra vágyik, hogy sportosan elegáns hatást keltsen, és ezt meg is fűszerezné egy kis retro hangulattal, viseljen farmert makkos cipővel. A hatvanas években ez nagyjából olyan hatást keltett Amerikában, mint nálunk a susogós melegítőnadrág, de azzal ellentétben mára már a komináció igazán trendivé vált. Egy kék farmerhez pedig nincs is menőbb, mint egy elegáns, barna cipő.

Milyen zoknit vegyen a makkos cipőhöz?

Attól mert még a fehér zokni és a makkos cipő párosításának terhes múltja van, és mert napjainkban sem elképzelhető, hogy egy elegáns cipő és egy fehér zokni párosítása előnyösen hasson, nem jelenti azt, hogy a zokniról teljesen meg kell feledkeznie. Alapvetően (hacsak nem hivatalos eseményekhez, vagy alkalmi öltözethez hordja) azzal kelthet igazán sportosan elegáns hatást, ha a makkos cipőhöz titokzokniba bújtatja a lábát. Sőt, amennyiben rövidnadrághoz, chinohoz húzza a makkos cipőt, kizárólag a titokzoknit ajánljuk, mint kiegészítőt.

makkor cipő

Ha egy meleg tavaszi vagy őszi napra tervezett rendezvényen jelenik meg egy pasztellszínű, elegáns öltönyben vagy egy lazább esemény kapcsán farmerhoz is illő zakóban és ingben, akkor ezekhez a pasztell színekhez illő mintás zoknit is választhat. Egy elegáns szövetnadrághoz egy funky zokni is ideális megoldás lehet a makkos cipővel kombinálva. A magasan záródó verziókhoz magasszárú zokni illik: színházba, konferenciákra, estélyekre, koncertekre, hivatalos eseményekre egyaránt ezt ajánljuk. Egy makkos cipőt nyugodtan felhúzhat egy ünnepi misére, esküvői szertartásra vagy egy elegáns szülinapi partira, évfordulós rendezvényekre. Egyetlen alkalommal szigorúan tilos a viselete: ez pedig a temetés.

És végül, de nem utolsósorban, egy jótanács: minden cipő akkor lehet elegáns és előnyös, ha egyben makulátlanul tiszta és higiénikus is. Ha megfelelőképpen akarja tisztítani, karbantartani a lábbelit, akkor az alábbi linken elérhető cikkünket is ajánljuk Önnek:

Mindent összevetve a makkos cipőtől nem érdemes elzárkóznia: amennyiben az Ön ízlésétől nem áll távol egy ilyen típusú lábbeli, nyugodtan szerezzen be egyet, csak figyeljen oda minden apró részletre, minden fontos szempontra. Így ez a típusú cipő, senkiben sem fog rossz érzést kelteni, főleg, ha kifogástalan modorral társul. Ha bármilyen kérdése lenne azzal kapcsolatban, hogy milyen szettel társítsa ezt a lábbelit, vagy hogy mikor és hogyan érdemes azt viselni, forduljon hozzánk bizalommal!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0