Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Kapszula gardrób: jelentése, kialakítása, előnyei

Sokat utazik, de szeretne mindig stílusosan felöltözni? Kevés a hely a lakásában? Szeretne környezettudatosan öltözködni? Bármelyikre is igen a válasz, a kapszula gardróbot Önnek találták ki! A minimalizmus tökéletes megtestesítője, a megoldás lényege a kicsi és kompakt ruhatár kialakítása, amely több szempontból is hasznos lehet.

Bár a kapszula gardrób gondolata eredetileg a folyton mozgásban lévő személyektől ered, valójában nem csak nekik lehet hasznos. Egy ilyen gardrób optimális, ha kis lakásban él, ha nem akar, vagy nem tud sokat költeni ruhára, esetleg nem szeret vásárolni, vagy nem érdekli az öltözködés. Környezettudatos megoldás is, hiszen a kevesebb ruhadarab birtoklása kevesebb ruha legyártását igényli. A kapszula gardrób ruhatárat a legalapabb, legkönnyebben kombinálható ruhadarabokra redukálja az egyszerűség és kompakt kialakítás jegyében.

Még tudatosabb és környezettudatosabb lehet, ha magyar termékek közül válogat:

Mi a kapszula gardrób jelentése?

A kapszula gardrób kifejezés eredetileg az Egyesült Államokból ered. Amerikai publikációkban tűnt fel először a kifejezés, amelyet olyan ruhatárak jellemzésére használtak, amelyek nem tartalmaztak sok ruhát, a kevés ruhadarab tökéletesen passzolt egymáshoz, így könnyedén lehet variálni. A kapszula gardrób fogalma végül az egész világon elterjedt, és ma már kissé a jelentése is megváltozott, de megőrizte az esszenciáját.

A fogalmat a 70-es években élesztették fel újra és ekkor új jelentést is kapott. Innentől kezdve a kapszula gardrób olyan ruhadarabokra vonatkozik, amelyek sosem mennek ki a divatból, így bármikor lehet őket viselni, divattól függetlenül, akár évtizedeken át. Később a fogalmat továbbfejlesztették, így az egyszerűséggel és kompaktsággal kezdték azonosítani.

kapszula gardrób férfiaknak
A kép illusztráció. Forrás: Canva

Kinek érdemes kapszula gardróbot kialakítani?

A kapszula gardrób kialakítása sokak számára hasznos lehet. Elsősorban utazó emberek alakítottak ki ilyen ruhatárakat, amelyeket megfelelő hajtogatási módszerekkel könnyen el tudtak pakolni, így egész ruhatárukat magukkal tudták vinni. Mivel utazás során rendkívül kevés hely áll rendelkezésre, főleg, ha repülővel utazik, így a megfelelő rendszerezés is tárolás is elengedhetetlen.

Azonban a kapszula gardrób nem csak utazóknak lehet igazán hasznos. Rengeteg dolgot ki lehet belőle hozni, minimális befektetéssel. Ha valaki nem híve a nagy ruhatáraknak, vagy nem szeret az öltözködéssel foglalkozni, akkor csak egyszerűen összeállít magának egy ilyen gardróbot. Ezzel eléri, hogy a megjelenése folyamatosan stílusos legyen, miközben semmilyen különösebb erőfeszítést nem igényel az öltözködés. Gyakorlatilag bármit felvehet a szekrényéből és bármivel kombinálhatja, nem tud nagy hibát elkövetni!

Egy kapszula gardrób előnyös lehet kezdésnek vagy újrakezdésnek is. Ha újra akarja építeni ruhatárát, vagy esetleg még fiatal, és most kezdi csak igazán az életét, akkor pár alapdarabbal már meghatározhatja későbbi stílusát. Egy kapszula gardrób összeállítása a nulláról ugyan költségesebb lehet, mert akkor jó, ha ha igazán minőségi ruhadarabokat vesz. Ugyanakkor szilárd alapot ad és sokáig nem kell új darabokat venni. Nem muszáj természetesen leragadni a kapszula gardróbnál, az lehet csak a kezdete egy komolyabb ruhatárnak is.

Mik az előnyei egy kapszula gardróbnak?

Egy kapszula gardrób legnagyobb előnye, hogy sokszínű, variálható, és elképesztően kompakt. Csak a legszükségesebb ruhadarabokat tartalmazza, amelyekkel könnyen utazhat, vagy könnyen tudja őket tárolni. Arra lett kitalálva, hogy egy bőröndben is elférjen. Ezáltal akár a legkisebb szekrény is elég a lakásba.

