Oldal kiválasztása

Katt ide: Tommy Hilfiger és Calvin Klein pólók 9.990 Ft-ért!

Milyen anyag a kordbársony? Milyen ruhák készülnek belőle?

A kordbársony már hosszú évtizedek óta fontos eleme a ruházati iparnak, és bár időről-időre feltűnik vagy eltűnik a divatban, soha nem törölték a boltokból és a szekrényekből. Amikor már azt hinnénk, hogy kiment a divatból, újra felbukkan és csodálatos darabok készülnek belőle. Lássuk, mi mindent érdemes tudni erről az anyagról és mitől is annyira különleges!

Miből készül a kordbársony?

A kordbársony egy selymes tapintású textília, amely hagyományosan pamutból vagy selyemből készül, de ma már gyakran használnak hozzá olyan anyagokat is, mint például poliészter vagy viszkóz. Ez a paletta azért is lehet ennyire színes, mert a története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. Ekkor még a fő alkotó eleme a pamut volt, és egy jóval vastagabb, tartósabb anyagot jelentett a kordbársony.

Ma már rugalmasabb és vékonyabb. A selyemből készült kordbársony különleges és luxus megjelenést kölcsönöz. Ez a fajta általában finomabb és simább tapintású, de kevésbé tartós, mint a pamut alapanyagú változat.

Az előállítás maga nem változik akkor sem, ha az összetevők listája igen. A kordbársony készítése során a szövetre úgynevezett felszálakat húznak, így hívják életre a jól ismert bársonyos csíkokat vagy bordákat. Ez a folyamat a kordolásnak nevezett technikával történik, amelyet a szövés során alkalmaznak. Mindig érdemes ellenőrizni az adott termék címkéjét, hogy pontos információkat kapjon az anyagról és az összetételéről, mert ez sokat számíthat a mosás, szárítás során.

kordbársony nadrág
Forrás: Canva

Mi a jellemzője a kordbársony anyagnak?

A kordbársonyt a mai napig ruhák, bútorok és dekorációk készítésére használják. Nem véletlen, hogy ilyen sokszínű a felhasználási módja, hiszen ez a selymes tapintású és bársonyos felületű anyag számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül puha, emiatt kellemes érzést nyújt és a megjelenése sem mindennapi, ezzel a bordázott felületi struktúrával. A kordbársony általában sűrűn szőtt anyag, ami azt jelenti, hogy a szálak közel helyezkednek el egymáshoz. Ez a sűrűség teszi lehetővé a tartósságot és a jobb hőszigetelést. Ráadásul különböző színekben és mintákban elérhető, ami lehetővé teszi a tervezőknek és a fogyasztóknak, hogy különböző stílusokat és hangulatokat hozzanak létre.

Milyen ruhákat készítenek kordbársonyból?

Ezen a téren a határ a csillagos ég, hiszen a kordbársonyból készült ruhák és egyéb termékek széles választékban elérhetőek, és a luxus és elegancia érzetét keltik. A divat területén számos különböző darabhoz szolgál tökéletes alapanyagként. A belőle készült kabátok és dzsekik például azért annyira népszerűek, mert a hidegben is melegen tartanak, emellett pedig stílusos megjelenést kölcsönöznek. Ráadásul a hűvösebb hónapokban kiválóan kombinálhatók más ruhadarabokkal.

Kordbársony a női divatban

A kordbársony ruhák elegánsak és nőiesek lehetnek. Készülhetnek koktélruhák, estélyi ruhák vagy akár mindennapi viseletek is. A kordbársony ruhákat gyakran díszítik csipkével, flitterekkel vagy más dekorációval, hogy még elegánsabb megjelenést kapjanak. Az ugyanebből az anyagból készült nadrágok és szoknyák kényelmesek és divatosak. Ezek a ruhadarabok lehetnek bővülő vagy szűkített szabásúak, és különböző hosszúságúak is, a miniszoknyáktól a maxiszoknyákig.

A kordbársonyból készült blúzok és felsők sokoldalúak és stílusosak. Ezeket a ruhadarabokat lehet lazán vagy testhezállóan viselni, és különféle stílusú kiegészítőkkel kombinálhatók.

Nem mehetünk el szó nélkül az olyan kordbársonyból készült kiegészítők mellett sem, mint például kendők, sálak vagy sapkák, amelyek remekül kiegészíthetik a különböző szetteket. Ezek a kiegészítők egy kis luxust és textúrát adnak az öltözékhez.

Ahogy már fentebb is említettük, a kordbársonyból készült ruhadarabokat gyakran tartósabb anyagokkal kombinálják, például pamut vagy poliészter alapanyagokkal, hogy biztosítsák a ruhák hosszú élettartamát és kényelmét. A kordbársony ruhák többnyire alkalmi vagy elegáns eseményekre ajánlottak, de a stílus és az alkalmazkodás szempontjából változatos lehetőségeket kínálnak.

Kordbársony a férfidivatban

A férfiaknál a kordbársony jellemzően a nadrágokban jelenik meg, amelyek számos különböző stílusban elérhetőek. Lehetnek szűkített szabásúak, amelyek kiemelik az alakot, vagy bővülőek, amelyek lazább és kényelmesebb viseletet biztosítanak. Nagyon sokféleképpen kombinálhatók más ruhadarabokkal, legyen szó elegáns vagy lazább, mindennapi viseletről. A legtöbb esetben elegánsabb vagy alkalmi összeállításokhoz ajánlottak, kiválóan illenek esti eseményekre, ünnepi alkalmakra vagy más formális eseményekre. Azonban a stílusától függően egy kordbársony nadrág akár mindennapi viseletként is megállja a helyét.

Kordbársonyból jellemzően mellényeket és zakókat készítenek még, illetve a hölgyekhez hasonlóan a férfiaknál is megjelenhet a kiegészítőkben, mint például sapkák esetében.

kordbársony gombbal
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a kordbársony ruhák tisztítása, tárolása során?

. A kordbársony nadrágok általában különleges gondoskodást igényelnek. Általában ajánlott kézzel vagy alacsony hőfokon mosni, és kerülni kell a vasalást vagy a magas hőmérsékleten történő szárítást. Használjon enyhe mosószert, és ne dörzsölje vagy csavarja túl erősen a ruhát. Mindig kövesse a gyártó által javasolt ápolási utasításokat a nadrág hosszú élettartamának és megjelenésének megőrzése érdekében! Számos különböző összetételű anyagból készülhetnek az ilyen ruhadarabok, amelyek más-más elbánást igényelhetnek.

A kordbársony ruhák vasalása általában nem ajánlott, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja az anyagot. Célszerű vállfán lógatva tárolni, hogy elkerülje a ráncok és a deformációk kialakulását, a túlzott nyomás vagy tömörítés ugyanis sérülést okozhat az anyag felületén. Lehetőség szerint időnként szellőztesse meg a kordbársony ruhákat, hogy friss levegőhöz jussanak. Azonban kerülje a hosszú ideig tartó közvetlen napfénynek való kitettséget, mivel ez károsíthatja az anyagot és a színét. A kordbársony öltönyt érdemes tisztítóba vinni.

A fentiekből látható, hogy egy elképesztően különleges, nagyon komoly múltra visszatekintő anyagról van szó, amely gyakorlatilag soha nem megy ki a divatból.

A minőségi változatok megfelelő ápolás és tárolás mellett szinte örök életűek, így bizonyos elegáns alkalmakra a megfelelő kiegészítőkkel bármikor felvehetők!

Ha érdekli, miből készülnek kedvenc ruhadarabjai, érdekes korábbi cikkeinket is elolvasni:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0