Kompaktságának köszönhetően a kapszula gardrób számos előnnyel rendelkezik. Elemei könnyedén kombinálhatók egymásal, mindig van mit felvennie, bármilyen eseményről is legyen szó. Rengeteg időt nyerhet vele, soha többé nem kell gondolkozni azon, hogy mi az, ami illik egy másik ruhadarabhoz, vagy van-e megfelelő ruházat egy adott eseményre. Egy kapszula gardróbban minden megvan, amire szüksége lehet, és nem csak funkcionalitás szempontjából.

kapszula gardrób ruhatár
Forrás: Canva

A modern világ rengeteg választási lehetőséggel bombáz minket, és ez alól a ruhatárunk sem kivétel. A folyamatos döntési helyzetek elfárasztanak idővel. Minél több döntést hozunk, annál alacsonyabb lesz a döntések minősége, ez pedig egy jól dokumentált jelenség. A kapszula gardrób ezt a problémát a választási lehetőségek racionalizálásával és az öltözködés egyszerűsítésével kezeli. Ha kevesebb darab közül választhat, akkor a személyes stílusának kifejezésére összpontosíthat anélkül, hogy túlterheltnek érezné magát.

A kapszula gardrób másik hatalmas előnye, hogy a környezetre is pozitív hatást gyakorol. A kiváló minőségű, tartós darabokba való befektetéssel és a ruhavásárlások gyakoriságának csökkentésével hozzájárulhat a fenntarthatóbb és etikusabb divatiparhoz. A slow fashion mozgalom, amely a megfontolt fogyasztásra és a fenntartható gyakorlatokra ösztönöz, tökéletesen összeillik a kapszula gardrób elveivel.

Olvassa el ezt a cikket is:

Mik a legfontosabb lépések egy kapszula gardrób kialakítása során?

A kapszula gardrób kialakításának megvannak az általános szabályai, amelyeket érdemes követni a maximális hatékonyság elérése érdekében:

 • Találja ki milyen színeket szeretne viselni!
  Ez általában egy vagy két alapszín kiválasztását jelenti, amelyek mindenhez passzolnak. Ilyen lehet a fekete, a fehér, a barna, a szürke vagy a tengerészkék. Nadrágokat, táskákat vagy kabátokat ezeknek a színeknek az árnyalataiban érdemes vásárolni, hogy bármi mással összeillők legyenek. Az alapszínek kiválasztása után válasszon egy vagy két komplementer színt, amelyek világosabbak, mint az alapszínek, de egymással összhangban vannak. Ezek jellemzően felsőket, ruhákat vagy kiegészítőket jelentenek. Ha már kialakult a színséma, a ruhatár összes darabjának összecserélhetőnek kell lennie, így a ruhadarabok színei mindig kiegészítik egymást. Ha nem tudja, milyen színek illenek Önhöz, olvassa el korábbi cikkünket.
 • Vegye figyelembe a testalkatát
  Minden ruházatnál a legeslegfontosabb szempont, hogy illeszkedjen a testalkatához. Egy olcsó, alkalomhoz nem illő ruharab nézhet ki jól, de egy nem testhezálló, ruhad sosem fog jól állni akármilyen magas minőségű. Ha a kiválasztott ruhadarabok igazodnak testalkatához, akkor jobban is fogja érezni bennük magát.
 • Vegye figyelembe tónusait
  A ruhadarabok szabásához hasonlóan egyes színek a bőrtónusnak és a testalkatnak is jobban megfelelnek, mint mások. Ha a színek jól lettek kiválasztva, akkor a darabok nagyobb valószínűséggel válnak kedvenceivé, és elismerést is nagyobb eséllyel fognak bevonzani.
 • Válasszon klasszikus fazonokat és mintákat
  Míg egyes dizájnok folyamatosan jönnek és mennek ki a divatból, mások azért számítanak “klasszikusnak”, mert nem avulnak el. Bölcs dolog klasszikus ruhadarabokat választani egy kapszulagardróbhoz, hiszen így akár évtizedeken át ellehet minimális mennyiségű ruhával.
 • Válasszon jó minőségű anyagokat
  Mivel a kapszulagardrób lényege, hogy néhány olyan ruhadarabot birtokoljon, amelyeket különböző módon lehet viselni, és az egyes darabokat sokszor szándékozik felvenni, így jó, ha a ruhadarabok tartósak. Érdemes olyanokat választani, amelyek jó minőségűek, még akkor is, ha drágábbak.
 • Koncentráljon a személyes stílusára
  Olyan darabokat válasszon, amelyeket szívesen visel és amelyekben jól érzi magát.

Az egyszerűség, a sokoldalúság és az időtlen stílus beépítésével egyszerűsítheti napi rutinját és a környezetre is pozitív hatást gyakorolhat. A kapszula gardróbok művészete a kevesebb több elven alapul. Hamar megtapasztalja majd, hogy egy jól összeállított kollekció sokkal többet ér, mint a világ legnagyobb ruhatára!

Ha nem tudja, hogyan induljon le, milyen darabok állnak jól Önnek, jelentkezzen be egy ingyenes stílustanácsadásra, és kollégáink segítenek a kapszula gardrób összeállításában!

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0